Przepisy na Sałatki z jajkiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z jajkiem

43 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z jajkiemSałatki z jajkiem

Jajka to niezwykle popularny składnik sałatek. Często dodaje się je do klasycznej sałatki jarzynowej: z marchewki, ziemniaków, selera, ogórków i jabłka. Jeśli szukasz sposobu na nieco inne połączenia, wypróbuj tunacado salad, czyli sałatkę z tuńczyka i awokado. Żeby wyszła smaczna, wybierz odpowiednio dojrzałe awokado. Powinno być miękkie, dość jędrne, ze skórką pozbawioną przebarwień. Połącz je z tuńczykiem, jajkiem, pomidorami i dymką. Wszystkie składniki są dość łagodne, więc przygotuj do nich ostry sos, który wzbogaci smak dania. Jajka pasują także do innych ryb, np. śledzi. Podane z ziemniakami, czerwoną cebulą, ogórkiem kwaszonym i majonezem, tworzą dobrze dopasowaną całość. Takie danie podawaj dobrze schłodzone, oprószone świeżym lub mrożonym koperkiem. Do jajek pasuje też wędzony łosoś. Sprawdź, jak smakują razem z surowym kalafiorem i sosem koperkowo-ziołowym. Sałatki na bazie jajek podawaj do wędlin, pasztetów oraz pieczywa. Niektóre z nich mogą też stanowić samodzielne danie, np. sałatka ziemniaczana. Młode ziemniaki i jajka to jej główne składniki. Wyrazistości nadaje im sos majonezowy z dodatkiem kaparów, cebuli dymki oraz mięty. Szukasz sposobu na szybką sałatkę? Ugotuj różyczki brokuła, a po ostudzeniu połącz je z jajkiem i szynką. Dodaj sos czosnkowy i smaczne danie jest gotowe. Jajka bardzo dobrze sprawdzają się w potrawach dla dzieci, ponieważ łatwo nadać im ciekawe kształty. Zrobisz z nich muchomorki z pomidorowymi kapeluszami, a za pomocą rzodkiewki i szczypiorku, nadasz im wygląd myszek. Ułóż figurki na liściach sałaty. Przyrządzając jajka na twardo, pamiętaj o tym, że czas gotowania jest zależny od ich wielkości i wynosi 8-10 minut. Nie przegotuj ich, by nie zepsuć ich smaku i wyglądu. Nie zapomnij także o jajkach przepiórczych. Użyj ich, jeśli planujesz zrobić sałatkę na uroczystą okazję, urozmaicą wygląd dań, dobrze sprawdzą się także jako dekoracja. Sposobów na sałatki z jajkiem jest bardzo dużo. Przygotujesz je w formie dodatków do dań, przekąsek oraz samodzielnych potraw. Zobacz, jak je podać.