
Składniki
150 gramów
1.25 litra
1 sztuka
0.5 łyżeczki
60 dekagramów
170 gramów
2 łyżeczki
2.5 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
10 mililitrów
2 łyżeczki
200 gramów
3 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mój przepis na gołąbki nie zawiera liści kapusty. Najpierw trzeba ugotować ryż w osolonej wodzie. Woda ma przykrywać saszetki, a soli ma być ok. 1 łyżka. Następnie ostudzić ryż, by nie był gorący. Przygotować miskę jaką używamy do robienia kotletów mielonych.
Krok 2
W przygotowanej misce wymieszać dokładnie razem: mięso mielone, ostudzony ryż, cebulę smażoną w kostkach, paprykę słodką mieloną, sól, pieprz, przyprawę Delikat, kaszę mannę oraz jajko. Następnie z utworzonej masy uformować 18 kotletów mniej więcej okrągłych. Uformowane kotlety obtoczyć w mące pszennej i smażyć na oleju na patelni aż się zarumienią z obu stron. Gotowe kotlety poukładać do dużego garnka.
Krok 3
Wodę ugotować. W litrze rozpuścić kostki rosołowe "Rosół szlachetny drobiowo-warzywny". Resztę wody wymieszać z przecierem pomidorowym. Następnie obie mieszanki połączyć i wszystko wlać do garnka z kotletami. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę.
Krok 4
Po godzinie wyjąć kotlety, a do sosu dodać zasmażkę Knorr oraz śmietanę. Doprowadzić do wrzenia. Najlepiej podawać z białą kaszą gryczaną lub ziemniakami. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej