Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanem
łatwe
582 osoby zapisały

Składniki
700 gramów
1 słoik
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
5 cm
3 łyżki
1 puszka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana, cukinię i paprykę pokrój w kostkę o szerokości 2 cm i rozłóż na blachę. Piecz ok. 15 min. w temp. 180°C.
Krok 2
Wrzuć do garnka z grubym dnem korę cynamonu i Goździki z Indonezji Knorr. Podgrzewaj, aż zaczną wydzielać intensywny aromat, dodaj olej i cebulę. Podsmaż. Dodaj Kmin rzymski z Indii i Curry Knorr. Smaż, aż przyprawy zaczną przywierać do dna. Dodaj pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki mięso.
Krok 3
Mięso duś ok. 10 min. Dodaj mleko kokosowe, upieczone warzywa, pokrojone chili i starty imbir. Duś 10-15 min. pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Na koniec, jeśli uznasz to za konieczne, potrawę dopraw do smaku szczyptą soli.
Krok 4
Danie podawaj z ryżem basmati, oprószone natką kolendry.

Dobra rada:
Pikantne potrawy podawaj z jogurtem naturalnym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej