Warzywa z woka – przepis po tajsku: smażone | Przepisy.pl pixel

Smażone warzywa z woka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

247 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

381 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

200 gramów

10 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W woku rozgrzej olej, podsmaż posiekany czosnek, dodaj warzywa, bulion (przygotowany wcześniej) i gotuj całość pod przykryciem przez 1-2 min. Dodaj sosy ostrygowy i sojowy, cukier, Pieprz czarny, imbir, Gałkę muszkatołową i mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody.

Krok 2

Doprowadź do wrzenia, gotuj kolejne 2 min., aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Danie podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do warzyw można dodać garść orzechów nerkowca lub ziemnych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone warzywa z wokaSmażone warzywa z woka

Wok jest tradycyjnym naczyniem chińskim, które służy do smażenia. Znacie go zapewne z orientalnych restauracji, w których wykorzystywany jest do przygotowywania niemal wszystkich dań. Jest dziś powszechnie dostępny, warto więc wyposażyć kuchnię w specjalną patelnię i przyrządzić smażone warzywa z woka, według naszego przepisu. Kilka minut wystarczy, żeby przygotować aromatyczne i pyszne danie, które zachwyci miłośników egzotycznej kuchni.

Dla kogo?

Smażone warzywa w woku przypadną do gustu każdemu, a w szczególności zwolennikom azjatyckich, wieloskładnikowych dań, o egzotycznej nucie.

Na jaką okazję?

Przepis na smażone warzywa z woka po tajsku sprawdzi się zawsze! Wykorzystajcie go przede wszystkim jako szybkie danie obiadowe. Doskonale uzupełni również menu imprezowe.

Czy wiesz, że?

Wrzucając warzywa do woka, należy pamiętać o zachowaniu wysokiej temperatury oleju. To sekret kuchni azjatyckiej, dzięki któremu potrawy przygotowywane w tej patelni zachowują swą chrupkość i soczystą konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Tajskie warzywa z woka doskonale komponują się z orzechami ziemnymi lub nerkowca.