Sałatka ze szpinakiem i fetą - z burakiem | Przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

554 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 opakowanie

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pestki dyni wymieszaj z łyżką miodu, szczyptą chili i szczyptą soli. Pestki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz około 8 minut w 180°C, tak aby miód się skarmelizował. Pestki wyjmij na zewnątrz, aby wystygły, następnie rozkrusz je.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 1

Krok 2

Pozostały miód wymieszaj z oliwą z oliwek, trzema łyżkami wody oraz opakowaniem sosu sałatkowego Knorr.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 2

Krok 3

Szpinak umyj, osusz i ułóż na dużym półmisku. Buraka pokrój w cienkie pół plastry, a mandarynki obierz, rozdziel na poszczególne fileciki i rozrzuć na półmisku.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 3

Krok 4

Na wierzch rozłóż pokruszony ser feta i pestki dyni. Sałatkę obficie polej po przygotowanym sosem.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Liście szpinaku możesz zamienić na rukolę.

1

Opinie o przepisie

  • Marysia

    Marysia , 17.11.2023

    Dlaczego tak długo musiałam czekać na ten super przepis? :) Sałatka jest wspaniała, lubię eksperymentować, w tej sałatce wszystko idealnie się łączy. i ten sos... polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szpinakiem i mandarynkamiSałatka ze szpinakiem i mandarynkami

Lubisz ciekawe kompozycje smaków i słodko-słone połączenia Cię nie przerażają? Jeżeli tak, to sałatka ze szpinakiem i mandarynkami jest daniem, które musi zawitać w Twoim jadłospisie. Gwarantujemy, że takie połączenie smaków przypadnie Ci do gustu. Nie czekaj i już teraz zobacz na naszą recepturę!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów oryginalnej kuchni. Sałatka ze szpinakiem, burakiem i fetą to połączenie warzyw i owoców, które potrafi zaskoczyć. Dodatkowo przygotujesz ją w 15 minut, więc nie spędzisz w kuchni całego dnia. Nie martw się także o swoje kulinarne umiejętności, ponieważ do wykonania naszej receptury nie potrzebujesz ich wcale.

Na jaką okazję?

Sałatka ze szpinakiem i burakiem to danie na wiele okazji. Możesz zaserwować ją na szybki lunch. Jeżeli zazwyczaj jesz go w pracy, to zapakuj sałatkę do pudełka i wyrusz w drogę z tym specjałem. Nasza receptura sprawdzi się także na większych uroczystościach. Urodziny czy imieniny – niech nie zabraknie na nich miski z tą sałatką.

Czy wiesz, że?

W łatwy sposób przygotujesz smaczny dressing? Pestki dyni wymieszaj z łyżką miodu, szczyptą chili i szczyptą soli. Pestki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz około 8 minut w 180°C, tak aby miód się skarmelizował. Pestki wyjmij na zewnątrz, aby wystygły, następnie rozkrusz je.

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chcesz zmodyfikować naszą recepturę, to śmiało to zrób. Sałatka ze szpinakiem i fetą będzie równie smaczna, gdy dorzucisz do niej rukolę lub inne warzywa, które są w Twoim guście. Na koniec nie zapomnij podzielić się z nami opinią o recepturze. Jak smakowała Ci sałatka?