Widzę, że w rankingu grillowanych produktów przeoczyłem drób, a zwłaszcza kurczaka. A to mięsa, które zaskakująco dobrze sprawdzają się na grillu. Mięso jest delikatne, nisko kaloryczne, wymaga po prostu nieco więcej uwagi. Również do kurczaka bardzo dobrze pasuje marynowanie w paście z oliwy i kostki rosołowej. Mięso będzie jędrne i soczyste. A do pasty dodać można np. pieprz Cayenne, odrobinę curry, jeżeli lubicie smaki orientalne. Można także zamarynować kurczaka w puree z ananasa. Ananas, tak jak papaya czy melon zawiera substancje zmiękczające, macerujące mięso.
Bardzo dobrze współgrają z kurczakiem marynaty na bazie jogurtu. Odpowiednio doprawiony jogurt sprawia, że pierś kurczaka nigdy nie będzie sucha. A może dziś na obiad kurczak po libańsku?

Kurczak po libańsku:
Czas: 30 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 5 pojedynczych piersi kurczaka
- sok z cytryny
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie Fix Knorr Soczysty kurczak z patelni w ziołach z cytrynową nutą

Sposób przygotowania

Mięso oczyść z błon. Przełóż folią spożywczą i rozbij każdą pierś z kurczaka lekko tłuczkiem tak, aby miała grubość nie większą niż 2 cm. Przyprawę z opakowania Fix Knorr wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem. Zamarynuj mięso i odstana 10 minut. Po tym czasie włóż każdą pierś z kurczaka do torebki dołączonej do opakowania Fix Knorr. Zamknij szczelnie torebki i smaż na patelni lub grillu po ok. 8-10 minut z każdej strony. Ten przepis można przygotować także z filetami z łososia.

Bardzo popularne na moich grillach są udka kurczaka. Aby przyspieszyć grillowanie przecinam je na pół. Bardzo dobrze smakują w wersji na słodko np. w glazurze ananasowej.
https://www.przepisy.pl/przepis/udka-w-ananasowej-glazurze

Do następnego wpisu!