Przepisy na Sałatki z jajkiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z jajkiem

43 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z jajkiemSałatki z jajkiem

Jajka to niezwykle popularny składnik sałatek. Często dodaje się je do klasycznej sałatki jarzynowej: z marchewki, ziemniaków, selera, ogórków i jabłka. Jeśli szukasz sposobu na nieco inne połączenia, wypróbuj tunacado salad, czyli sałatkę z tuńczyka i awokado. Żeby wyszła smaczna, wybierz odpowiednio dojrzałe awokado. Powinno być miękkie, dość jędrne, ze skórką pozbawioną przebarwień. Połącz je z tuńczykiem, jajkiem, pomidorami i dymką. Wszystkie składniki są dość łagodne, więc przygotuj do nich ostry sos, który wzbogaci smak dania. Jajka pasują także do innych ryb, np. śledzi. Podane z ziemniakami, czerwoną cebulą, ogórkiem kwaszonym i majonezem, tworzą dobrze dopasowaną całość. Takie danie podawaj dobrze schłodzone, oprószone świeżym lub mrożonym koperkiem. Do jajek pasuje też wędzony łosoś. Sprawdź, jak smakują razem z surowym kalafiorem i sosem koperkowo-ziołowym. Sałatki na bazie jajek podawaj do wędlin, pasztetów oraz pieczywa. Niektóre z nich mogą też stanowić samodzielne danie, np. sałatka ziemniaczana. Młode ziemniaki i jajka to jej główne składniki. Wyrazistości nadaje im sos majonezowy z dodatkiem kaparów, cebuli dymki oraz mięty. Szukasz sposobu na szybką sałatkę? Ugotuj różyczki brokuła, a po ostudzeniu połącz je z jajkiem i szynką. Dodaj sos czosnkowy i smaczne danie jest gotowe. Jajka bardzo dobrze sprawdzają się w potrawach dla dzieci, ponieważ łatwo nadać im ciekawe kształty. Zrobisz z nich muchomorki z pomidorowymi kapeluszami, a za pomocą rzodkiewki i szczypiorku, nadasz im wygląd myszek. Ułóż figurki na liściach sałaty. Przyrządzając jajka na twardo, pamiętaj o tym, że czas gotowania jest zależny od ich wielkości i wynosi 8-10 minut. Nie przegotuj ich, by nie zepsuć ich smaku i wyglądu. Nie zapomnij także o jajkach przepiórczych. Użyj ich, jeśli planujesz zrobić sałatkę na uroczystą okazję, urozmaicą wygląd dań, dobrze sprawdzą się także jako dekoracja. Sposobów na sałatki z jajkiem jest bardzo dużo. Przygotujesz je w formie dodatków do dań, przekąsek oraz samodzielnych potraw. Zobacz, jak je podać.