Przepisy z kapusty włoskiej

37 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (37)

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie
ratingratingratingratingrating

134

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki wegetariańskie bez zawijania to nowe podejście do znanych mięsnych gołąbków zawijanych w...
Zupa kapuściana
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa kapuściana z delikatnej w smaku włoskiej kapusty może być ciekawą alternatywą dla klasyczneg...
Gołąbki z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liść kapusty i ud...
Duszona kapusta z kiełbaskami
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kapusta od lat niepodzielnie króluje na polskich stołach. Pekińska, włoska albo biała, świeża, ki...
Kapusta zapiekana z żółtym serem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Miękka, polana pysznym gęstym sosem – to kapusta zapiekana z żółtym serem, czyli ciekawa alternat...
Schab grzybami pachnący
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Z kawałka mięsa schabowego przygotujesz wiele różnych potraw. Doskonale nadaje się na kotlety, ró...
Zupa serowa z grzankami
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Pomidorowa, ogórkowa, rosół… i tak w kółko? Pora urozmaicić swój jadłospis i dodać do niego nowe...
Zupa minestrone z kapustą
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nazwa zupy minestrone wywodzi się od włoskiego słowa „ministra”, oznaczającego zupę. Jest to jedn...
Gołąbki z kapusty włoskiej - VIDEO
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Domowe gołąbki będą wyjątkowo smaczne, jeśli przygotujesz do nich farsz z mieszanego rodzaju mięs...
Kapusta z ziemniakami i marchewką
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zamień gotowane ziemniaki do obiadu, ryż albo kaszę na coś bardziej kreatywnego i przyrządź kapus...
Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pyszne gołąbki polane gęstym sosem to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Zw...
Kapusta włoska na ostro
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kapusta włoska na ostro to doskonały dodatek do makaronu i sposób na proste danie obiadowe. Będzi...
Gołąbki na parze z sosem bolognese
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki są znane i lubiane w całej Europie Środkowo-Wschodniej, zaś gołąbki na parze z sosem bolo...
Zielone gołąbki
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rosół z ryb
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczną zupę, rosół z ryby będzie dobrym rozwiązaniem. Jest to potraw...
Polewka z boczkiem
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa jarzynowa a la minestrone
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zupa à la minestrone to smaczne danie obiadowe czerpiące inspiracje z kuchni włoskiej. Wyśmienici...
Zupa jarzynowa z groszkiem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Planując najbliższy obiad, weź pod uwagę zupę jarzynową z groszkiem. To pełna smaków i kolorów mi...
Rosół jarski
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Rosół kojarzy się przede wszystkim z wywarem z mięsa. Jednak swój rosół mają również jarosze. Od...
Zapiekana kapusta
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ten przepis to dobra inspiracja na przygotowanie apetycznego, a zarazem pożywnego dania. Zapiekan...
Włoskie gołąbki
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Puchero
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Sopa a la Vasca
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa jarzynowa I
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Rybny tort z kapustą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta włoskaKapusta włoska

Dlaczego kapusta włoska zasługuje na uwagę? Jej piękny, szmaragdowy kolor wzbogaci każdą potrawę, której brakuje charakteru. Pofałdowana struktura liści również zwraca uwagę. Jednocześnie włoska kapusta jest zdecydowanie bardziej delikatna niż popularniejsza w polskich kulinariach biała odmiana. Dziś na obiad zgrabne, zielone gołąbki czy może pikantna, kapuściana zapiekanka? Sami zdecydujcie!

Dla kogo?

Dla osób, które lubią w kuchni apetyczne zamieszanie. Włoska kapusta cechuje się wyrazistym smakiem, który nie zdominuje reszty składników. Zasmakuje każdemu ceniącemu harmonijne połączenia na talerzach. Użyta do kapuśniaka odświeży jego wizerunek, lecz nie wprowadzi w przepisie diametralnych zmian. W sam raz, gdy chcecie próbować nowych składników, ale nie chcecie od razu rzucać się na głęboką wodę.

Na jaką okazję?

Kapusta włoska nadaje się do przyrządzania codziennych posiłków. Tym bardziej że nie należy przechowywać jej długo od momentu zakupu. Świeża jest najsmaczniejsza! Można nią owijać wspomniane wcześniej gołąbki lub poszatkowaną wrzucać do ich nadzienia. Takiego dania nie trzeba już nawet zawijać! Wyśmienicie smakuje podana na ciepło z dodatkiem koperku i śmietany. Kapusta włoska jest odpowiednia zawsze wtedy, gdy chcecie jeść apetyczne dania bez wielogodzinnego siedzenia w kuchni.

Czy wiesz, że?

Kapusta włoska wywodzi się z alpejskiego regionu Savoy, położonego na granicy Włoch, Szwajcarii oraz Francji. Bardzo dobrze znosi niskie temperatury, a szczyt sezonu na nią wypada w zimie. Zielone warzywo, zwłaszcza w tym okresie, jest cennym elementem jadłospisu.

Dla urozmaicenia:

Kapusta włoska posłuży do przygotowania nietypowego, ale pysznego budyniu. Warzywo należy ugotować w bulionie i zmiksować. Następnym krokiem jest namoczenie w mleku bułki i roztarcie masła z żółtkami. Po zmieszaniu wszystkich składników masę doprawcie pieprzem i tymiankiem. Zwieńczeniem potrawy jest dodanie ubitych białek. Masę przełóżcie do wąskiej foremki, którą umieścicie w większym naczyniu wypełnionym wrzątkiem. Gotowanie potrwa około 45 minut.