Flądra w masala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flądra w masala

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

5 sztuk

2 łyżeczki

100 gramów

4 łyżeczki

0.5 łyżeczki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Flądry oczyść i skrop octem winnym. Odstaw na 30 minut.

Krok 2

Soczewicę ugotuj i zatrzyj na puree.

Krok 3

Imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj chili, sok z cytryny i ocet z ryby. Miksuj przez 30 sekund.

Krok 4

Do sosu włóż rybę i marynuj ją przez 6 godzin.

Krok 5

Ryby wyjmij, a do marynaty dodaj soczewicę i wymieszaj. W masie obtaczaj ryby.

Krok 6

Smaż je na gorącym oleju do czasu, gdy zbrązowieją. Podawaj przybrane plastrami cytryny i natką pietruszki. Filety świetnie smakują z ryżem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flądra w masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flądra w masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flądra w masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flądra w masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flądra w masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flądra w masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flądra w masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flądra w masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kurczak z ananasem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej