
Składniki
30 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
400 gramów
1 szczypta
1 szczypta
200 gramów
10 gramów
0.25 szklanki
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W woku rozgrzej olej, podsmaż posiekany czosnek, dodaj warzywa, bulion i gotuj całość pod przykryciem przez 1-2 min. Dodaj sosy ostrygowy i sojowy, cukier, Pieprz czarny z Wietnamu Knorr, imbir, Gałkę muszkatołową z Indonezji Knorr i mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody.
Krok 2
Doprowadź do wrzenia, gotuj kolejne 2 min., aż sos zgęstnieje.
Krok 3
Danie podawaj z ryżem.
Dobra rada:
Do warzyw można dodać garść orzechów nerkowca lub ziemnych.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażone warzywa z woka
Wok jest tradycyjnym naczyniem chińskim, które służy do smażenia. Znacie go zapewne z orientalnych restauracji, w których wykorzystywany jest do przygotowywania niemal wszystkich dań. Jest dziś powszechnie dostępny, warto więc wyposażyć kuchnię w specjalną patelnię i przyrządzić smażone warzywa z woka, według naszego przepisu. Kilka minut wystarczy, żeby przygotować aromatyczne i pyszne danie, które zachwyci miłośników egzotycznej kuchni.
Dla kogo?
Smażone warzywa w woku przypadną do gustu każdemu, a w szczególności zwolennikom azjatyckich, wieloskładnikowych dań, o egzotycznej nucie.
Na jaką okazję?
Przepis na smażone warzywa z woka po tajsku sprawdzi się zawsze! Wykorzystajcie go przede wszystkim jako szybkie danie obiadowe. Doskonale uzupełni również menu imprezowe.
Czy wiesz, że?
Wrzucając warzywa do woka, należy pamiętać o zachowaniu wysokiej temperatury oleju. To sekret kuchni azjatyckiej, dzięki któremu potrawy przygotowywane w tej patelni zachowują swą chrupkość i soczystą konsystencję.
Dla urozmaicenia:
Tajskie warzywa z woka doskonale komponują się z orzechami ziemnymi lub nerkowca.