Przepisy na Sałatki z jajkiem
42 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (42) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej
Sałatki z jajkiem
Jajka to niezwykle popularny składnik sałatek. Często dodaje się je do klasycznej sałatki jarzynowej: z marchewki, ziemniaków, selera, ogórków i jabłka. Jeśli szukasz sposobu na nieco inne połączenia, wypróbuj tunacado salad, czyli sałatkę z tuńczyka i awokado. Żeby wyszła smaczna, wybierz odpowiednio dojrzałe awokado. Powinno być miękkie, dość jędrne, ze skórką pozbawioną przebarwień. Połącz je z tuńczykiem, jajkiem, pomidorami i dymką. Wszystkie składniki są dość łagodne, więc przygotuj do nich ostry sos, który wzbogaci smak dania. Jajka pasują także do innych ryb, np. śledzi. Podane z ziemniakami, czerwoną cebulą, ogórkiem kwaszonym i majonezem, tworzą dobrze dopasowaną całość. Takie danie podawaj dobrze schłodzone, oprószone świeżym lub mrożonym koperkiem. Do jajek pasuje też wędzony łosoś. Sprawdź, jak smakują razem z surowym kalafiorem i sosem koperkowo-ziołowym. Sałatki na bazie jajek podawaj do wędlin, pasztetów oraz pieczywa. Niektóre z nich mogą też stanowić samodzielne danie, np. sałatka ziemniaczana. Młode ziemniaki i jajka to jej główne składniki. Wyrazistości nadaje im sos majonezowy z dodatkiem kaparów, cebuli dymki oraz mięty. Szukasz sposobu na szybką sałatkę? Ugotuj różyczki brokuła, a po ostudzeniu połącz je z jajkiem i szynką. Dodaj sos czosnkowy i smaczne danie jest gotowe. Jajka bardzo dobrze sprawdzają się w potrawach dla dzieci, ponieważ łatwo nadać im ciekawe kształty. Zrobisz z nich muchomorki z pomidorowymi kapeluszami, a za pomocą rzodkiewki i szczypiorku, nadasz im wygląd myszek. Ułóż figurki na liściach sałaty. Przyrządzając jajka na twardo, pamiętaj o tym, że czas gotowania jest zależny od ich wielkości i wynosi 8-10 minut. Nie przegotuj ich, by nie zepsuć ich smaku i wyglądu. Nie zapomnij także o jajkach przepiórczych. Użyj ich, jeśli planujesz zrobić sałatkę na uroczystą okazję, urozmaicą wygląd dań, dobrze sprawdzą się także jako dekoracja. Sposobów na sałatki z jajkiem jest bardzo dużo. Przygotujesz je w formie dodatków do dań, przekąsek oraz samodzielnych potraw. Zobacz, jak je podać.