
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżki
4 sztuki
1 pęczek
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Tuńczyka odcedź, oliwki pokrój w krążki.

Krok 2
Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Bazylię pokrój drobno i dodaj do sosu.

Krok 3
Sałatę rzymską porwij w niewielkie kawałki i przełóż do salaterki, a następnie zalej przygotowanym sosem Knorr.

Krok 4
Na sałacie ułóż dekoracyjnie odsączone mięso tuńczyka, pokrojone jajka. Całość posyp oliwkami i udekoruj listkami bazylii.


Dobra rada:
Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Jajko i tuńczyk smacznie komponują się w różnych wariantach sałatek, szczególnie tych z dodatkiem majonezu. Wypróbuj jednak wersji z oliwą z oliwek oraz świeżymi liśćmi sałaty, którą możesz zabrać ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Wystarczy, że przygotujesz do niej jajka gotowane na twardo i sięgniesz po gotowego tuńczyka z puszki. Smak tych składników doskonale uzupełni sałata rzymska oraz pokrojone w talarki oliwki. W sezonie letnim, dla urozmaicenia, możesz przygotować własny miks sałat. Zmieszaj ze sobą liście sałaty masłowej, lodowej, rzymskiej i dębowej, karbowanej. Opcjonalnie zastąp je rukolą, roszponką lub szpinakiem. Wyłóż nimi spód salaterki. Doprawiając danie, zadbaj o sos na bazie oliwy z oliwek i suszonych ziół. Aromatyczne okażą się mieszanki z bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu. Jeżeli masz pod ręką ich świeże liście, drobno je posiekaj i dodaj do sosu. Zalej nim wybraną sałatę, na której dekoracyjnie ułożysz pozostałe składniki. Sprawdź nasz przepis i podziel się opinią.


































