Stek z tuńczyka — z czym podawać ten rodzaj mięsa?

Z czym podawać stek z tuńczyka, by urozmaicić to danie? Soczysty smak ryby tworzy doskonałą kompozycję z bukietem warzyw, ale nie tylko. Sprawdźcie nasze inspiracje na obiad z tuńczykiem w roli głównej. Podpowiadamy, jak przyrządzić i z czym serwować stek tuńczyka.

Z czym podać stek z tuńczyka?

Zanim przejdziemy do dodatkowych elementów na talerzu, skupmy się na głównym bohaterze dania, czyli steku z tuńczyka. Jak przygotować mięso ryby do smażenia? Ile powinna trwać obróbka termiczna? Sprawdźmy!

Przygotowanie ryby

Odpowiednie przygotowanie tuńczyka przed obróbką termiczną to kluczowy etap przyrządzania steka. Warto jednak pamiętać, że na jego finalny smak ma wpływ także jakość mięsa. Dlatego starajcie się kupować certyfikowane ryby od sprawdzonych sprzedawców.

Co dalej? W pierwszej kolejności należy umyć i osuszyć stek ręcznikiem papierowym, a następnie oprószyć rybę ulubionymi przyprawami lub ziołami. Można ją również zamarynować, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. Jako marynata świetnie sprawdzi się sos teriyaki lub mieszanka skórki i soku z limonki z rozmarynem oraz oliwą z oliwek. Pamiętajcie jednak umiarze. Mięso tuńczyka jest bardzo smaczne, więc nie potrzebuje dziesiątek przypraw ani wielogodzinnego marynowania.

Idealnie wysmażony stek z tuńczyka

Smażenie steka powinno trwać około 2-3 minuty z każdej strony (zależnie od grubości steka). Za długa obróbka termiczna sprawi, że ryba będzie sucha. Idealnie wysmażony stek z tuńczyka powinien zachować różowy, surowy środek. Warto pamiętać, by do smażenia wybierać dość grube kawałki tuńczyka – cienki plaster to większe ryzyko przesmażenia.

Co do steku z tuńczyka?

Stek z tuńczyka podobnie jak ten z mięsa wołowego, doskonale smakuje w towarzystwie warzyw. Idealnym dodatkiem będą szparagi, brokuły, czy kalafior. Zestaw możecie wzbogacić pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Z czym jeszcze można podać stek z tuńczyka? Jaka kombinacja smaków będzie najlepsza? Możliwości jest wiele – poniżej przestawiamy kilka propozycji, które mogą przypaść Wam do gustu.

Stek z tuńczyka – z czym podawać? 

Dla miłośników orientalnych smaków

Grillowany stek z tuńczyka z sezamem zabierze Was w wyjątkową kulinarną podróż. Sos teriyaki, pikantny ketchup pomidorowy oraz olej sezamowy to dopiero początek przygody. Orientalny charakter potrawa zyskuje również dzięki dodatkom takim jak makaron chiński, mango, imbir, czy sezam. Taka mieszanka będzie istną ucztą dla podniebienia miłośników orientalnych doznań.

Jakie wino będzie pasować do steku z tuńczyka?

Zastanawiając się nad tym, z czym podać stek z tuńczyka, nie sposób nie wspomnieć o winie. Tym bardziej że wine pairing jest w tym wypadku nieoczywisty. Podczas gdy do większości ryb i owoców morza serwuje się białe wino, do steku z tuńczyka najlepiej pasują wina czerwone i różowe. Oczywiście wiele zależy od dodatków, z jakimi podajemy rybę, jednak w większości przypadków to właśnie czerwone wino najlepiej współgra ze smakiem świeżego tuńczyka. Należy jedynie wystrzegać się ciężkich, taninowych szczepów. Znacznie lepszym wyborem będą trunki na bazie szczepu Pinot Noir i inne lekkie, czerwone wina.

Tuńczyk na wiele sposobów

Wyjątkowy smak tuńczyka stwarza masę możliwości kulinarnych – nie tylko w formie steka. Tagliatelle z tuńczykiem to idealna propozycja na szybki obiad, a bruschetta z tuńczykiem, pomidorami i bazylią będzie idealną przekąską podczas spotkań towarzyskich. Z Kolei sałatka z tuńczykiem i jajkiem sprawdzi rewelacyjnie się jako lunch w pracy.