Sałatka Waldorf - przepis z selerem i orzechami | Przepisy.pl pixel

Sałatka Waldorf

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

120 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

80 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem.

Krok 2

Obierz selera oraz marchew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak samo zetrzyj jabłko.

Krok 3

Wymieszaj warzywa z sosem jogurtowym tak aby jabłko i seler nie zdążyło ściemnieć.

Krok 4

Winogrona umyj i przekrój na pół. Umyj sałatę i lekko osusz. Orzechy posiekaj.

Krok 5

Dodaj do sałatki orzechy oraz winogrona. Podawaj z listkami świeżej sałaty na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę udekoruj płatkami różowego pieprzu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka WaldorfSałatka Waldorf

Przedstawiamy kulinarny American dream – sałatkę Waldorf. Receptura sałatki narodziła się pod koniec XIX wieku w sercu Nowego Jorku. Jak widać, amerykańska kuchnia to nie tylko burgery. Dziś wybierzcie jej bardziej szykowną wersję, w której przenikają się wytrawne i słodkie nuty.

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy wykwintnych smaków i nienagannej prezencji potraw. Sałatka została wymyślona w Hotelu Waldorf, do dziś kojarzonego jako niezwykle prestiżowe miejsce. Zadowolone będą nawet arcydelikatne podniebienia.

Na jaką okazję?

Na podstawie wcześniejszego opisu można domyślać się, że sałatka Waldorf pasuje do eleganckich przyjęć. Jednocześnie dzięki prostocie wykonania będziecie cieszyć się nią w czasie mniej formalnych okazji. Idealna na stylowy lunch!

Czy wiesz, że?

Największe uprawy orzechów włoskich zlokalizowane są w Chinach, Meksyku, Stanach Zjednoczonych, Turcji oraz Iranie. Zadowalających zbiorów można spodziewać się w miejscach o dużym nasłonecznieniu i żyznej glebie.

Dla urozmaicenia:

W sałatce Waldorf seler korzeniowy może zostać zastąpiony przez naciowy. Odświeżającego aromatu nada starta skórka z cytryny.