
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
5 sztuk
2 łyżeczki
100 gramów
4 łyżeczki
0.5 łyżeczki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flądry oczyść i skrop octem winnym. Odstaw na 30 minut.
Krok 2
Soczewicę ugotuj i zatrzyj na puree.
Krok 3
Imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj chili, sok z cytryny i ocet z ryby. Miksuj przez 30 sekund.
Krok 4
Do sosu włóż rybę i marynuj ją przez 6 godzin.
Krok 5
Ryby wyjmij, a do marynaty dodaj soczewicę i wymieszaj. W masie obtaczaj ryby.
Krok 6
Smaż je na gorącym oleju do czasu, gdy zbrązowieją. Podawaj przybrane plastrami cytryny i natką pietruszki. Filety świetnie smakują z ryżem.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej