Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanem
łatwe
583 osoby zapisały

Składniki
700 gramów
1 słoik
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
5 cm
3 łyżki
1 puszka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana, cukinię i paprykę pokrój w kostkę o szerokości 2 cm i rozłóż na blachę. Piecz ok. 15 min. w temp. 180°C.
Krok 2
Wrzuć do garnka z grubym dnem korę cynamonu i Goździki z Indonezji Knorr. Podgrzewaj, aż zaczną wydzielać intensywny aromat, dodaj olej i cebulę. Podsmaż. Dodaj Kmin rzymski z Indii i Curry Knorr. Smaż, aż przyprawy zaczną przywierać do dna. Dodaj pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki mięso.
Krok 3
Mięso duś ok. 10 min. Dodaj mleko kokosowe, upieczone warzywa, pokrojone chili i starty imbir. Duś 10-15 min. pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Na koniec, jeśli uznasz to za konieczne, potrawę dopraw do smaku szczyptą soli.
Krok 4
Danie podawaj z ryżem basmati, oprószone natką kolendry.

Dobra rada:
Pikantne potrawy podawaj z jogurtem naturalnym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej