Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
237 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

320 osób wydrukowało

Pobierz pdf

581 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 słoik

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

5 cm

3 łyżki

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana, cukinię i paprykę pokrój w kostkę o szerokości 2 cm i rozłóż na blachę. Piecz ok. 15 min. w temp. 180°C.

Krok 2

Wrzuć do garnka z grubym dnem korę cynamonu i Goździki z Indonezji Knorr. Podgrzewaj, aż zaczną wydzielać intensywny aromat, dodaj olej i cebulę. Podsmaż. Dodaj Kmin rzymski z Indii i Curry Knorr. Smaż, aż przyprawy zaczną przywierać do dna. Dodaj pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki mięso.

Krok 3

Mięso duś ok. 10 min. Dodaj mleko kokosowe, upieczone warzywa, pokrojone chili i starty imbir. Duś 10-15 min. pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Na koniec, jeśli uznasz to za konieczne, potrawę dopraw do smaku szczyptą soli.

Krok 4

Danie podawaj z ryżem basmati, oprószone natką kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pikantne potrawy podawaj z jogurtem naturalnym.

3

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Dudek

    Elzbieta Dudek , 05.04.2018

    Może miało być z cukinią, a nie z ciecierzycą. Powiększyłam zdjęcie i ciecierzycy brak...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Filipczak

    Beata Filipczak , 18.03.2018

    Szukam ciecierzycy w tym daniu ???? Przepis jak wiele innych jest bardzo niedokładny i często sama ustalam kolejność wykonania jak i dokładania składników

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Sobolewska

    Iwona Sobolewska , 03.03.2018

    Super przepis ...tylko gdzie ta ciecierzyca?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak z patelni
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanemCurry z kurczaka z pieczonym bakłażanem

Bakłażana, cukinię i paprykę pokrój w kostkę o szerokości 2 cm i rozłóż na blachę. Piecz ok. 15 min. w temp. 180°C.