Smażone warzywa z woka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone warzywa z woka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

212 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

310 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

1 szczypta

200 gramów

10 gramów

0.25 szklanki

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W woku rozgrzej olej, podsmaż posiekany czosnek, dodaj warzywa, bulion i gotuj całość pod przykryciem przez 1-2 min. Dodaj sosy ostrygowy i sojowy, cukier, Pieprz czarny z Wietnamu Knorr, imbir, Gałkę muszkatołową z Indonezji Knorr i mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody.

Krok 2

Doprowadź do wrzenia, gotuj kolejne 2 min., aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Danie podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do warzyw można dodać garść orzechów nerkowca lub ziemnych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone warzywa z woka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wiosenny gulasz
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone warzywa z wokaSmażone warzywa z woka

Wok jest tradycyjnym naczyniem chińskim, które służy do smażenia. Znacie go zapewne z orientalnych restauracji, w których wykorzystywany jest do przygotowywania niemal wszystkich dań. Jest dziś powszechnie dostępny, warto więc wyposażyć kuchnię w specjalną patelnię i przyrządzić smażone warzywa z woka, według naszego przepisu. Kilka minut wystarczy, żeby przygotować aromatyczne i pyszne danie, które zachwyci miłośników egzotycznej kuchni.

Dla kogo?

Smażone warzywa w woku przypadną do gustu każdemu, a w szczególności zwolennikom azjatyckich, wieloskładnikowych dań, o egzotycznej nucie.

Na jaką okazję?

Przepis na smażone warzywa z woka po tajsku sprawdzi się zawsze! Wykorzystajcie go przede wszystkim jako szybkie danie obiadowe. Doskonale uzupełni również menu imprezowe.

Czy wiesz, że?

Wrzucając warzywa do woka, należy pamiętać o zachowaniu wysokiej temperatury oleju. To sekret kuchni azjatyckiej, dzięki któremu potrawy przygotowywane w tej patelni zachowują swą chrupkość i soczystą konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Tajskie warzywa z woka doskonale komponują się z orzechami ziemnymi lub nerkowca.