Sałatka z tuńczykiem i jajkiem – z sałatą rzymską | Przepisy.pl pixel

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
787 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

567 osób wydrukowało

Pobierz pdf

650 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

4 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Tuńczyka odcedź, oliwki pokrój w krążki.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Bazylię pokrój drobno i dodaj do sosu.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - Krok 2

Krok 3

Sałatę rzymską porwij w niewielkie kawałki i przełóż do salaterki, a następnie zalej przygotowanym sosem Knorr.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - Krok 3

Krok 4

Na sałacie ułóż dekoracyjnie odsączone mięso tuńczyka, pokrojone jajka. Całość posyp oliwkami i udekoruj listkami bazylii.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Krzyszczuk

    Sylwia Krzyszczuk , 05.04.2017

    ciekawa sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiem i jajkiemSałatka z tuńczykiem i jajkiem

Jajko i tuńczyk smacznie komponują się w różnych wariantach sałatek, szczególnie tych z dodatkiem majonezu. Wypróbuj jednak wersji z oliwą z oliwek oraz świeżymi liśćmi sałaty, którą możesz zabrać ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Wystarczy, że przygotujesz do niej jajka gotowane na twardo i sięgniesz po gotowego tuńczyka z puszki. Smak tych składników doskonale uzupełni sałata rzymska oraz pokrojone w talarki oliwki. W sezonie letnim, dla urozmaicenia, możesz przygotować własny miks sałat. Zmieszaj ze sobą liście sałaty masłowej, lodowej, rzymskiej i dębowej, karbowanej. Opcjonalnie zastąp je rukolą, roszponką lub szpinakiem. Wyłóż nimi spód salaterki. Doprawiając danie, zadbaj o sos na bazie oliwy z oliwek i suszonych ziół. Aromatyczne okażą się mieszanki z bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu. Jeżeli masz pod ręką ich świeże liście, drobno je posiekaj i dodaj do sosu. Zalej nim wybraną sałatę, na której dekoracyjnie ułożysz pozostałe składniki. Sprawdź nasz przepis i podziel się opinią.