
Składniki
500 gramów
100 gramów
120 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
80 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem.
Krok 2
Obierz selera oraz marchew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak samo zetrzyj jabłko.
Krok 3
Wymieszaj warzywa z sosem jogurtowym tak aby jabłko i seler nie zdążyło ściemnieć.
Krok 4
Winogrona umyj i przekrój na pół. Umyj sałatę i lekko osusz. Orzechy posiekaj.
Krok 5
Dodaj do sałatki orzechy oraz winogrona. Podawaj z listkami świeżej sałaty na wierzchu.

Dobra rada:
Sałatkę udekoruj płatkami różowego pieprzu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Waldorf
Przedstawiamy kulinarny American dream – sałatkę Waldorf. Receptura sałatki narodziła się pod koniec XIX wieku w sercu Nowego Jorku. Jak widać, amerykańska kuchnia to nie tylko burgery. Dziś wybierzcie jej bardziej szykowną wersję, w której przenikają się wytrawne i słodkie nuty.
Dla kogo?
Dla poszukiwaczy wykwintnych smaków i nienagannej prezencji potraw. Sałatka została wymyślona w Hotelu Waldorf, do dziś kojarzonego jako niezwykle prestiżowe miejsce. Zadowolone będą nawet arcydelikatne podniebienia.
Na jaką okazję?
Na podstawie wcześniejszego opisu można domyślać się, że sałatka Waldorf pasuje do eleganckich przyjęć. Jednocześnie dzięki prostocie wykonania będziecie cieszyć się nią w czasie mniej formalnych okazji. Idealna na stylowy lunch!
Czy wiesz, że?
Największe uprawy orzechów włoskich zlokalizowane są w Chinach, Meksyku, Stanach Zjednoczonych, Turcji oraz Iranie. Zadowalających zbiorów można spodziewać się w miejscach o dużym nasłonecznieniu i żyznej glebie.
Dla urozmaicenia:
W sałatce Waldorf seler korzeniowy może zostać zastąpiony przez naciowy. Odświeżającego aromatu nada starta skórka z cytryny.