Gołąbki Mocy Świątecznej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki Mocy Świątecznej

Autor: Asta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1.25 litra

1 sztuka

0.5 łyżeczki

60 dekagramów

170 gramów

2 łyżeczki

2.5 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

10 mililitrów

2 łyżeczki

200 gramów

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mój przepis na gołąbki nie zawiera liści kapusty. Najpierw trzeba ugotować ryż w osolonej wodzie. Woda ma przykrywać saszetki, a soli ma być ok. 1 łyżka. Następnie ostudzić ryż, by nie był gorący. Przygotować miskę jaką używamy do robienia kotletów mielonych.

Krok 2

W przygotowanej misce wymieszać dokładnie razem: mięso mielone, ostudzony ryż, cebulę smażoną w kostkach, paprykę słodką mieloną, sól, pieprz, przyprawę Delikat, kaszę mannę oraz jajko. Następnie z utworzonej masy uformować 18 kotletów mniej więcej okrągłych. Uformowane kotlety obtoczyć w mące pszennej i smażyć na oleju na patelni aż się zarumienią z obu stron. Gotowe kotlety poukładać do dużego garnka.

Krok 3

Wodę ugotować. W litrze rozpuścić kostki rosołowe "Rosół szlachetny drobiowo-warzywny". Resztę wody wymieszać z przecierem pomidorowym. Następnie obie mieszanki połączyć i wszystko wlać do garnka z kotletami. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę.

Krok 4

Po godzinie wyjąć kotlety, a do sosu dodać zasmażkę Knorr oraz śmietanę. Doprowadzić do wrzenia. Najlepiej podawać z białą kaszą gryczaną lub ziemniakami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki Mocy Świątecznej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki Mocy Świątecznej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki Mocy Świątecznej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki Mocy Świątecznej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki Mocy Świątecznej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki Mocy Świątecznej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki Mocy Świątecznej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki Mocy Świątecznej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej