Tatar z wołowiny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tatar z wołowiny

z tostami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

185 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

6 sztuk

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

80 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso zmiel dwa razy w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekaj nożem.

Tatar z wołowiny - Krok 1

Krok 2

Jaja zanurz na 5 sekund w gotującej się wodzie, oddziel żółtka.

Tatar z wołowiny - Krok 2

Krok 3

Wołowinę wyrób rękami, dodając 2 żółtka, oliwę, sól, pieprz, musztardę i słodka paprykę. Wyrabiaj do momentu, aż tatar będzie miał jednolitą konsystencję. Mięso podziel na cztery równe części. W ręku uformuj mięsne kule, z wierzchu ponacinaj je nożem tak, jakbyś siekał mięso. Porcje ułóż na talerzach, robiąc w mięsie wgłębienie na surowe żółtko.

Tatar z wołowiny - Krok 3

Krok 4

Oddziel od siebie i umyj liście cykorii, upiecz tosty, drobno posiekaj kapary, cebulę, ogórki kiszone, konserwowe grzyby i natkę pietruszki.

Tatar z wołowiny - Krok 4

Krok 5

Ułóż dodatki na liściach cykorii i połóż je wokół mięsa. Tosty okrój ze skóry, przetnij na trójkąty i przystaw je do mięsa.

Tatar z wołowiny - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowy tatar tuż przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Camembert w panierce
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tatar z wołowinyTatar z wołowiny

Przygotowywany ze świeżej, delikatnej polędwicy, w towarzystwie żółtka i warzyw. Jada się go w wielu krajach Europy i w zależności od regionu różni się techniką przygotowania. Tatar z wołowiny to danie dla prawdziwych koneserów!

Dla kogo? Dla miłośników czerwonego mięsa w najlepszym wydaniu.

Na jaką okazję? Tatar z wołowiny to klasyczna przystawka. Imieniny, urodziny? Sprawdzi się niemal w każdych okolicznościach. Zarówno w wersji tradycyjnej, jak i nieco unowocześnionej. Najlepiej podawać go w towarzystwie chleba. Pozostałe dodatki umieszczamy wokół mięsa tak, aby każdy mógł wybrać sobie to, co lubi najbardziej.

Dla urozmaicenia: Przyrządzony przez siebie tatar dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Szczegół, a robi różnicę!

Czy wiesz, że? Według legendy nazwa potrawy pochodzi od plemion tatarskich, które pod siodłem trzymały cienkie płaty surowej koniny. W ten sposób mięso miękło i ulegało rozdrobnieniu. Inna historia mówi o tym, że nazwę zawdzięczamy mieszkańcom Francji, gdzie w XIX wieku „steak tatare” było już popularnym daniem w restauracjach.

Klasycznie, ze smakiem, bardzo wyraziście!