Próbowaliście kiedyś grillować kurczaka w całości? Nie? Zachęcam więc do wypróbowania mojego przepisu.

Do grillowania wybierajcie niewielkie sztuki. Umytego i osuszonego kurczaka rozkrójcie wzdłuż piersi na pół, pozostawiając go jednak w całości. Doprawcie wg własnego gustu lub wykorzystajcie gotowe mieszanki przypraw i ziół Knorr np. Knorr Naturalną Przyprawę do kurczaka pikantną lub łagodną. Następnie rozłóżcie na grillu płasko tak, aby przypominał motyla i grillujcie (jak na zdjęciu poniżej).

W Portugalii tradycyjnie kurczak z grilla zawsze podawany jest z sosem. Zwykle jest to proste połączenie soku z cytryny, oliwy, czosnku, ziół (np. tymianku, oregano, rozmarynu), właściwie sos sałatkowy, mocno doprawione czarnym pieprzem. Nie zapominamy o dodaniu ostrego sosu z papryczek pir-piri lub chili. No właśnie, bardzo ostre, małe, czerwone papryczki piri-piri są bardzo popularne w portugalskiej kuchni, gdzie trafiły z Afryki.

Inne smakowite dodatki do kurczaka to oczywiście frytki, świeży chleb, ryż, proste sałatki z pomidorów, cebuli i zielonej sałaty.
Smacznego!