Przepisy na Prosty przepis
7842 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (7842) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Prosty przepis
Nie wszystkie dania wymagają skomplikowanej obróbki, zastosowania wyszukanych produktów czy spędzenia wielu godzin w kuchni. Proste przepisy są często najlepsze i stanowią ratunek dla zabieganych osób. Kiedy zatem nie masz czasu, możesz przygotować zapiekankę mięsną lub warzywną, filet z kurczaka, rozmaite sałatki, makarony lub ryby. Co ważne, użycie kilku prostych oraz łatwo dostępnych składników nie oznacza rezygnacji z bogactwa smaków i aromatów. Należy jednak zwrócić uwagę na jakość wybieranych produktów – owoce i warzywa powinny być świeże, a mięso musi pochodzić ze znanego źródła. Szukasz konkretnego przepisu na smaczne, ale proste danie? W takim razie przygotuj złocistą frittatę z cukinią i pomidorami. Na rozgrzaną patelnię wlej masę, którą wykonasz na bazie jajek i jogurtu, a następnie dodaj pokrojone warzywa – pomidory i cukinie. Patelnię wstaw do piekarnika i zapiekaj potrawę przez około 5 minut. Gotowe danie serwuj posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem (zamiast niego możesz użyć listków świeżej bazylii, najlepiej porwać je na małe kawałki i dodać do masy tuż przed zapieczeniem). W roli przekąski idealnie sprawdzą się natomiast śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem. Wystarczy wymieszać pokrojone ryby wraz z majonezem (aby zaostrzyć jego smak dodaj do niego łyżeczkę musztardy Dijon). Całość posyp orzechami i owocami granatu. Śledzie najlepiej podawaj schłodzone. Możesz także przygotować opiekane kukurydze. Dodaj do nich różne przyprawy i dodatki, takie jak: kumin rzymski, przyprawa do pikantnego kurczaka, otarta skórka limonki, pokruszone płatki kukurydzy oraz starty ser. Nie zapomnij także o soczystych udkach pieczonych, chrupiących kotletach z kurczaka w płatkach kukurydzianych z ziemniakami, cebulą i boczkiem, plackach warzywnych z cukinią i marchwią w sosie ziołowo-śmietanowym, muffinkach à la pizza czy jajkach faszerowanych awokado. Pamiętaj, że proste dania często są najlepsze. Przekonaj się o tym sam, wypróbowując kilka naszych sprawdzonych przepisów! Życzymy smacznego.