Dziś proponuję klasyczne danie kuchni francuskiej, kurczaka w winie, czyli coq au vin. Tu zalecam jednak użycie wina francuskiego. A konkretnie popularnego szczepu cabernet sauvignon. Zdradzę Wam sekret – to danie z kuchni wiejskiej, proste i satysfakcjonujące. Niech Was nie przestraszy francuska nazwa.

Coq Au vin - Kurczak w winie
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut

Składniki:
- 1 kg pałeczek z kurczaka
- 500 ml czerwonego wina, np. cabernet sauvignon
- 15 szt. cebulek szalotek
- 1 marchewka
- 150 g pieczarek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr
- 1 gałązka tymianku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- listki laurowe

Sposób przygotowania

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż w garnku, aż wytopi się dokładnie tłuszcz, dodaj obrane i przekrojone cebulki, pokrojone w ćwiartki pieczarki i marchew pokrojoną w pół plastry. Całość smaż około 5 minut, po czym wyjmij do oddzielnego naczynia. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pałki z kurczaka. Smaż, ciągle mieszając, aż się zarumienią, dodaj łyżkę mąki i dokładnie ją rozprowadź w powstałym tłuszczu. Mięso zalej czerwonym winem. Gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje, płyn uzupełnij 400 ml wody, dodaj Bulionetkę do duszonych mięs. Do garnka na powrót dodaj grzyby, boczek, marchew i cebulkę. Całość dopraw czosnkiem, posiekanym tymiankiem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko razem duś około 20 minut na wolnym ogniu.

Francuzi takiego kurczaka jedzą z bagietką, a ja proponuje podać go z kluskami lub kaszą. Danie na co dzień i na specjalne okazje. Koniecznie spróbujcie.