
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
5 łyżek
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi kurczaka osusz i pokrój w cienkie paski. Przełóż do miski, dodaj połowę oleju, pieprz, odrobinę soli oraz pokrojone w krążki chilli. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Krok 2
Rozgrzej wok i przesmaż kawałki kurczaka, mieszając cały czas. Następnie zdejmij je i przełóż na bok.

Krok 3
Cebulę pokrój w ósemki, czosnek w plasterki, kalafiora podziel na małe różyczki. Ponownie rozgrzej patelnię wok, dodaj pozostały olej i przesmaż cząstki cebuli wraz z czosnkiem. Następnie dodaj kalafiora oraz mięso. Wymieszaj.

Krok 4
W miseczce połącz sos rybny, sos sojowy, ocet ryżowy oraz skrobię, całość dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do woka i zalej bulionem (woda zagotowana z rosołem z kury Knorr).

Krok 5
Wszystko razem wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj 3-4 minuty, do momentu, gdy kalafior będzie miękki. Gotowe danie podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. polędwiczki wieprzowej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Kurczak z kalafiorem po wietnamsku
Kurczak z kalafiorem po wietnamsku
Ostra papryka chili przełamana aromatycznym sosem sojowym, a to wszystko w towarzystwie kruchego kurczaka. Brzmi pysznie, prawda? Sięgnij po kolorowe i mistrzowsko doprawione danie z kuchni azjatyckiej. Postaw na kurczaka z kalafiorem po wietnamsku! Twoje kubki smakowe będą Ci za to wdzięczne!
Dla kogo? Jeśli uwielbiasz smak kurczaka, a Twoje kulinarne pomysły kończą się na podaniu go w towarzystwie ryżu i warzyw, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zainspiruj się azjatyckimi smakami!
Na jaką okazję? Danie sprawdzi się jako pozycja obiadowa, ale można je także zaserwować na kolację. Stwórz klimat Orientu w swoim domu!
Dla urozmaicenia: Jeśli akurat pod ręką nie masz kurczaka, nic nie szkodzi. Możesz użyć także innego mięsa. Nie bój się eksperymentować!
Czy wiesz, że? Jednym z trendów kulinarnych na rok 2018 są potrawy kuchni azjatyckich. W tym roku będziemy stawiać na coraz odleglejsze kierunki! Furorę zrobią przepisy pochodzące z Wietnamu czy Korei Południowej. Nie bądź w tyle! Kurczak z kalafiorem to propozycja na pyszne, ale i modne danie!
Ten aromat wypełni całą kuchnię!




































