Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 opakowanie

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pestki dyni wymieszaj z łyżką miodu, szczyptą chili i szczyptą soli. Pestki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz około 8 minut w 180°C, tak aby miód się skarmelizował. Pestki wyjmij na zewnątrz, aby wystygły, następnie rozkrusz je.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 1

Krok 2

Pozostały miód wymieszaj z oliwą z oliwek, trzema łyżkami wody oraz opakowaniem sosu sałatkowego Knorr.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 2

Krok 3

Szpinak umyj, osusz i ułóż na dużym półmisku. Buraka pokrój w cienkie pół plastry, a mandarynki obierz, rozdziel na poszczególne fileciki i rozrzuć na półmisku.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 3

Krok 4

Na wierzch rozłóż pokruszony ser feta i pestki dyni. Sałatkę obficie polej po przygotowanym sosem.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Liście szpinaku możesz zamienić na rukolę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej