Kotlety mielone z pieczarkami i serem - przepis | Przepisy.pl pixel

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

468

5131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7400 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15668 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

0.5 pęczka

7 łyżek

1 szczypta

100 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kajzerkę namocz w mleku, natkę posiekaj. Mięso przełóż do miski i połącz z odciśniętą kajzerką oraz jajkiem. Dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr dla podkreślenia smaku i wyrób jednolitą masę.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oraz ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż starte pieczarki. Dopraw do smaku pieprzem, wystudź, a następnie dodaj starty ser, pietruszkę, 1 łyżkę tartej bułki i wymieszaj.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 2

Krok 3

Mięso podziel na cztery części, na każdą z nich nałóż porcję pieczarek. Farsz oklej dokładnie mięsem i uformuj kotlety.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 3

Krok 4

Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po 6-8 minut z każdej strony, w zależności od wielkości. Podawaj na ciepło.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić smak kotletów mielonych, zamiast żółtego sera użyj oscypka.

239

Opinie o przepisie

  • Michał

    Michał , 12.01.2025

    Całkiem spoko ja zrezygnowałem z bułki nie dodawałem jej w ogóle. Dodałem 2 ząbki czosnku i zioła prowansalskie,sól,pieprz,jajko i pietruszka. A kotlety obtoczyłem w płatkach owsianych lekko potłuczonych żeby były drobniejsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy

    Jerzy , 29.05.2024

    Dla mnie super. Pieczarki zastępuję kurkami lub innymi grzybami, nawet mrożonymi. Jak chcę się popisać przed rodziną, to robię to danie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek

    Jacek , 14.09.2023

    Przepis lekko modyfikuję dodając bazylię i ser mozarella. Polecam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Niki

    Niki , 12.08.2023

    Czy mogę takie kotlety zamrozić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 17.12.2022

    TAK To jeden z moich ulubionych patentów na mięso mielone - równie dobrze pasuje tutaj indyk czy kurczak, nie tylko to wieprzowo-wołowe. Ja robię te kotlety z dodatkiem posiekanego czosnku - mają wyrazistszy smak i podaję z sosem śmietanowo-pieczarkowym albo zapiekam pod takim sosem. Czasem pieczarkowe nadzienie mieszam z grzybowym serkiem topionym - nie wycieka, a fajnie podkreśla smak nadzienia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia

    Asia , 23.08.2022

    Mój ulubiony przepis na kotlety mielone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 27.12.2021

    TAK. Bardzo lubię taką wersję mielonego, ale nie dodaję żółtego sera i pietruszki. Koniecznie muszę spróbować wersję z przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia

    Oliwia , 16.12.2021

    TAK* tą wersję często robiłam i robię jak mam czas.. Nie mając go po prostu mieszam pokrojone pieczarki z mięsem i tartym serem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agusia

    Agusia , 13.12.2021

    Są smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agrawa

    agrawa , 03.12.2021

    Zamiast mięsa mielonego daje pocięty filet z piersi kurczaka.Ser zdecydowanie mozzarella.Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Czuba-Kwaśnik

    Justyna Czuba-Kwaśnik , 02.12.2021

    Wygląda pysznie, będę jutro próbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zalesna

    Bozena Zalesna , 20.03.2020

    Danie łatwe szybkie i można go mieć na dwa lub trzy dni. Danie dla zapralowanych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Luczynski

    Robert Luczynski , 23.02.2020

    zamiast pieczarek dałem cebulę i czosnek przesmazony, zamiast kajzerki chleb tostowy:) kotlety wypas :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kunysz

    Iwona Kunysz , 10.08.2019

    Kajzerkę namacza się w bardzo zimnej wodzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Gardiner

    Justyna Gardiner , 20.06.2018

    Super !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Don Vito

    Don Vito , 05.06.2018

    Ja zawsze dodaje chszanu dla wyrazistego smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam goral

    adam goral , 01.11.2016

    nie bylo pytania:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam goral

    adam goral , 01.11.2016

    a pieczarki nalezy surowe zetrzeć na tarce i je dodacr?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Margarete Krajewska

    Margarete Krajewska , 01.11.2016

    To jest pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Ostrowska

    Grażyna Ostrowska , 23.10.2016

    Smaczny obiad.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiera Gajdzinska

    Wiera Gajdzinska , 22.10.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leokadia Balewska

    Leokadia Balewska , 22.10.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Sochacka

    Barbara Sochacka , 08.10.2016

    Moje ulubione od dzieciństwa lubię pieczarki ale wnuki nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Gajdemska-Tomaszewska

    Sylwia Gajdemska-Tomaszewska , 07.10.2016

    Super ja robię pieczarki+ser żółty i tylko takie teraz chcą u mnie jeść.Polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Mazur

    Bogdan Mazur , 07.10.2016

    Polecam bo sam zrobiłem i bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Partyńska

    Agnieszka Partyńska , 07.10.2016

    Robię od lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Waltosz-Włodarska

    Małgorzata Waltosz-Włodarska , 07.10.2016

    Ja dodaje jescze ogorka kiszonego i sera zoltego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Kupiec

    Jacek Kupiec , 07.10.2016

    Uwielbiam mielone i pieczarki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Walczak

    Sara Walczak , 01.10.2016

    Ewa Kozieł i jak wyszly?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym seremKotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem

Kotlety mielone z pieczarkami to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Jeśli pamiętasz smak babcinych mielonych, ziemniaczków i surówki, na pewno posmakują Ci mielone z pieczarkami z naszego przepisu. Sprawdź, jak je zrobić, aby były soczyste i rozpływały się w ustach!

Dla kogo?

Mielone z pieczarkami i serem są świetnym daniem dla wielbicieli niedzielnych obiadów. Przygotuj do nich pieczone ziemniaczki lub warzywne puree, które doskonale skomponują się z soczystym mięsem. Kotlety mielone z pieczarkami możesz przygotować wcześniej i zamrozić. To sprawi, że nawet gdy nie będziesz mieć czasu, przygotowanie dobrego obiadu zajmie Ci mniej czasu.

Na jaką okazję?

Mielone z pieczarkami doskonale sprawdzą się jako element głównego dania podczas rodzinnego obiadu. Będą także świetnym dodatkiem do kolacji. Podaj je z dowolnym sosem albo przygotuj z nich domowe burgery. Taka opcja na pewno posmakuje Twoim domownikom. Mielone z pieczarkami i serem są również doskonałym daniem na zimno, dlatego z powodzeniem możesz użyć ich jako przystawki.

Czy wiesz, że?

Aby wyszły Ci soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem, dodaj do mięsa namoczoną bułkę kajzerkę. Nada ona mięsu pulchności i sprawi, że kotlety mielone z pieczarkami będą mięciutkie i delikatne w środku. Pamiętaj, aby kotlety mielone z pieczarkami smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Dla urozmaicenia:

Aby mielone z pieczarkami i serem zbyt szybko nie znudziły się Twoim domownikom, co jakiś czas do ich przygotowania możesz używać innego rodzaju sera. Spróbuj wersji z miękką goudą albo delikatną mozzarellą. Ciekawym połączeniem będą także pieczarki i cheddar. Zależnie od użytego sera, mielone z pieczarkami będą przyjemnie ciągnąć się przy każdym kęsie, aby następnie rozpłynąć się w Twoich ustach.