Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

343

3986 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5628 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

0.5 pęczka

7 łyżek

100 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kajzerkę namocz w mleku, natkę posiekaj. Mięso przełóż do miski i połącz z odciśniętą kajzerką oraz jajkiem. Dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr dla podkreślenia smaku i wyrób jednolitą masę.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oraz ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż starte pieczarki. Dopraw do smaku pieprzem, wystudź, a następnie dodaj starty ser, pietruszkę, 1 łyżkę tartej bułki i wymieszaj.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 2

Krok 3

Mięso podziel na cztery części, na każdą z nich nałóż porcję pieczarek. Farsz oklej dokładnie mięsem i uformuj kotlety.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 3

Krok 4

Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po 6-8 minut z każdej strony, w zależności od wielkości. Podawaj na ciepło.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić smak kotletów, zamiast żółtego sera użyj oscypka.

227

Opinie o przepisie

  • Bozena Zalesna

    Bozena Zalesna

    Danie łatwe szybkie i można go mieć na dwa lub trzy dni. Danie dla zapralowanych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Luczynski

    Robert Luczynski

    zamiast pieczarek dałem cebulę i czosnek przesmazony, zamiast kajzerki chleb tostowy:) kotlety wypas :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kunysz

    Iwona Kunysz

    Kajzerkę namacza się w bardzo zimnej wodzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Gardiner

    Justyna Gardiner

    Super !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Don Vito

    Don Vito

    Ja zawsze dodaje chszanu dla wyrazistego smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam goral

    adam goral

    nie bylo pytania:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam goral

    adam goral

    a pieczarki nalezy surowe zetrzeć na tarce i je dodacr?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margarete Krajewska

    Margarete Krajewska

    To jest pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Ostrowska

    Grażyna Ostrowska

    Smaczny obiad.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiera Gajdzinska

    Wiera Gajdzinska

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leokadia Balewska

    Leokadia Balewska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Sochacka

    Barbara Sochacka

    Moje ulubione od dzieciństwa lubię pieczarki ale wnuki nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Gajdemska-Tomaszewska

    Sylwia Gajdemska-Tomaszewska

    Super ja robię pieczarki+ser żółty i tylko takie teraz chcą u mnie jeść.Polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Mazur

    Bogdan Mazur

    Polecam bo sam zrobiłem i bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Partyńska

    Agnieszka Partyńska

    Robię od lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Waltosz-Włodarska

    Małgorzata Waltosz-Włodarska

    Ja dodaje jescze ogorka kiszonego i sera zoltego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Kupiec

    Jacek Kupiec

    Uwielbiam mielone i pieczarki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Walczak

    Sara Walczak

    Ewa Kozieł i jak wyszly?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walentyna Kowalska

    Walentyna Kowalska

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walentyna Kowalska

    Walentyna Kowalska

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Paczkowska

    Teresa Paczkowska

    Robilam pyszne naprawde

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Czechowski

    Lech Czechowski

    Mniam,mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Kielmas

    Bożena Kielmas

    Pychotka robię je juź od dawna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Walczak

    Iza Walczak

    Przepyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Rybakowska

    Anna Rybakowska

    A ktoś na nie zaprasza?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Głocka

    Krysia Głocka

    Żółty ser zbyt tlusty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Gotthardt

    Ewa Gotthardt

    i znowu jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Tomczak

    Urszula Tomczak

    takie robię tylko pieczarki miksuje w blenderze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Dandik

    Aneta Dandik

    Fajnie wyglądają i napewno są pyszne mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Lewandowska

    Krystyna Lewandowska

    Robię takie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do mięsa mielonego Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym seremKotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem

Kotlety mielone to sprawdzone i bardzo popularne danie obiadowe, które stało się już klasykiem kuchni polskiej. Jeśli jednak szukasz inspiracji na urozmaicenie ich podstawowej wersji, polecamy poniższy przepis na mielone z pieczarkami i żółtym serem. Tym, co wyróżnia te kotlety jest nie tylko farsz zrobiony z podsmażonych grzybów, ale i dodatek posiekanej natki pietruszki. Namoczona bułka dodana do mielonego mięsa sprawia natomiast, że kotlety stają się bardziej pulchne i delikatniejsze. Mięso uformuj w kulki i lekko spłaszcz je przed smażeniem. Gotowe kotlety warto potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwuj je z młodymi ziemniakami z wody oprószonymi koperkiem oraz z mizerią. Pasować też będzie kasza gryczana oraz surówka na bazie marchewki lub czerwonej kapusty. Wypróbuj nasz przepis na znakomite kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Napisz w komentarzu, co sądzisz o tej wersji klasycznego dania. Mamy nadzieję, że przyrządzanie obiadów z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.