Kurczak z kalafiorem po wietnamsku – pierś | Przepisy.pl pixel

Kurczak z kalafiorem po wietnamsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
474 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

524 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2503 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

5 łyżek

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kurczaka osusz i pokrój w cienkie paski. Przełóż do miski, dodaj połowę oleju, pieprz, odrobinę soli oraz pokrojone w krążki chilli. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej wok i przesmaż kawałki kurczaka, mieszając cały czas. Następnie zdejmij je i przełóż na bok.

Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w ósemki, czosnek w plasterki, kalafiora podziel na małe różyczki. Ponownie rozgrzej patelnię wok, dodaj pozostały olej i przesmaż cząstki cebuli wraz z czosnkiem. Następnie dodaj kalafiora oraz mięso. Wymieszaj.

Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - Krok 3

Krok 4

W miseczce połącz sos rybny, sos sojowy, ocet ryżowy oraz skrobię, całość dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do woka i zalej bulionem (woda zagotowana z rosołem z kury Knorr).

Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj 3-4 minuty, do momentu, gdy kalafior będzie miękki. Gotowe danie podawaj z ryżem.

Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. polędwiczki wieprzowej.

5

Opinie o przepisie

  • Grażyna

    Grażyna , 07.06.2022

    Coś jest nie tak z tym przepisem.Jak możma wymieszać 3łyżeczki sosów z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej? Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Justyna

    Justyna , 03.09.2021

    Koniecznie muszę spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewelina Frąckowiak

    ewelina Frąckowiak , 21.12.2020

    palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z kalafiorem po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z kalafiorem po wietnamskuKurczak z kalafiorem po wietnamsku

Ostra papryka chili przełamana aromatycznym sosem sojowym, a to wszystko w towarzystwie kruchego kurczaka. Brzmi pysznie, prawda? Sięgnij po kolorowe i mistrzowsko doprawione danie z kuchni azjatyckiej. Postaw na kurczaka z kalafiorem po wietnamsku! Twoje kubki smakowe będą Ci za to wdzięczne!

Dla kogo? Jeśli uwielbiasz smak kurczaka, a Twoje kulinarne pomysły kończą się na podaniu go w towarzystwie ryżu i warzyw, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zainspiruj się azjatyckimi smakami!

Na jaką okazję? Danie sprawdzi się jako pozycja obiadowa, ale można je także zaserwować na kolację. Stwórz klimat Orientu w swoim domu!

Dla urozmaicenia: Jeśli akurat pod ręką nie masz kurczaka, nic nie szkodzi. Możesz użyć także innego mięsa. Nie bój się eksperymentować!

Czy wiesz, że? Jednym z trendów kulinarnych na rok 2018 są potrawy kuchni azjatyckich. W tym roku będziemy stawiać na coraz odleglejsze kierunki! Furorę zrobią przepisy pochodzące z Wietnamu czy Korei Południowej. Nie bądź w tyle! Kurczak z kalafiorem to propozycja na pyszne, ale i modne danie!

Ten aromat wypełni całą kuchnię!