Składniki
200 gramów
1 opakowanie
250 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły podziel na nieduże różyczki i sparz je krótko we wrzącej lekko osolonej wodzie. Wystudź.
Krok 2
Pierś z indyka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawa do kurczaka. Mięso usmaż na grillowej patelni (po 5-6 minut z każdej strony). Zdejmij z patelni i także wystudź.
Krok 3
Ser i indyka pokrój w kostkę (1,5 cm x 1,5 cm), płatki migdałów opiecz na suchej rozgrzanej patelni.
Krok 4
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny.
Krok 5
W płaskiej salaterce rozłóż brokuły, pokrojone mięso indyka oraz ser. Całość polej przygotowanym sosem, a wierzch sałatki posyp palonymi migdałami. Sałatkę podawaj z grzankami.
Dobra rada:
Zamiast indyka możesz użyć innego mięsa, np. kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka brokułowa z serem feta
Delikatny smak brokułów świetnie komponuje się z bardziej wyrazistymi dodatkami – dobrze współgrają z nim ser feta i grillowany indyk. Sałatka z tego rodzaju składnikami może stanowić samodzielną przekąskę lub apetyczny dodatek do obiadu. Jej przygotowanie zacznij od mięsa. Pierś z indyka oczyść, polej oliwą i posyp przyprawami. Potem usmaż ją na patelni grillowej, aby była miękka, ale zachowała soczystość. Ewentualnie możesz zastąpić polędwiczkę z indyka piersią z kurczaka. Sos koperkowo-ziołowy z gorczycą przygotuj na bazie m.in. jogurtu z dodatkiem soku z cytryny. Wszystkie składniki sałatki połącz i polej gęstym sosem. Na koniec posyp danie prażonymi płatkami migdałów – możesz je też zastąpić orzechami włoskimi. Sałatkę brokułową z serem feta i grillowanym indykiem serwuj z grzankami czosnkowymi, świeżą bagietką lub paluchami z ciasta francuskiego. Będzie pysznym dodatkiem do placków warzywnych, sprawdzi się również w zestawieniu z wytrawną tartą. Przyrządź tę zieloną sałatkę na najbliższą okazję. Smacznego.