Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
2 słoiki
6 sztuk
100 gramów
6 sztuk
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy - w tym celu wymieszaj wyciśnięty z cytryny sok z oliwą i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 2
Awokado przetnij wzdłuż na pół i łyżką delikatnie wydrąż miąższ, zachowaj skorupkę. Miąższ pokrój w kostkę o grubości 2 cm. Pomidory przekrój na pół, czerwona cebule obierz i pokrój w cienkie półplastry, a nasiona dyni upraż na patelni.
Krok 3
Jaja przepiórcze ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół. Tuńczyka przełóż z puszki, odciśnij z zalewy i delikatnie pokrusz na mniejsze kawałki.
Krok 4
W misce wymieszaj rukolę, kawałki awokado i tuńczyka, czerwoną cebulę, pomidorki. Sałatkę nałóż do łupin z awokado. Udekoruj ją jajkami i czarnymi oliwkami, posyp delikatnie pestkami dyni i polej obficie przygotowanym dresingiem.
Dobra rada:
Aby sałatce z tuńczykiem w awokado nadać ostrego smaku, dodaj kawałek ostrej papryki chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tuńczykiem w awokado
Awokado jest nie tylko smacznym składnikiem sałatek, ale daje też możliwość ich atrakcyjnego podania. Wystarczy, że wydrążysz jego miąższ, nie naruszając skórki, a otrzymasz rodzaj miseczki, do której możesz nałożyć porcję przygotowanej potrawy. Połącz pokrojone w kostkę awokado z rukolą, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi i odciśniętym z zalewy tuńczykiem z puszki, a następnie umieść wszystkie składniki w łupinach awokado. Całość polej sosem ziołowo-koperkowym z gorczycą. Na wierzchu ułóż połówki ugotowanych jajek przepiórczych, kilka plastrów oliwek i prażone pestki dyni. W ten sposób uzyskasz apetycznie wyglądające danie, które będzie dobrą propozycją na przekąskę podczas przyjęcia. Do sałatki z tuńczykiem w awokado serwuj grillowaną bagietkę albo tartinki z serem pleśniowym lub mozzarellą oraz pomidorami. Możesz też posypać każdą porcję płatkami parmezanu. Przekonaj się, jak łatwo da się odmienić swój codzienny jadłospis. Przygotuj efektowną sałatkę z tuńczykiem w awokado według tego przepisu.