Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim
łatwe
266 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 łyżki
1 słoik
4 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
100 gramów
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z indyka obficie oprósz przyprawą Knorr, odstaw na kilka godzin do lodówki

Krok 2
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: Cukinię pokrój w grubą kostkę szalotki, obierz przekrój na cztery części paprykę pokrój w grube paski, czosnek pokrój w plastry.

Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż biodro z indyka, przełóż je na bok do garnka włóż cebulki, cukinię i czosnek, wszystko razem smaż chwilę, dodaj puszkę pomidorów, kapary i oliwki. Na powstałym sosie umieść biodro z indyka. Mięso duś pod przykryciem około 40 minut, co jakiś czas mieszając.


Dobra rada:
Kuchnia śródziemnomorska lubi zdecydowane smaki dlatego z powodzeniem możesz dodać do potrawy jedna papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim
Kuchnia śródziemnomorska to zdecydowanie jedna z bardziej urozmaiconych i ciekawych sztuk kulinarnych. To ona skupia w sobie smaki Grecji, Włoch, Francji, Hiszpanii, Libanu czy Maroka. Tradycje i zwyczaje kulinarne pochodzące z Morza Śródziemnego dotarły już do najodleglejszych zakątków świata, zyskując nowych zwolenników. Szukasz pomysłu na obiad inspirowany kuchnią tamtych terenów? Mamy coś dla Ciebie! Już dziś wypróbuj przepis na duszonego indyka w stylu śródziemnomorskim. Jedno jest pewne – pokochasz ten smak i aromat!
Dla kogo?
Dla miłośników wyrazistych i dobrze przyprawionych potraw. Daniom bez charakteru mówimy nie!
Na jaką okazję?
Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim świetnie sprawdzi się podczas obiadu. Delikatne, aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso to raj dla podniebienia!
Czy wiesz, że?
Indyka kojarzymy głównie z kuchnią amerykańską. Co ciekawe, smak indyczego mięsa był również zanany na staropolskich stołach. Pierwszą wzmiankę o indykach w naszym kraju można odnaleźć w rachunkach królewskiej kuchni Zygmunta III, a więc już na przełomie XVI i XVII w.
Dla urozmaicenia:
Kuchnia śródziemnomorska lubi zdecydowane smaki, dlatego z powodzeniem możesz dodać do potrawy jedną papryczkę chili.