Gołąbki bez zawijania z ryżem ugotowanym: przepis | Przepisy.pl pixel

Gołąbki bez zawijania z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

375 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

366 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jedno jajko, ugotowany wcześniej ryż i Fix Gołąbki bez zawijania Knorr. Wymieszaj. Kapustę drobno posiekaj na desce do krojenia, a następnie dodaj do mięsa i połącz ze sobą wszystkie składniki.

Gołąbki bez zawijania z ryżem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos. Na desce do krojenia drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż warzywa na patelni aż lekko się zarumienią, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory pelati, bazylię i wodę. Gotuj całość ok. 5 minut bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Przy użyciu blendera zmiksuj całość na idealnie gładki sos pomidorowy, przetrzyj przez sito i dopraw solą i pieprzem według uznania.

Gołąbki bez zawijania z ryżem - Krok 2

Krok 3

Uformuj gołąbki z ryżem bez zawijania. Ręcznie nabierz porcję farszu na dłoń i uformuj lekko spłaszczone kotlety. Kiedy wszystkie gołąbki będą już gotowe, na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż gołąbki z obu stron, aż lekko się zarumienią.

Gołąbki bez zawijania z ryżem - Krok 3

Krok 4

Podsmażone gołąbki włóż do garnka, zalej sosem i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarły do dna naczynia. Gotowe gołąbki bez zawijania z ryżem podawaj polane sosem.

Gołąbki bez zawijania z ryżem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Żeby sos pomidorowy miał bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do niego odrobinę soku z cytryny.

4

Opinie o przepisie

  • Iwona Konieckiewicz

    Iwona Konieckiewicz , 23.04.2021

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Białokoziewicz

    Magdalena Białokoziewicz , 05.10.2020

    Gołąbki bardzo smaczne, ale moim zdaniem ilość sosu, jaka jest podana w przepisie, jest trochę mała.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • J.M.K

    J.M.K , 21.03.2020

    zrobiłam z kiszoną też nie wyszły źle ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wenerowicz

    Iwona Wenerowicz , 25.02.2020

    Lubie i robie smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki bez zawijania z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki bez zawijania z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki bez zawijania z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki bez zawijania z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki bez zawijania z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki bez zawijania z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki bez zawijania z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki bez zawijania z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Holiszki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki bez zawijania z ryżemGołąbki bez zawijania z ryżem

Gołąbki bez zawijania z ugotowanym ryżem to danie dla osób, które lubią kulinarne eksperymenty. Są mniej czasochłonne od tradycyjnych gołąbków w kapuście, ale wcale nie gorsze w smaku! Wypróbuj ten przepis, a przekonasz się, że gołąbki bez zawijania szybko znikną z talerzy wszystkich domowników.

Dla kogo?

Przepis na gołąbki bez zawijania z ryżem to dobra propozycja dla dorosłych i dzieci. Pyszne mięsne kąski zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym nie tylko smakują, ale też wyglądają doskonale. Wypróbuj nasz prosty przepis i przekonaj się, że przygotowanie pysznych gołąbków bez zawijania wcale nie zajmie Ci wiele czasu!

Na jaką okazję?

Gołąbki z ryżem bez zawijania to świetne danie obiadowe. Ta smaczna potrawa posmakuje Tobie i Twoim bliskim na co dzień, choć z powodzeniem możesz zaserwować ją swoim gościom podczas domowego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Gołąbki bez zawijania z ryżem będą bardziej delikatne, jeśli przed dodaniem sparzysz wrzątkiem liście kapusty.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie jesz mięsa lub ktoś z Twojej rodziny jest wegetarianinem, możesz przygotować gołąbki bez zawijania wegetariańskie bez dodatku mięsa!