Sałatka z tuńczykiem w awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tuńczykiem w awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

98

heart
583 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1474 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

2 słoiki

6 sztuk

100 gramów

6 sztuk

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy - w tym celu wymieszaj wyciśnięty z cytryny sok z oliwą i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka z tuńczykiem w awokado - Krok 1

Krok 2

Awokado przetnij wzdłuż na pół i łyżką delikatnie wydrąż miąższ, zachowaj skorupkę. Miąższ pokrój w kostkę o grubości 2 cm. Pomidory przekrój na pół, czerwona cebule obierz i pokrój w cienkie półplastry, a nasiona dyni upraż na patelni.

Sałatka z tuńczykiem w awokado - Krok 2

Krok 3

Jaja przepiórcze ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół. Tuńczyka przełóż z puszki, odciśnij z zalewy i delikatnie pokrusz na mniejsze kawałki.

Sałatka z tuńczykiem w awokado - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj rukolę, kawałki awokado i tuńczyka, czerwoną cebulę, pomidorki. Sałatkę nałóż do łupin z awokado. Udekoruj ją jajkami i czarnymi oliwkami, posyp delikatnie pestkami dyni i polej obficie przygotowanym dresingiem.

Sałatka z tuńczykiem w awokado - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby sałatce z tuńczykiem w awokado nadać ostrego smaku, dodaj kawałek ostrej papryki chili.

3

Opinie o przepisie

  • Wiesława

    Wiesława , 24.03.2023

    Jedna z moich ulubionych. Hit każdego spotkania z koleżankami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • TERESA OLSZEWSKA

    TERESA OLSZEWSKA , 21.05.2020

    sałatka jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 20.08.2018

    Składniki fajowe.Zrobię sobie na sniadanie tylko kupię ten sos sałatkowy :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczykiem w awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczykiem w awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczykiem w awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczykiem w awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczykiem w awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczykiem w awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczykiem w awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tuńczykiem w awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiem w awokadoSałatka z tuńczykiem w awokado

Awokado jest nie tylko smacznym składnikiem sałatek, ale daje też możliwość ich atrakcyjnego podania. Wystarczy, że wydrążysz jego miąższ, nie naruszając skórki, a otrzymasz rodzaj miseczki, do której możesz nałożyć porcję przygotowanej potrawy. Połącz pokrojone w kostkę awokado z rukolą, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi i odciśniętym z zalewy tuńczykiem z puszki, a następnie umieść wszystkie składniki w łupinach awokado. Całość polej sosem ziołowo-koperkowym z gorczycą. Na wierzchu ułóż połówki ugotowanych jajek przepiórczych, kilka plastrów oliwek i prażone pestki dyni. W ten sposób uzyskasz apetycznie wyglądające danie, które będzie dobrą propozycją na przekąskę podczas przyjęcia. Do sałatki z tuńczykiem w awokado serwuj grillowaną bagietkę albo tartinki z serem pleśniowym lub mozzarellą oraz pomidorami. Możesz też posypać każdą porcję płatkami parmezanu. Przekonaj się, jak łatwo da się odmienić swój codzienny jadłospis. Przygotuj efektowną sałatkę z tuńczykiem w awokado według tego przepisu.