Smażone warzywa z woka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Smażone warzywa z woka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

204 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

308 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

1 szczypta

200 gramów

10 gramów

0.25 szklanki

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W woku rozgrzej olej, podsmaż posiekany czosnek, dodaj warzywa, bulion i gotuj całość pod przykryciem przez 1-2 min. Dodaj sosy ostrygowy i sojowy, cukier, Pieprz czarny z Wietnamu Knorr, imbir, Gałkę muszkatołową z Indonezji Knorr i mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody.

Krok 2

Doprowadź do wrzenia, gotuj kolejne 2 min., aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Danie podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do warzyw można dodać garść orzechów nerkowca lub ziemnych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone warzywa z wokaSmażone warzywa z woka

Wok jest tradycyjnym naczyniem chińskim, które służy do smażenia. Znacie go zapewne z orientalnych restauracji, w których wykorzystywany jest do przygotowywania niemal wszystkich dań. Jest dziś powszechnie dostępny, warto więc wyposażyć kuchnię w specjalną patelnię i przyrządzić smażone warzywa z woka, według naszego przepisu. Kilka minut wystarczy, żeby przygotować aromatyczne i pyszne danie, które zachwyci miłośników egzotycznej kuchni.

Dla kogo?

Smażone warzywa w woku przypadną do gustu każdemu, a w szczególności zwolennikom azjatyckich, wieloskładnikowych dań, o egzotycznej nucie.

Na jaką okazję?

Przepis na smażone warzywa z woka po tajsku sprawdzi się zawsze! Wykorzystajcie go przede wszystkim jako szybkie danie obiadowe. Doskonale uzupełni również menu imprezowe.

Czy wiesz, że?

Wrzucając warzywa do woka, należy pamiętać o zachowaniu wysokiej temperatury oleju. To sekret kuchni azjatyckiej, dzięki któremu potrawy przygotowywane w tej patelni zachowują swą chrupkość i soczystą konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Tajskie warzywa z woka doskonale komponują się z orzechami ziemnymi lub nerkowca.