Składniki
30 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
400 gramów
1 szczypta
1 szczypta
200 gramów
10 gramów
0.25 szklanki
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W woku rozgrzej olej, podsmaż posiekany czosnek, dodaj warzywa, bulion i gotuj całość pod przykryciem przez 1-2 min. Dodaj sosy ostrygowy i sojowy, cukier, Pieprz czarny z Wietnamu Knorr, imbir, Gałkę muszkatołową z Indonezji Knorr i mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody.
Krok 2
Doprowadź do wrzenia, gotuj kolejne 2 min., aż sos zgęstnieje.
Krok 3
Danie podawaj z ryżem.
Dobra rada:
Do warzyw można dodać garść orzechów nerkowca lub ziemnych.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażone warzywa z woka
Wok jest tradycyjnym naczyniem chińskim, które służy do smażenia. Znacie go zapewne z orientalnych restauracji, w których wykorzystywany jest do przygotowywania niemal wszystkich dań. Jest dziś powszechnie dostępny, warto więc wyposażyć kuchnię w specjalną patelnię i przyrządzić smażone warzywa z woka, według naszego przepisu. Kilka minut wystarczy, żeby przygotować aromatyczne i pyszne danie, które zachwyci miłośników egzotycznej kuchni.
Dla kogo?
Smażone warzywa w woku przypadną do gustu każdemu, a w szczególności zwolennikom azjatyckich, wieloskładnikowych dań, o egzotycznej nucie.
Na jaką okazję?
Przepis na smażone warzywa z woka po tajsku sprawdzi się zawsze! Wykorzystajcie go przede wszystkim jako szybkie danie obiadowe. Doskonale uzupełni również menu imprezowe.
Czy wiesz, że?
Wrzucając warzywa do woka, należy pamiętać o zachowaniu wysokiej temperatury oleju. To sekret kuchni azjatyckiej, dzięki któremu potrawy przygotowywane w tej patelni zachowują swą chrupkość i soczystą konsystencję.
Dla urozmaicenia:
Tajskie warzywa z woka doskonale komponują się z orzechami ziemnymi lub nerkowca.