Curry z kurczaka z pieczonym bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

176 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

269 osób wydrukowało

Pobierz pdf

505 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

1 sztuka

5 cm

1 puszka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 słoik

1 sztuka

3 łyżki

1 pęczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana, cukinię i paprykę pokrój w kostkę o szerokości 2 cm i rozłóż na blachę. Piecz ok. 15 min. w temp. 180°C.

Krok 2

Wrzuć do garnka z grubym dnem korę cynamonu i Goździki z Indonezji Knorr. Podgrzewaj, aż zaczną wydzielać intensywny aromat, dodaj olej i cebulę. Podsmaż. Dodaj Kmin rzymski z Indii i Curry Knorr. Smaż, aż przyprawy zaczną przywierać do dna. Dodaj pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki mięso.

Krok 3

Mięso duś ok. 10 min. Dodaj mleko kokosowe, upieczone warzywa, pokrojone chili i starty imbir. Duś 10-15 min. pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Na koniec, jeśli uznasz to za konieczne, potrawę dopraw do smaku szczyptą soli.

Krok 4

Danie podawaj z ryżem basmati, oprószone natką kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pikantne potrawy podawaj z jogurtem naturalnym.

3

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Dudek

    Elzbieta Dudek

    Może miało być z cukinią, a nie z ciecierzycą. Powiększyłam zdjęcie i ciecierzycy brak...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Filipczak

    Beata Filipczak

    Szukam ciecierzycy w tym daniu ???? Przepis jak wiele innych jest bardzo niedokładny i często sama ustalam kolejność wykonania jak i dokładania składników

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Sobolewska

    Iwona Sobolewska

    Super przepis ...tylko gdzie ta ciecierzyca?

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej