
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
5 sztuk
2 łyżeczki
100 gramów
4 łyżeczki
0.5 łyżeczki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flądry oczyść i skrop octem winnym. Odstaw na 30 minut.
Krok 2
Soczewicę ugotuj i zatrzyj na puree.
Krok 3
Imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj chili, sok z cytryny i ocet z ryby. Miksuj przez 30 sekund.
Krok 4
Do sosu włóż rybę i marynuj ją przez 6 godzin.
Krok 5
Ryby wyjmij, a do marynaty dodaj soczewicę i wymieszaj. W masie obtaczaj ryby.
Krok 6
Smaż je na gorącym oleju do czasu, gdy zbrązowieją. Podawaj przybrane plastrami cytryny i natką pietruszki. Filety świetnie smakują z ryżem.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























