Sałatka Waldorf przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Waldorf

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

120 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

80 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem.

Krok 2

Obierz selera oraz marchew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak samo zetrzyj jabłko.

Krok 3

Wymieszaj warzywa z sosem jogurtowym tak aby jabłko i seler nie zdążyło ściemnieć.

Krok 4

Winogrona umyj i przekrój na pół. Umyj sałatę i lekko osusz. Orzechy posiekaj.

Krok 5

Dodaj do sałatki orzechy oraz winogrona. Podawaj z listkami świeżej sałaty na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę udekoruj płatkami różowego pieprzu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka WaldorfSałatka Waldorf

Przedstawiamy kulinarny American dream – sałatkę Waldorf. Receptura sałatki narodziła się pod koniec XIX wieku w sercu Nowego Jorku. Jak widać, amerykańska kuchnia to nie tylko burgery. Dziś wybierzcie jej bardziej szykowną wersję, w której przenikają się wytrawne i słodkie nuty.

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy wykwintnych smaków i nienagannej prezencji potraw. Sałatka została wymyślona w Hotelu Waldorf, do dziś kojarzonego jako niezwykle prestiżowe miejsce. Zadowolone będą nawet arcydelikatne podniebienia.

Na jaką okazję?

Na podstawie wcześniejszego opisu można domyślać się, że sałatka Waldorf pasuje do eleganckich przyjęć. Jednocześnie dzięki prostocie wykonania będziecie cieszyć się nią w czasie mniej formalnych okazji. Idealna na stylowy lunch!

Czy wiesz, że?

Największe uprawy orzechów włoskich zlokalizowane są w Chinach, Meksyku, Stanach Zjednoczonych, Turcji oraz Iranie. Zadowalających zbiorów można spodziewać się w miejscach o dużym nasłonecznieniu i żyznej glebie.

Dla urozmaicenia:

W sałatce Waldorf seler korzeniowy może zostać zastąpiony przez naciowy. Odświeżającego aromatu nada starta skórka z cytryny.