
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
5 sztuk
2 łyżeczki
100 gramów
4 łyżeczki
0.5 łyżeczki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flądry oczyść i skrop octem winnym. Odstaw na 30 minut.
Krok 2
Soczewicę ugotuj i zatrzyj na puree.
Krok 3
Imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj chili, sok z cytryny i ocet z ryby. Miksuj przez 30 sekund.
Krok 4
Do sosu włóż rybę i marynuj ją przez 6 godzin.
Krok 5
Ryby wyjmij, a do marynaty dodaj soczewicę i wymieszaj. W masie obtaczaj ryby.
Krok 6
Smaż je na gorącym oleju do czasu, gdy zbrązowieją. Podawaj przybrane plastrami cytryny i natką pietruszki. Filety świetnie smakują z ryżem.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej