Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 opakowanie

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pestki dyni wymieszaj z łyżką miodu, szczyptą chili i szczyptą soli. Pestki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz około 8 minut w 180°C, tak aby miód się skarmelizował. Pestki wyjmij na zewnątrz, aby wystygły, następnie rozkrusz je.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 1

Krok 2

Pozostały miód wymieszaj z oliwą z oliwek, trzema łyżkami wody oraz opakowaniem sosu sałatkowego Knorr.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 2

Krok 3

Szpinak umyj, osusz i ułóż na dużym półmisku. Buraka pokrój w cienkie pół plastry, a mandarynki obierz, rozdziel na poszczególne fileciki i rozrzuć na półmisku.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 3

Krok 4

Na wierzch rozłóż pokruszony ser feta i pestki dyni. Sałatkę obficie polej po przygotowanym sosem.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Liście szpinaku możesz zamienić na rukolę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej