
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
250 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły podziel na nieduże różyczki i sparz je krótko we wrzącej lekko osolonej wodzie. Wystudź.

Krok 2
Pierś z indyka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawa do kurczaka. Mięso usmaż na grillowej patelni (po 5-6 minut z każdej strony). Zdejmij z patelni i także wystudź.

Krok 3
Ser i indyka pokrój w kostkę (1,5 cm x 1,5 cm), płatki migdałów opiecz na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 4
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny.

Krok 5
W płaskiej salaterce rozłóż brokuły, pokrojone mięso indyka oraz ser. Całość polej przygotowanym sosem, a wierzch sałatki posyp palonymi migdałami. Sałatkę podawaj z grzankami.


Dobra rada:
Zamiast indyka możesz użyć innego mięsa, np. kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka brokułowa z serem feta
Delikatny smak brokułów świetnie komponuje się z bardziej wyrazistymi dodatkami – dobrze współgrają z nim ser feta i grillowany indyk. Sałatka z tego rodzaju składnikami może stanowić samodzielną przekąskę lub apetyczny dodatek do obiadu. Jej przygotowanie zacznij od mięsa. Pierś z indyka oczyść, polej oliwą i posyp przyprawami. Potem usmaż ją na patelni grillowej, aby była miękka, ale zachowała soczystość. Ewentualnie możesz zastąpić polędwiczkę z indyka piersią z kurczaka. Sos koperkowo-ziołowy z gorczycą przygotuj na bazie m.in. jogurtu z dodatkiem soku z cytryny. Wszystkie składniki sałatki połącz i polej gęstym sosem. Na koniec posyp danie prażonymi płatkami migdałów – możesz je też zastąpić orzechami włoskimi. Sałatkę brokułową z serem feta i grillowanym indykiem serwuj z grzankami czosnkowymi, świeżą bagietką lub paluchami z ciasta francuskiego. Będzie pysznym dodatkiem do placków warzywnych, sprawdzi się również w zestawieniu z wytrawną tartą. Przyrządź tę zieloną sałatkę na najbliższą okazję. Smacznego.