Sałatka z kalafiora i brokuła z majonezem: wiosenna | Przepisy.pl pixel

Sałatka z brokułów i kalafiora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

253

heart
1245 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3479 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7857 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 plastrów

2 opakowania

5 plastrów

1 pęczek

2 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z brokuła oraz kalafiora powycinaj małe różyczki, następnie ugotuj je w osolonej wodzie. Wystudź.

Sałatka z brokułów i kalafiora - Krok 1

Krok 2

Szynkę, ser i cebulę pokrój w cienkie paski. Natkę posiekaj drobno.

Sałatka z brokułów i kalafiora - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz majonezem. Dodaj posiekaną natkę.

Sałatka z brokułów i kalafiora - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z przygotowanym sosem. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami pietruszki.

Sałatka z brokułów i kalafiora - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Asia Imanska-koziel

    Asia Imanska-koziel , 19.07.2019

    super.Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska , 05.05.2019

    przepyszna!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystian Popławski

    Krystian Popławski , 04.05.2019

    Przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z brokułów i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z brokułów i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z brokułów i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z brokułów i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z brokułów i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z brokułów i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z brokułów i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z brokułów i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z brokułów i kalafioraSałatka z brokułów i kalafiora

Wiosna przez cały rok na talerzu? Tak! Sałatka z brokułem i kalafiorem przypomni wam o słonecznych dniach. Tę propozycję dedykujemy przede wszystkim osobom poszukującym ciekawych smaków, aromatycznych połączeń oraz szybkich posiłków. Jeśli należycie do tej grupy – spróbujcie naszego przepisu. Sałatka z brokułem i kalafiorem z pewnością Was zachwyci!

Dla kogo?

Sałatka z brokułem i kalafiorem jest doskonałą propozycją dla osób poszukujących ciekawych pomysłów na dania, które przygotowuje się w kilka minut.

Na jaką okazję?

Sałatka z kalafiorem i brokułem idealnie sprawdzi się jako element menu imprezowego. Jest również dobrym pomysłem na drugie śniadanie, lunch do pracy lub kolację. Pasuje na każdą okazję!

Czy wiesz, że?

Brokuł prawdopodobnie był poprzednikiem kalafiora. Pochodzi z Cypru, a na dobre zadomowił się w kuchni już w starożytnej Grecji i Rzymie. Inaczej określany jest kapustą szparagową.

Dla urozmaicenia:

Sałatka z brokułem i kalafiorem doskonale połączy się ze świeżymi ziołami, którymi możesz udekorować danie tuż przed jego podaniem.