Dorada a la manier z prawdziwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorada a la manier z prawdziwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

175 gramów

50 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki, szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, grzyby pokrój w plastry i ułóż na papierowym ręczniku. Cytrynę otrzyj ze skóry, okrój z białej skórki i pokrój w plastry, usuwając pestki.

Dorada a la manier z prawdziwkami - Krok 1

Krok 2

Rybę wypatrosz, odetnij boczne płetwy i usuń łuski. Cała rybę delikatnie oprósz przyprawą Knorr, a następnie mąką pszenną.

Dorada a la manier z prawdziwkami - Krok 2

Krok 3

Rybę obsmaż z obu stron na patelni z rozgrzaną oliwą, następnie przełóż na blaszkę do pieczenia, połóż na nią po kawałku masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut.

Dorada a la manier z prawdziwkami - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie na tej samej patelni obsmaż szalotkę, a gdy zrobi się szklista, wlej wino, sos worcester i całość odparuj o połowę. Dodaj masło i natkę pietruszki. Sos mieszaj cały czas, aby masło zemulgowało w sosie.

Dorada a la manier z prawdziwkami - Krok 4

Krok 5

Na oddzielnej patelni, na odrobinie masła i oleju, obsmaż plastry grzybów z obu stron i oprósz je delikatnie solą i pieprzem.

Dorada a la manier z prawdziwkami - Krok 5

Krok 6

Po 10 minutach upieczoną rybę przełóż na deskę. Leżącą na boku rybę natnij po długości, zaczynając od środka. Prowadź nóż po ościach, oddzielając jednocześnie czyste mięso od szkieletu. Z jednej połowy powinieneś uzyskać dwa płaty. Następnie zrób to samo po przełożeniu ryby na druga stronę. Gotowe płaty mięsa ułóż na talerzu, na rybie ułóż najpierw plastry podsmażonego prawdziwka, a następnie plastry cytryny. Całość polej obficie sosem pozostałym na patelni.

Dorada a la manier z prawdziwkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podobnie możesz zrobić z każdą rybą. Idealne będą sola dover, okoń morski czy nawet pstrąg.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rybne kokosanki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorada a la manier z prawdziwkamiDorada a la manier z prawdziwkami

Delikatne, rozpływające się w ustach mięso z dodatkiem aromatycznych, pachnących lasem grzybów. To nie fragment fikcji literackiej, a jedynie opis rzeczywistej potrawy! Świadomość dotycząca pozytywnego wpływu z jedzenia ryb na nasz organizm wciąż rośnie, więc i Ty nie bądź obojętny! Zapamiętaj przepis na doradę à la manier z prawdziwkami i ciesz się tym smakiem.

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które lubią potrawy z dodatkiem esencjonalnego, wyrazistego sosu.

Na jaką okazję?

Do przygotowania dorady z prawdziwkami potrzebujesz mniej niż pół godziny. Taka propozycja zaskoczy wszystkich Twoich gości!

Czy wiesz, że?

Prawdziwek, znany także jako borowik szlachetny, to prawdopodobnie jeden ze smaczniejszych grzybów. Już sam wieszcz narodowy nazwał „pułkownikiem wśród grzybów”.

Dla urozmaicenia:

Podobnie możesz przygotować każdą rybę. Idealnie sprawdzi się: sola dover, okoń morski czy nawet pstrąg.