Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo - truskawkowym i karmelizowanymi dymkami

Autor: Tomasz

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

250 mililitrów

6 sztuk

2 sztuki

5 łyżek

1 sztuka

50 mililitrów

100 mililitrów

50 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

4 sztuki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na oliwie z oliwek smażymy rozgniecione ząbki czosnku i pokrojone w mniejsze cząstki cebule tak, aby zaczęły lekko się przypalać. Dodajemy miód, pokrojony imbir i karmelizujemy przez 2 minuty na mniejszym ogniu. Całość podlewamy winem, sosem sojowym i redukujemy na mocnym ogniu przez 5 minut. Marynatę studzimy.

Krok 2

Tuńczyka oprószamy pieprzem i obsmażamy z każdej strony po około 30-45 sekund, żeby "zamknąć" mięso od zewnątrz. Tak przygotowanego tuńczyka zalewamy marynatą i macerujemy przez przynajmniej 3-4 godziny. Najlepiej jednak zostawić go na mniej więcej 12 godzin.

Krok 3

Truskawki i zielonego ogórka kroimy w taką samą kostkę, dodajemy cynamon, olej sezamowy, sezam, chili, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 4

Cebulki rumienimy na maśle. Oprószamy solą i pieprzem.

Krok 5

Wykładamy ragoût na talerz, tuńczyka kroimy w plastry, skrapiamy delikatnie olejem sezamowym. Układamy cebulki i... Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo - truskawkowym i karmelizowanymi dymkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo - truskawkowym i karmelizowanymi dymkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo - truskawkowym i karmelizowanymi dymkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo - truskawkowym i karmelizowanymi dymkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo - truskawkowym i karmelizowanymi dymkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo - truskawkowym i karmelizowanymi dymkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo - truskawkowym i karmelizowanymi dymkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej