Dania i potrawy z kapusty włoskiej | Przepisy.pl pixel

Przepisy z kapusty włoskiej

32 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (32)

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie
ratingratingratingratingrating

173

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki bez zawijania bez mięsa to nowe podejście do tradycyjnych mięsnych gołąbków zawijanych w...
Zupa kapuściana
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa kapuściana z delikatnej w smaku włoskiej kapusty może być ciekawą alternatywą dla klasyczneg...
Gołąbki z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liście parzonej k...
Kapusta zapiekana z żółtym serem
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Miękka, polana pysznym gęstym sosem – to kapusta zapiekana z żółtym serem, czyli ciekawa alternat...
Zupa serowa z grzankami
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Pomidorowa, ogórkowa, rosół… i tak w kółko? Pora urozmaicić swój jadłospis i dodać do niego nowe...
Zupa minestrone z kapustą
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nazwa zupy minestrone wywodzi się od włoskiego słowa „ministra”, oznaczającego zupę. Jest to jedn...
Gołąbki z kapusty włoskiej - VIDEO
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Póki co w kuchni nie czujesz się jeszcze zbyt pewnie? Z naszym przepisem na gołąbki z kapusty wło...
Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pyszne gołąbki polane gęstym sosem to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Zw...
Kapusta włoska na ostro
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kapusta włoska na ostro to doskonały dodatek do makaronu i sposób na proste danie obiadowe. Będzi...
Zielone gołąbki
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rosół z ryb
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczną zupę, rosół z ryby będzie dobrym rozwiązaniem. Jest to potraw...
Polewka z boczkiem
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa jarzynowa a la minestrone
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zupa à la minestrone to smaczne danie obiadowe czerpiące inspiracje z kuchni włoskiej. Wyśmienici...
Zupa jarzynowa z groszkiem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Planując najbliższy obiad, weź pod uwagę zupę jarzynową z groszkiem. To pełna smaków i kolorów mi...
Rosół jarski
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Rosół kojarzy się przede wszystkim z wywarem z mięsa. Jednak swój rosół mają również jarosze. Od...
Gołąbki bez zawijania z ryżem
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki bez zawijania z ugotowanym ryżem to danie dla osób, które lubią kulinarne eksperymenty. S...
Włoskie gołąbki
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Puchero
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Sopa a la Vasca
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa jarzynowa I
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Rybny tort z kapustą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Faszerowany boczek
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta włoskaKapusta włoska

Dlaczego kapusta włoska zasługuje na uwagę? Jej piękny, szmaragdowy kolor wzbogaci każdą potrawę, której brakuje charakteru. Pofałdowana struktura liści również zwraca uwagę. Jednocześnie włoska kapusta jest zdecydowanie bardziej delikatna niż popularniejsza w polskich kulinariach biała odmiana. Dziś na obiad zgrabne, zielone gołąbki czy może pikantna, kapuściana zapiekanka? Sami zdecydujcie!

Dla kogo?

Dla osób, które lubią w kuchni apetyczne zamieszanie. Włoska kapusta cechuje się wyrazistym smakiem, który nie zdominuje reszty składników. Zasmakuje każdemu ceniącemu harmonijne połączenia na talerzach. Użyta do kapuśniaka odświeży jego wizerunek, lecz nie wprowadzi w przepisie diametralnych zmian. W sam raz, gdy chcecie próbować nowych składników, ale nie chcecie od razu rzucać się na głęboką wodę.

Na jaką okazję?

Kapusta włoska nadaje się do przyrządzania codziennych posiłków. Tym bardziej że nie należy przechowywać jej długo od momentu zakupu. Świeża jest najsmaczniejsza! Można nią owijać wspomniane wcześniej gołąbki lub poszatkowaną wrzucać do ich nadzienia. Takiego dania nie trzeba już nawet zawijać! Wyśmienicie smakuje podana na ciepło z dodatkiem koperku i śmietany. Kapusta włoska jest odpowiednia zawsze wtedy, gdy chcecie jeść apetyczne dania bez wielogodzinnego siedzenia w kuchni.

Czy wiesz, że?

Kapusta włoska wywodzi się z alpejskiego regionu Savoy, położonego na granicy Włoch, Szwajcarii oraz Francji. Bardzo dobrze znosi niskie temperatury, a szczyt sezonu na nią wypada w zimie. Zielone warzywo, zwłaszcza w tym okresie, jest cennym elementem jadłospisu.

Dla urozmaicenia:

Kapusta włoska posłuży do przygotowania nietypowego, ale pysznego budyniu. Warzywo należy ugotować w bulionie i zmiksować. Następnym krokiem jest namoczenie w mleku bułki i roztarcie masła z żółtkami. Po zmieszaniu wszystkich składników masę doprawcie pieprzem i tymiankiem. Zwieńczeniem potrawy jest dodanie ubitych białek. Masę przełóżcie do wąskiej foremki, którą umieścicie w większym naczyniu wypełnionym wrzątkiem. Gotowanie potrwa około 45 minut.