
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
5 łyżek
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi kurczaka osusz i pokrój w cienkie paski. Przełóż do miski, dodaj połowę oleju, pieprz, odrobinę soli oraz pokrojone w krążki chilli. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Krok 2
Rozgrzej wok i przesmaż kawałki kurczaka, mieszając cały czas. Następnie zdejmij je i przełóż na bok.

Krok 3
Cebulę pokrój w ósemki, czosnek w plasterki, kalafiora podziel na małe różyczki. Ponownie rozgrzej patelnię wok, dodaj pozostały olej i przesmaż cząstki cebuli wraz z czosnkiem. Następnie dodaj kalafiora oraz mięso. Wymieszaj.

Krok 4
W miseczce połącz sos rybny, sos sojowy, ocet ryżowy oraz skrobię, całość dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do woka i zalej bulionem (woda zagotowana z rosołem z kury Knorr).

Krok 5
Wszystko razem wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj 3-4 minuty, do momentu, gdy kalafior będzie miękki. Gotowe danie podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. polędwiczki wieprzowej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z kalafiorem po wietnamsku
Ostra papryka chili przełamana aromatycznym sosem sojowym, a to wszystko w towarzystwie kruchego kurczaka. Brzmi pysznie, prawda? Sięgnij po kolorowe i mistrzowsko doprawione danie z kuchni azjatyckiej. Postaw na kurczaka z kalafiorem po wietnamsku! Twoje kubki smakowe będą Ci za to wdzięczne!
Dla kogo? Jeśli uwielbiasz smak kurczaka, a Twoje kulinarne pomysły kończą się na podaniu go w towarzystwie ryżu i warzyw, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zainspiruj się azjatyckimi smakami!
Na jaką okazję? Danie sprawdzi się jako pozycja obiadowa, ale można je także zaserwować na kolację. Stwórz klimat Orientu w swoim domu!
Dla urozmaicenia: Jeśli akurat pod ręką nie masz kurczaka, nic nie szkodzi. Możesz użyć także innego mięsa. Nie bój się eksperymentować!
Czy wiesz, że? Jednym z trendów kulinarnych na rok 2018 są potrawy kuchni azjatyckich. W tym roku będziemy stawiać na coraz odleglejsze kierunki! Furorę zrobią przepisy pochodzące z Wietnamu czy Korei Południowej. Nie bądź w tyle! Kurczak z kalafiorem to propozycja na pyszne, ale i modne danie!
Ten aromat wypełni całą kuchnię!