Burgery rybne - przepis z ryby: hamburgery | Przepisy.pl pixel

Rybne burgery

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1.5 łyżeczki

4 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Steki z ryby skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Następnie smaż na patelni, aż będą rumiane.

Krok 2

Bułki przekrój wzdłuż na pół i również połóż na chwilę na patelni, aby zrobiły się ciepłe.

Krok 3

Majonez wymieszaj z ketchupem. Takim sosem posmaruj dolną połówkę bułki. Następnie połóż rukolę i stek z ryby.

Krok 4

Papryki oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i posyp ryby po wierzchu.

Krok 5

Nałóż górną połówkę bułki i natychmiast podawaj rybne burgery.

3

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 25.06.2021

    TAK. Rybne burgery są MAX pyszne - stwierdzam to nie bez kozery. Ja ich skład lekko urozmaicę i w płatkach kukurydzianych na koniec zanużę je sowicie. Obowiązkowo dodam też zdrowe kiszonki - kiszoną marchewkę, rzodkiewkę, użyję także roszponki. Może opcja z dodatkiem smażonego jajka sprosta - na oryginalne burgery - oczekiwaniu? Potem sosem guacamole poleję… i pyszności mam na poczekaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 24.06.2021

    TAK. Ja staram się piec podłużne bułeczki, by idealnie wpasowały się rybne kawałeczki!!! Lepiej się je bo nic nie wypada, mojej rodzinie tak odpowiada:) Serdecznie polecamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 14.06.2021

    TAK. Moje rybne burgery będą z łososiem, gdyż to moja rybka ulubiona, w kuchni niezastąpiona. Skropię go oliwą, przyprawą Knorr przyprószę i wstawiać rybę do piekarnika ruszę. Bułki przekroję na pół i na chwilkę do piekarnika włożę, przepyszne będą burgery gdy ciepło jest na dworze. Majonezem wymieszanym z ketchupem dolną połówkę bułki posmaruję, już zapach unoszący się z piekarnika czuję. Położę sałatę i łososia, posiekaną paprykę na wierzch dam i drugą połówką bułki przykryję, niechaj danie dnia nam żyje. Już moje burgery są gotowe do jedzenia - z Wami spełniają się moje kulinarne marzenia! 

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rybne burgery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rybne burgery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rybne burgery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rybne burgery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rybne burgery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rybne burgery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rybne burgery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rybne burgery  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryba po marynarsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rybne burgery Rybne burgery

Rybne burgery to ciekawa alternatywa dla jednego z najpopularniejszych dań na świecie. Chrupiąca i miękka w środku bułka, przełożona kawałkiem ryby i dodatkami – to naprawdę świetne rozwiązanie. Wybierz dowolny stek z białej ryby. Dobrze sprawdzi się np. dorsz albo inna ryba o zwartym mięsie. Usmaż steki, by pozostały soczyste i opiecz bułkę na patelni albo w piekarniku. Posmaruj pieczywo sosem na bazie majonezu oraz łagodnego ketchupu, a następnie układaj kolejno wszystkie składniki – rukolę, rybę, kolorowe papryki oraz czerwoną cebulę. Dzięki delikatnie słodkiemu posmakowi lepiej będzie pasowała do ryby niż zwykła. Jeśli chcesz, użyj także innych warzyw, np. pomidorów albo sałaty lodowej.

Dla kogo?

Burgery rybne będą trafionym pomysłem dla tych, którzy szukają zamiennika standardowego mięsa hamburgerowego. Ryba świetnie komponuje się z warzywami i sosem na bazie majonezu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby włożyć ją między dwie połówki bułki.

Na jaką okazję?

Zastanawiasz się, kiedy przyrządzić burgery rybne? Przepis możesz wykorzystać w sytuacji, gdy brakuje ci pomysłów na kolację lub lunch. Rybne burgery będą również odpowiednim daniem na weekendowy obiad. Podawaj je z grubo krojonymi frytkami oraz surówką coleslaw.

Czy wiesz, że?

Do miękkiej ryby najlepsze będzie pieczywo pszenne, przeznaczone specjalnie do hamburgerów, posypane sezamem albo makiem, ale jeśli wolisz bułki żytnie lub kukurydziane, burgery z ryby również się udadzą.

Dla urozmaicenia:

Idealnym dodatkiem do ryby jest koperek. Wzbogać więc hamburgery rybne o ten składnik i sprawdź, czy w takiej odsłonie przypadnie ci do gustu. Pamiętaj, aby całego burgera wzbogacić majonezem, który złączy wszystkie składniki w jedną całość. Wypróbuj nasz przepis!