Kurczak z kalafiorem po wietnamsku – pierś | Przepisy.pl pixel

Kurczak z kalafiorem po wietnamsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
475 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

529 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2520 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

5 łyżek

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kurczaka osusz i pokrój w cienkie paski. Przełóż do miski, dodaj połowę oleju, pieprz, odrobinę soli oraz pokrojone w krążki chilli. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej wok i przesmaż kawałki kurczaka, mieszając cały czas. Następnie zdejmij je i przełóż na bok.

Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w ósemki, czosnek w plasterki, kalafiora podziel na małe różyczki. Ponownie rozgrzej patelnię wok, dodaj pozostały olej i przesmaż cząstki cebuli wraz z czosnkiem. Następnie dodaj kalafiora oraz mięso. Wymieszaj.

Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - Krok 3

Krok 4

W miseczce połącz sos rybny, sos sojowy, ocet ryżowy oraz skrobię, całość dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do woka i zalej bulionem (woda zagotowana z rosołem z kury Knorr).

Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj 3-4 minuty, do momentu, gdy kalafior będzie miękki. Gotowe danie podawaj z ryżem.

Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. polędwiczki wieprzowej.

5

Opinie o przepisie

  • Grażyna

    Grażyna , 07.06.2022

    Coś jest nie tak z tym przepisem.Jak możma wymieszać 3łyżeczki sosów z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej? Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Justyna

    Justyna , 03.09.2021

    Koniecznie muszę spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewelina Frąckowiak

    ewelina Frąckowiak , 21.12.2020

    palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z kalafiorem po wietnamskuKurczak z kalafiorem po wietnamsku

Ostra papryka chili przełamana aromatycznym sosem sojowym, a to wszystko w towarzystwie kruchego kurczaka. Brzmi pysznie, prawda? Sięgnij po kolorowe i mistrzowsko doprawione danie z kuchni azjatyckiej. Postaw na kurczaka z kalafiorem po wietnamsku! Twoje kubki smakowe będą Ci za to wdzięczne!

Dla kogo? Jeśli uwielbiasz smak kurczaka, a Twoje kulinarne pomysły kończą się na podaniu go w towarzystwie ryżu i warzyw, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zainspiruj się azjatyckimi smakami!

Na jaką okazję? Danie sprawdzi się jako pozycja obiadowa, ale można je także zaserwować na kolację. Stwórz klimat Orientu w swoim domu!

Dla urozmaicenia: Jeśli akurat pod ręką nie masz kurczaka, nic nie szkodzi. Możesz użyć także innego mięsa. Nie bój się eksperymentować!

Czy wiesz, że? Jednym z trendów kulinarnych na rok 2018 są potrawy kuchni azjatyckich. W tym roku będziemy stawiać na coraz odleglejsze kierunki! Furorę zrobią przepisy pochodzące z Wietnamu czy Korei Południowej. Nie bądź w tyle! Kurczak z kalafiorem to propozycja na pyszne, ale i modne danie!

Ten aromat wypełni całą kuchnię!