Dorada a la manier z prawdziwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

175 gramów

50 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki, szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, grzyby pokrój w plastry i ułóż na papierowym ręczniku. Cytrynę otrzyj ze skóry, okrój z białej skórki i pokrój w plastry, usuwając pestki.

Dorada a la manier z prawdziwkami - Krok 1

Krok 2

Rybę wypatrosz, odetnij boczne płetwy i usuń łuski. Cała rybę delikatnie oprósz przyprawą Knorr, a następnie mąką pszenną.

Dorada a la manier z prawdziwkami - Krok 2

Krok 3

Rybę obsmaż z obu stron na patelni z rozgrzaną oliwą, następnie przełóż na blaszkę do pieczenia, połóż na nią po kawałku masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut.

Dorada a la manier z prawdziwkami - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie na tej samej patelni obsmaż szalotkę, a gdy zrobi się szklista, wlej wino, sos worcester i całość odparuj o połowę. Dodaj masło i natkę pietruszki. Sos mieszaj cały czas, aby masło zemulgowało w sosie.

Dorada a la manier z prawdziwkami - Krok 4

Krok 5

Na oddzielnej patelni, na odrobinie masła i oleju, obsmaż plastry grzybów z obu stron i oprósz je delikatnie solą i pieprzem.

Dorada a la manier z prawdziwkami - Krok 5

Krok 6

Po 10 minutach upieczoną rybę przełóż na deskę. Leżącą na boku rybę natnij po długości, zaczynając od środka. Prowadź nóż po ościach, oddzielając jednocześnie czyste mięso od szkieletu. Z jednej połowy powinieneś uzyskać dwa płaty. Następnie zrób to samo po przełożeniu ryby na druga stronę. Gotowe płaty mięsa ułóż na talerzu, na rybie ułóż najpierw plastry podsmażonego prawdziwka, a następnie plastry cytryny. Całość polej obficie sosem pozostałym na patelni.

Dorada a la manier z prawdziwkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podobnie możesz zrobić z każdą rybą. Idealne będą sola dover, okoń morski czy nawet pstrąg.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorada a la manier z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorada a la manier z prawdziwkamiDorada a la manier z prawdziwkami

Delikatne, rozpływające się w ustach mięso z dodatkiem aromatycznych, pachnących lasem grzybów. To nie fragment fikcji literackiej, a jedynie opis rzeczywistej potrawy! Świadomość dotycząca pozytywnego wpływu z jedzenia ryb na nasz organizm wciąż rośnie, więc i Ty nie bądź obojętny! Zapamiętaj przepis na doradę à la manier z prawdziwkami i ciesz się tym smakiem.

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które lubią potrawy z dodatkiem esencjonalnego, wyrazistego sosu.

Na jaką okazję?

Do przygotowania dorady z prawdziwkami potrzebujesz mniej niż pół godziny. Taka propozycja zaskoczy wszystkich Twoich gości!

Czy wiesz, że?

Prawdziwek, znany także jako borowik szlachetny, to prawdopodobnie jeden ze smaczniejszych grzybów. Już sam wieszcz narodowy nazwał „pułkownikiem wśród grzybów”.

Dla urozmaicenia:

Podobnie możesz przygotować każdą rybę. Idealnie sprawdzi się: sola dover, okoń morski czy nawet pstrąg.