Kotlety mielone z pieczarkami i serem - przepis | Przepisy.pl pixel

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

402

4731 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6584 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14077 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

0.5 pęczka

7 łyżek

1 szczypta

100 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kajzerkę namocz w mleku, natkę posiekaj. Mięso przełóż do miski i połącz z odciśniętą kajzerką oraz jajkiem. Dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr dla podkreślenia smaku i wyrób jednolitą masę.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oraz ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż starte pieczarki. Dopraw do smaku pieprzem, wystudź, a następnie dodaj starty ser, pietruszkę, 1 łyżkę tartej bułki i wymieszaj.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 2

Krok 3

Mięso podziel na cztery części, na każdą z nich nałóż porcję pieczarek. Farsz oklej dokładnie mięsem i uformuj kotlety.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 3

Krok 4

Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po 6-8 minut z każdej strony, w zależności od wielkości. Podawaj na ciepło.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić smak kotletów, zamiast żółtego sera użyj oscypka.

233

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 27.12.2021

    TAK. Bardzo lubię taką wersję mielonego, ale nie dodaję żółtego sera i pietruszki. Koniecznie muszę spróbować wersję z przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia

    Oliwia , 16.12.2021

    TAK* tą wersję często robiłam i robię jak mam czas.. Nie mając go po prostu mieszam pokrojone pieczarki z mięsem i tartym serem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agusia

    Agusia , 13.12.2021

    Są smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agrawa

    agrawa , 03.12.2021

    Zamiast mięsa mielonego daje pocięty filet z piersi kurczaka.Ser zdecydowanie mozzarella.Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Czuba-Kwaśnik

    Justyna Czuba-Kwaśnik , 02.12.2021

    Wygląda pysznie, będę jutro próbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zalesna

    Bozena Zalesna , 20.03.2020

    Danie łatwe szybkie i można go mieć na dwa lub trzy dni. Danie dla zapralowanych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Luczynski

    Robert Luczynski , 23.02.2020

    zamiast pieczarek dałem cebulę i czosnek przesmazony, zamiast kajzerki chleb tostowy:) kotlety wypas :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kunysz

    Iwona Kunysz , 10.08.2019

    Kajzerkę namacza się w bardzo zimnej wodzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Gardiner

    Justyna Gardiner , 20.06.2018

    Super !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Don Vito

    Don Vito , 05.06.2018

    Ja zawsze dodaje chszanu dla wyrazistego smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam goral

    adam goral , 01.11.2016

    nie bylo pytania:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam goral

    adam goral , 01.11.2016

    a pieczarki nalezy surowe zetrzeć na tarce i je dodacr?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Margarete Krajewska

    Margarete Krajewska , 01.11.2016

    To jest pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Ostrowska

    Grażyna Ostrowska , 23.10.2016

    Smaczny obiad.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiera Gajdzinska

    Wiera Gajdzinska , 22.10.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leokadia Balewska

    Leokadia Balewska , 22.10.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Sochacka

    Barbara Sochacka , 08.10.2016

    Moje ulubione od dzieciństwa lubię pieczarki ale wnuki nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Gajdemska-Tomaszewska

    Sylwia Gajdemska-Tomaszewska , 07.10.2016

    Super ja robię pieczarki+ser żółty i tylko takie teraz chcą u mnie jeść.Polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Mazur

    Bogdan Mazur , 07.10.2016

    Polecam bo sam zrobiłem i bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Partyńska

    Agnieszka Partyńska , 07.10.2016

    Robię od lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Waltosz-Włodarska

    Małgorzata Waltosz-Włodarska , 07.10.2016

    Ja dodaje jescze ogorka kiszonego i sera zoltego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Kupiec

    Jacek Kupiec , 07.10.2016

    Uwielbiam mielone i pieczarki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Walczak

    Sara Walczak , 01.10.2016

    Ewa Kozieł i jak wyszly?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walentyna Kowalska

    Walentyna Kowalska , 01.10.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walentyna Kowalska

    Walentyna Kowalska , 01.10.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Paczkowska

    Teresa Paczkowska , 01.10.2016

    Robilam pyszne naprawde

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Czechowski

    Lech Czechowski , 01.10.2016

    Mniam,mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Kielmas

    Bożena Kielmas , 01.10.2016

    Pychotka robię je juź od dawna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Walczak

    Iza Walczak , 30.09.2016

    Przepyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym seremKotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem

Kotlety mielone z pieczarkami to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Jeśli pamiętasz smak babcinych mielonych, ziemniaczków i surówki, na pewno posmakują Ci mielone z pieczarkami z naszego przepisu. Sprawdź, jak je zrobić, aby były soczyste i rozpływały się w ustach!

Dla kogo?

Mielone z pieczarkami i serem są świetnym daniem dla wielbicieli niedzielnych obiadów. Przygotuj do nich pieczone ziemniaczki lub warzywne puree, które doskonale skomponują się z soczystym mięsem. Kotlety mielone z pieczarkami możesz przygotować wcześniej i zamrozić. To sprawi, że nawet gdy nie będziesz mieć czasu, przygotowanie dobrego obiadu zajmie Ci mniej czasu.

Na jaką okazję?

Mielone z pieczarkami doskonale sprawdzą się jako element głównego dania podczas rodzinnego obiadu. Będą także świetnym dodatkiem do kolacji. Podaj je z dowolnym sosem albo przygotuj z nich domowe burgery. Taka opcja na pewno posmakuje Twoim domownikom. Mielone z pieczarkami i serem są również doskonałym daniem na zimno, dlatego z powodzeniem możesz użyć ich jako przystawki.

Czy wiesz, że?

Aby wyszły Ci soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem, dodaj do mięsa namoczoną bułkę kajzerkę. Nada ona mięsu pulchności i sprawi, że kotlety mielone z pieczarkami będą mięciutkie i delikatne w środku. Pamiętaj, aby kotlety mielone z pieczarkami smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Dla urozmaicenia:

Aby mielone z pieczarkami i serem zbyt szybko nie znudziły się Twoim domownikom, co jakiś czas do ich przygotowania możesz używać innego rodzaju sera. Spróbuj wersji z miękką goudą albo delikatną mozzarellą. Ciekawym połączeniem będą także pieczarki i cheddar. Zależnie od użytego sera, mielone z pieczarkami będą przyjemnie ciągnąć się przy każdym kęsie, aby następnie rozpłynąć się w Twoich ustach.