
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
5 sztuk
2 łyżeczki
100 gramów
4 łyżeczki
0.5 łyżeczki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flądry oczyść i skrop octem winnym. Odstaw na 30 minut.
Krok 2
Soczewicę ugotuj i zatrzyj na puree.
Krok 3
Imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj chili, sok z cytryny i ocet z ryby. Miksuj przez 30 sekund.
Krok 4
Do sosu włóż rybę i marynuj ją przez 6 godzin.
Krok 5
Ryby wyjmij, a do marynaty dodaj soczewicę i wymieszaj. W masie obtaczaj ryby.
Krok 6
Smaż je na gorącym oleju do czasu, gdy zbrązowieją. Podawaj przybrane plastrami cytryny i natką pietruszki. Filety świetnie smakują z ryżem.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej