Przepisy z kapusty włoskiej
32 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (32) 
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Kapusta włoska
Dlaczego kapusta włoska zasługuje na uwagę? Jej piękny, szmaragdowy kolor wzbogaci każdą potrawę, której brakuje charakteru. Pofałdowana struktura liści również zwraca uwagę. Jednocześnie włoska kapusta jest zdecydowanie bardziej delikatna niż popularniejsza w polskich kulinariach biała odmiana. Dziś na obiad zgrabne, zielone gołąbki czy może pikantna, kapuściana zapiekanka? Sami zdecydujcie!
Dla kogo?
Dla osób, które lubią w kuchni apetyczne zamieszanie. Włoska kapusta cechuje się wyrazistym smakiem, który nie zdominuje reszty składników. Zasmakuje każdemu ceniącemu harmonijne połączenia na talerzach. Użyta do kapuśniaka odświeży jego wizerunek, lecz nie wprowadzi w przepisie diametralnych zmian. W sam raz, gdy chcecie próbować nowych składników, ale nie chcecie od razu rzucać się na głęboką wodę.
Na jaką okazję?
Kapusta włoska nadaje się do przyrządzania codziennych posiłków. Tym bardziej że nie należy przechowywać jej długo od momentu zakupu. Świeża jest najsmaczniejsza! Można nią owijać wspomniane wcześniej gołąbki lub poszatkowaną wrzucać do ich nadzienia. Takiego dania nie trzeba już nawet zawijać! Wyśmienicie smakuje podana na ciepło z dodatkiem koperku i śmietany. Kapusta włoska jest odpowiednia zawsze wtedy, gdy chcecie jeść apetyczne dania bez wielogodzinnego siedzenia w kuchni.
Czy wiesz, że?
Kapusta włoska wywodzi się z alpejskiego regionu Savoy, położonego na granicy Włoch, Szwajcarii oraz Francji. Bardzo dobrze znosi niskie temperatury, a szczyt sezonu na nią wypada w zimie. Zielone warzywo, zwłaszcza w tym okresie, jest cennym elementem jadłospisu.
Dla urozmaicenia:
Kapusta włoska posłuży do przygotowania nietypowego, ale pysznego budyniu. Warzywo należy ugotować w bulionie i zmiksować. Następnym krokiem jest namoczenie w mleku bułki i roztarcie masła z żółtkami. Po zmieszaniu wszystkich składników masę doprawcie pieprzem i tymiankiem. Zwieńczeniem potrawy jest dodanie ubitych białek. Masę przełóżcie do wąskiej foremki, którą umieścicie w większym naczyniu wypełnionym wrzątkiem. Gotowanie potrwa około 45 minut.