
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 plastrów
2 opakowania
5 plastrów
1 pęczek
2 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z brokuła oraz kalafiora powycinaj małe różyczki, następnie ugotuj je w osolonej wodzie. Wystudź.

Krok 2
Szynkę, ser i cebulę pokrój w cienkie paski. Natkę posiekaj drobno.

Krok 3
Sos Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz majonezem. Dodaj posiekaną natkę.

Krok 4
W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z przygotowanym sosem. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z brokułów i kalafiora
Wiosna przez cały rok na talerzu? Tak! Sałatka z brokułem i kalafiorem przypomni wam o słonecznych dniach. Tę propozycję dedykujemy przede wszystkim osobom poszukującym ciekawych smaków, aromatycznych połączeń oraz szybkich posiłków. Jeśli należycie do tej grupy – spróbujcie naszego przepisu. Sałatka z brokułem i kalafiorem z pewnością Was zachwyci!
Dla kogo?
Sałatka z brokułem i kalafiorem jest doskonałą propozycją dla osób poszukujących ciekawych pomysłów na dania, które przygotowuje się w kilka minut.
Na jaką okazję?
Sałatka z kalafiorem i brokułem idealnie sprawdzi się jako element menu imprezowego. Jest również dobrym pomysłem na drugie śniadanie, lunch do pracy lub kolację. Pasuje na każdą okazję!
Czy wiesz, że?
Brokuł prawdopodobnie był poprzednikiem kalafiora. Pochodzi z Cypru, a na dobre zadomowił się w kuchni już w starożytnej Grecji i Rzymie. Inaczej określany jest kapustą szparagową.
Dla urozmaicenia:
Sałatka z brokułem i kalafiorem doskonale połączy się ze świeżymi ziołami, którymi możesz udekorować danie tuż przed jego podaniem.