
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżki
4 sztuki
1 pęczek
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Tuńczyka odcedź, oliwki pokrój w krążki.

Krok 2
Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Bazylię pokrój drobno i dodaj do sosu.

Krok 3
Sałatę rzymską porwij w niewielkie kawałki i przełóż do salaterki, a następnie zalej przygotowanym sosem Knorr.

Krok 4
Na sałacie ułóż dekoracyjnie odsączone mięso tuńczyka, pokrojone jajka. Całość posyp oliwkami i udekoruj listkami bazylii.


Dobra rada:
Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Jajko i tuńczyk smacznie komponują się w różnych wariantach sałatek, szczególnie tych z dodatkiem majonezu. Wypróbuj jednak wersji z oliwą z oliwek oraz świeżymi liśćmi sałaty, którą możesz zabrać ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Wystarczy, że przygotujesz do niej jajka gotowane na twardo i sięgniesz po gotowego tuńczyka z puszki. Smak tych składników doskonale uzupełni sałata rzymska oraz pokrojone w talarki oliwki. W sezonie letnim, dla urozmaicenia, możesz przygotować własny miks sałat. Zmieszaj ze sobą liście sałaty masłowej, lodowej, rzymskiej i dębowej, karbowanej. Opcjonalnie zastąp je rukolą, roszponką lub szpinakiem. Wyłóż nimi spód salaterki. Doprawiając danie, zadbaj o sos na bazie oliwy z oliwek i suszonych ziół. Aromatyczne okażą się mieszanki z bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu. Jeżeli masz pod ręką ich świeże liście, drobno je posiekaj i dodaj do sosu. Zalej nim wybraną sałatę, na której dekoracyjnie ułożysz pozostałe składniki. Sprawdź nasz przepis i podziel się opinią.