Tatar z wołowiny – przepis klasyczny | Przepisy.pl pixel

Tatar z wołowiny

z tostami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
247 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

6 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

80 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso zmiel dwa razy w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekaj nożem.

Tatar z wołowiny - Krok 1

Krok 2

Jaja zanurz na 5 sekund w gotującej się wodzie, oddziel żółtka.

Tatar z wołowiny - Krok 2

Krok 3

Wołowinę wyrób rękami, dodając 2 żółtka, oliwę, sól, pieprz, musztardę i słodka paprykę. Wyrabiaj do momentu, aż tatar będzie miał jednolitą konsystencję. Mięso podziel na cztery równe części. W ręku uformuj mięsne kule, z wierzchu ponacinaj je nożem tak, jakbyś siekał mięso. Porcje ułóż na talerzach, robiąc w mięsie wgłębienie na surowe żółtko.

Tatar z wołowiny - Krok 3

Krok 4

Oddziel od siebie i umyj liście cykorii, upiecz tosty, drobno posiekaj kapary, cebulę, ogórki kiszone, konserwowe grzyby i natkę pietruszki.

Tatar z wołowiny - Krok 4

Krok 5

Ułóż dodatki na liściach cykorii i połóż je wokół mięsa. Tosty okrój ze skóry, przetnij na trójkąty i przystaw je do mięsa.

Tatar z wołowiny - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowy tatar tuż przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tatar z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tatar z wołowinyTatar z wołowiny

Przygotowywany ze świeżej, delikatnej polędwicy, w towarzystwie żółtka i warzyw. Jada się go w wielu krajach Europy i w zależności od regionu różni się techniką przygotowania. Tatar z wołowiny to danie dla prawdziwych koneserów!

Dla kogo? Dla miłośników czerwonego mięsa w najlepszym wydaniu.

Na jaką okazję? Tatar z wołowiny to klasyczna przystawka. Imieniny, urodziny? Sprawdzi się niemal w każdych okolicznościach. Zarówno w wersji tradycyjnej, jak i nieco unowocześnionej. Najlepiej podawać go w towarzystwie chleba. Pozostałe dodatki umieszczamy wokół mięsa tak, aby każdy mógł wybrać sobie to, co lubi najbardziej.

Dla urozmaicenia: Przyrządzony przez siebie tatar dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Szczegół, a robi różnicę!

Czy wiesz, że? Według legendy nazwa potrawy pochodzi od plemion tatarskich, które pod siodłem trzymały cienkie płaty surowej koniny. W ten sposób mięso miękło i ulegało rozdrobnieniu. Inna historia mówi o tym, że nazwę zawdzięczamy mieszkańcom Francji, gdzie w XIX wieku „steak tatare” było już popularnym daniem w restauracjach.

Klasycznie, ze smakiem, bardzo wyraziście!