Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanem
łatwe
583 osoby zapisały

Składniki
700 gramów
1 słoik
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
5 cm
3 łyżki
1 puszka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana, cukinię i paprykę pokrój w kostkę o szerokości 2 cm i rozłóż na blachę. Piecz ok. 15 min. w temp. 180°C.
Krok 2
Wrzuć do garnka z grubym dnem korę cynamonu i Goździki z Indonezji Knorr. Podgrzewaj, aż zaczną wydzielać intensywny aromat, dodaj olej i cebulę. Podsmaż. Dodaj Kmin rzymski z Indii i Curry Knorr. Smaż, aż przyprawy zaczną przywierać do dna. Dodaj pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki mięso.
Krok 3
Mięso duś ok. 10 min. Dodaj mleko kokosowe, upieczone warzywa, pokrojone chili i starty imbir. Duś 10-15 min. pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Na koniec, jeśli uznasz to za konieczne, potrawę dopraw do smaku szczyptą soli.
Krok 4
Danie podawaj z ryżem basmati, oprószone natką kolendry.

Dobra rada:
Pikantne potrawy podawaj z jogurtem naturalnym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej