Składniki
600 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
400 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jedno jajko, ugotowany wcześniej ryż i Fix Gołąbki bez zawijania Knorr. Całość wymieszaj. Kapustę drobno posiekaj na desce do krojenia, a następnie dodaj do mięsa i połącz ze sobą wszystkie składniki.
Krok 2
Przygotuj sos do gołąbków bez zawijania. Na desce do krojenia drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż warzywa na patelni aż lekko się zarumienią, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory pelati, bazylię i wodę. Gotuj całość ok. 5 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Przy użyciu blendera zmiksuj całość na idealnie gładki sos pomidorowy, przetrzyj przez sito i dopraw solą i pieprzem według uznania.
Krok 3
Uformuj gołąbki z ryżem bez zawijania. Ręcznie nabierz porcję farszu na dłoń i uformuj lekko spłaszczone kotlety. Kiedy wszystkie gołąbki będą już gotowe, na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż gołąbki z obu stron, aż lekko się zarumienią.
Krok 4
Podsmażone gołąbki bez zawijania z ugotowanym ryżem włóż do garnka, zalej sosem i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarły do dna naczynia. Gotowe gołąbki bez zawijania z ryżem podawaj polane sosem.
Dobra rada:
Żeby sos pomidorowy do gołąbków bez zawijania miał bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do niego odrobinę soku z cytryny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki bez zawijania z ryżem
Gołąbki bez zawijania z ugotowanym ryżem to danie dla osób, które lubią kulinarne eksperymenty. Są mniej czasochłonne od tradycyjnych gołąbków w kapuście, ale wcale nie gorsze w smaku! Wypróbuj ten przepis, a przekonasz się, że gołąbki bez zawijania z ryżem szybko znikną z talerzy.
Dla kogo?
Przepis na gołąbki bez zawijania z ryżem to dobra propozycja na obiad. Pyszne mięsne kąski zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym nie tylko smakują, ale też wyglądają doskonale. Wypróbuj nasz prosty przepis na „oszukane gołąbki” i przekonaj się, że przygotowanie pysznych gołąbków bez zawijania wcale nie zajmie Ci wiele czasu!
Na jaką okazję?
Gołąbki z ryżem bez zawijania to świetne danie obiadowe. Ta smaczna potrawa posmakuje Tobie i Twoim bliskim na co dzień, choć z powodzeniem sprawdzi się również podczas domowego przyjęcia. Jeśli poszukujesz receptury na szybki i smaczny posiłek, wypróbuj gołąbki bez zawijania. Przepis nie powinien przysporzyć problemów, wystarczy się go trzymać i wykonać krok po kroku.
Czy wiesz, że?
Gołąbki bez zawijania z ryżem będą bardziej delikatne, jeśli przed dodaniem sparzysz wrzątkiem liście kapusty. W kontakcie z wrzątkiem liście zmiękną, a struktura gołąbka stanie się bardziej aksamitna. Przy tym kroku zachowaj szczególną ostrożność, aby się nie poparzyć.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz mieć pewność, że gołąbki bez zawijania z ryżem przypadną Ci do gustu, dodaj do nich swoje ulubione przyprawy. Jeśli z kolei nie jesz mięsa lub ktoś z Twojej rodziny jest wegetarianinem, możesz przygotować gołąbki bez zawijania wegetariańskie bez dodatku mięsa!
Jeżeli lubisz przepisy z mięsem mielonym, spróbuj naszego na lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem! A jeśli masz ochotę na coś meksykańskiego, przygotuj burrito z mięsem mielonym!