
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
2 słoiki
6 sztuk
100 gramów
6 sztuk
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy - w tym celu wymieszaj wyciśnięty z cytryny sok z oliwą i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 2
Awokado przetnij wzdłuż na pół i łyżką delikatnie wydrąż miąższ, zachowaj skorupkę. Miąższ pokrój w kostkę o grubości 2 cm. Pomidory przekrój na pół, czerwona cebule obierz i pokrój w cienkie półplastry, a nasiona dyni upraż na patelni.

Krok 3
Jaja przepiórcze ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół. Tuńczyka przełóż z puszki, odciśnij z zalewy i delikatnie pokrusz na mniejsze kawałki.

Krok 4
W misce wymieszaj rukolę, kawałki awokado i tuńczyka, czerwoną cebulę, pomidorki. Sałatkę nałóż do łupin z awokado. Udekoruj ją jajkami i czarnymi oliwkami, posyp delikatnie pestkami dyni i polej obficie przygotowanym dresingiem.


Dobra rada:
Aby sałatce z tuńczykiem w awokado nadać ostrego smaku, dodaj kawałek ostrej papryki chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tuńczykiem w awokado
Awokado jest nie tylko smacznym składnikiem sałatek, ale daje też możliwość ich atrakcyjnego podania. Wystarczy, że wydrążysz jego miąższ, nie naruszając skórki, a otrzymasz rodzaj miseczki, do której możesz nałożyć porcję przygotowanej potrawy. Połącz pokrojone w kostkę awokado z rukolą, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi i odciśniętym z zalewy tuńczykiem z puszki, a następnie umieść wszystkie składniki w łupinach awokado. Całość polej sosem ziołowo-koperkowym z gorczycą. Na wierzchu ułóż połówki ugotowanych jajek przepiórczych, kilka plastrów oliwek i prażone pestki dyni. W ten sposób uzyskasz apetycznie wyglądające danie, które będzie dobrą propozycją na przekąskę podczas przyjęcia. Do sałatki z tuńczykiem w awokado serwuj grillowaną bagietkę albo tartinki z serem pleśniowym lub mozzarellą oraz pomidorami. Możesz też posypać każdą porcję płatkami parmezanu. Przekonaj się, jak łatwo da się odmienić swój codzienny jadłospis. Przygotuj efektowną sałatkę z tuńczykiem w awokado według tego przepisu.




































