Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem
łatwe
12147 osób zapisało
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
0.5 pęczka
7 łyżek
1 szczypta
100 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kajzerkę namocz w mleku, natkę posiekaj. Mięso przełóż do miski i połącz z odciśniętą kajzerką oraz jajkiem. Dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr dla podkreślenia smaku i wyrób jednolitą masę.
Krok 2
Pieczarki oraz ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż starte pieczarki. Dopraw do smaku pieprzem, wystudź, a następnie dodaj starty ser, pietruszkę, 1 łyżkę tartej bułki i wymieszaj.
Krok 3
Mięso podziel na cztery części, na każdą z nich nałóż porcję pieczarek. Farsz oklej dokładnie mięsem i uformuj kotlety.
Krok 4
Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po 6-8 minut z każdej strony, w zależności od wielkości. Podawaj na ciepło.
Dobra rada:
Aby urozmaicić smak kotletów, zamiast żółtego sera użyj oscypka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem
Kotlety mielone to sprawdzone i bardzo popularne danie obiadowe, które stało się już klasykiem kuchni polskiej. Jeśli jednak szukasz inspiracji na urozmaicenie ich podstawowej wersji, polecamy poniższy przepis na mielone z pieczarkami i żółtym serem. Tym, co wyróżnia te kotlety jest nie tylko farsz zrobiony z podsmażonych grzybów, ale i dodatek posiekanej natki pietruszki. Namoczona bułka dodana do mielonego mięsa sprawia natomiast, że kotlety stają się bardziej pulchne i delikatniejsze. Mięso uformuj w kulki i lekko spłaszcz je przed smażeniem. Gotowe kotlety warto potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwuj je z młodymi ziemniakami z wody oprószonymi koperkiem oraz z mizerią. Pasować też będzie kasza gryczana oraz surówka na bazie marchewki lub czerwonej kapusty. Wypróbuj nasz przepis na znakomite kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Napisz w komentarzu, co sądzisz o tej wersji klasycznego dania. Mamy nadzieję, że przyrządzanie obiadów z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.