Składniki
600 gramów
2 sztuki
6 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
80 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso zmiel dwa razy w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekaj nożem.
Krok 2
Jaja zanurz na 5 sekund w gotującej się wodzie, oddziel żółtka.
Krok 3
Wołowinę wyrób rękami, dodając 2 żółtka, oliwę, sól, pieprz, musztardę i słodka paprykę. Wyrabiaj do momentu, aż tatar będzie miał jednolitą konsystencję. Mięso podziel na cztery równe części. W ręku uformuj mięsne kule, z wierzchu ponacinaj je nożem tak, jakbyś siekał mięso. Porcje ułóż na talerzach, robiąc w mięsie wgłębienie na surowe żółtko.
Krok 4
Oddziel od siebie i umyj liście cykorii, upiecz tosty, drobno posiekaj kapary, cebulę, ogórki kiszone, konserwowe grzyby i natkę pietruszki.
Krok 5
Ułóż dodatki na liściach cykorii i połóż je wokół mięsa. Tosty okrój ze skóry, przetnij na trójkąty i przystaw je do mięsa.
Dobra rada:
Gotowy tatar tuż przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Tatar z wołowiny
Przygotowywany ze świeżej, delikatnej polędwicy, w towarzystwie żółtka i warzyw. Jada się go w wielu krajach Europy i w zależności od regionu różni się techniką przygotowania. Tatar z wołowiny to danie dla prawdziwych koneserów!
Dla kogo? Dla miłośników czerwonego mięsa w najlepszym wydaniu.
Na jaką okazję? Tatar z wołowiny to klasyczna przystawka. Imieniny, urodziny? Sprawdzi się niemal w każdych okolicznościach. Zarówno w wersji tradycyjnej, jak i nieco unowocześnionej. Najlepiej podawać go w towarzystwie chleba. Pozostałe dodatki umieszczamy wokół mięsa tak, aby każdy mógł wybrać sobie to, co lubi najbardziej.
Dla urozmaicenia: Przyrządzony przez siebie tatar dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Szczegół, a robi różnicę!
Czy wiesz, że? Według legendy nazwa potrawy pochodzi od plemion tatarskich, które pod siodłem trzymały cienkie płaty surowej koniny. W ten sposób mięso miękło i ulegało rozdrobnieniu. Inna historia mówi o tym, że nazwę zawdzięczamy mieszkańcom Francji, gdzie w XIX wieku „steak tatare” było już popularnym daniem w restauracjach.
Klasycznie, ze smakiem, bardzo wyraziście!