Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
579 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
4 sztuki
100 gramów
50 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 opakowanie
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pestki dyni wymieszaj z łyżką miodu, szczyptą chili i szczyptą soli. Pestki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz około 8 minut w 180°C, tak aby miód się skarmelizował. Pestki wyjmij na zewnątrz, aby wystygły, następnie rozkrusz je.

Krok 2
Pozostały miód wymieszaj z oliwą z oliwek, trzema łyżkami wody oraz opakowaniem sosu sałatkowego Knorr.

Krok 3
Szpinak umyj, osusz i ułóż na dużym półmisku. Buraka pokrój w cienkie pół plastry, a mandarynki obierz, rozdziel na poszczególne fileciki i rozrzuć na półmisku.

Krok 4
Na wierzch rozłóż pokruszony ser feta i pestki dyni. Sałatkę obficie polej po przygotowanym sosem.


Dobra rada:
Liście szpinaku możesz zamienić na rukolę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami
Lubisz ciekawe kompozycje smaków i słodko-słone połączenia Cię nie przerażają? Jeżeli tak, to sałatka ze szpinakiem i mandarynkami jest daniem, które musi zawitać w Twoim jadłospisie. Gwarantujemy, że takie połączenie smaków przypadnie Ci do gustu. Nie czekaj i już teraz zobacz na naszą recepturę!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów oryginalnej kuchni. Sałatka ze szpinakiem, burakiem i fetą to połączenie warzyw i owoców, które potrafi zaskoczyć. Dodatkowo przygotujesz ją w 15 minut, więc nie spędzisz w kuchni całego dnia. Nie martw się także o swoje kulinarne umiejętności, ponieważ do wykonania naszej receptury nie potrzebujesz ich wcale.
Na jaką okazję?
Sałatka ze szpinakiem i burakiem to danie na wiele okazji. Możesz zaserwować ją na szybki lunch. Jeżeli zazwyczaj jesz go w pracy, to zapakuj sałatkę do pudełka i wyrusz w drogę z tym specjałem. Nasza receptura sprawdzi się także na większych uroczystościach. Urodziny czy imieniny – niech nie zabraknie na nich miski z tą sałatką.
Czy wiesz, że?
W łatwy sposób przygotujesz smaczny dressing? Pestki dyni wymieszaj z łyżką miodu, szczyptą chili i szczyptą soli. Pestki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz około 8 minut w 180°C, tak aby miód się skarmelizował. Pestki wyjmij na zewnątrz, aby wystygły, następnie rozkrusz je.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chcesz zmodyfikować naszą recepturę, to śmiało to zrób. Sałatka ze szpinakiem i fetą będzie równie smaczna, gdy dorzucisz do niej rukolę lub inne warzywa, które są w Twoim guście. Na koniec nie zapomnij podzielić się z nami opinią o recepturze. Jak smakowała Ci sałatka?