Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 słoik

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z indyka obficie oprósz przyprawą Knorr, odstaw na kilka godzin do lodówki

Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: Cukinię pokrój w grubą kostkę szalotki, obierz przekrój na cztery części paprykę pokrój w grube paski, czosnek pokrój w plastry.

Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż biodro z indyka, przełóż je na bok do garnka włóż cebulki, cukinię i czosnek, wszystko razem smaż chwilę, dodaj puszkę pomidorów, kapary i oliwki. Na powstałym sosie umieść biodro z indyka. Mięso duś pod przykryciem około 40 minut, co jakiś czas mieszając.

Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Kuchnia śródziemnomorska lubi zdecydowane smaki dlatego z powodzeniem możesz dodać do potrawy jedna papryczkę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony indyk w stylu śródziemnomorskimDuszony indyk w stylu śródziemnomorskim

Kuchnia śródziemnomorska to zdecydowanie jedna z bardziej urozmaiconych i ciekawych sztuk kulinarnych. To ona skupia w sobie smaki Grecji, Włoch, Francji, Hiszpanii, Libanu czy Maroka. Tradycje i zwyczaje kulinarne pochodzące z Morza Śródziemnego dotarły już do najodleglejszych zakątków świata, zyskując nowych zwolenników. Szukasz pomysłu na obiad inspirowany kuchnią tamtych terenów? Mamy coś dla Ciebie! Już dziś wypróbuj przepis na duszonego indyka w stylu śródziemnomorskim. Jedno jest pewne – pokochasz ten smak i aromat!

Dla kogo?

Dla miłośników wyrazistych i dobrze przyprawionych potraw. Daniom bez charakteru mówimy nie!

Na jaką okazję?

Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim świetnie sprawdzi się podczas obiadu. Delikatne, aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso to raj dla podniebienia!

Czy wiesz, że?

Indyka kojarzymy głównie z kuchnią amerykańską. Co ciekawe, smak indyczego mięsa był również zanany na staropolskich stołach. Pierwszą wzmiankę o indykach w naszym kraju można odnaleźć w rachunkach królewskiej kuchni Zygmunta III, a więc już na przełomie XVI i XVII w.

Dla urozmaicenia:

Kuchnia śródziemnomorska lubi zdecydowane smaki, dlatego z powodzeniem możesz dodać do potrawy jedną papryczkę chili.