Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo - truskawkowym i karmelizowanymi dymkami
łatwe
Składniki
200 gramów
1 szczypta
1 szczypta
250 mililitrów
6 sztuk
2 sztuki
5 łyżek
1 sztuka
50 mililitrów
100 mililitrów
50 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżeczka
4 sztuki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na oliwie z oliwek smażymy rozgniecione ząbki czosnku i pokrojone w mniejsze cząstki cebule tak, aby zaczęły lekko się przypalać. Dodajemy miód, pokrojony imbir i karmelizujemy przez 2 minuty na mniejszym ogniu. Całość podlewamy winem, sosem sojowym i redukujemy na mocnym ogniu przez 5 minut. Marynatę studzimy.
Krok 2
Tuńczyka oprószamy pieprzem i obsmażamy z każdej strony po około 30-45 sekund, żeby "zamknąć" mięso od zewnątrz. Tak przygotowanego tuńczyka zalewamy marynatą i macerujemy przez przynajmniej 3-4 godziny. Najlepiej jednak zostawić go na mniej więcej 12 godzin.
Krok 3
Truskawki i zielonego ogórka kroimy w taką samą kostkę, dodajemy cynamon, olej sezamowy, sezam, chili, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4
Cebulki rumienimy na maśle. Oprószamy solą i pieprzem.
Krok 5
Wykładamy ragoût na talerz, tuńczyka kroimy w plastry, skrapiamy delikatnie olejem sezamowym. Układamy cebulki i... Smacznego :) ! Bon Appetit :) !
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej