Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

345

4077 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5628 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

0.5 pęczka

7 łyżek

1 szczypta

100 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kajzerkę namocz w mleku, natkę posiekaj. Mięso przełóż do miski i połącz z odciśniętą kajzerką oraz jajkiem. Dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr dla podkreślenia smaku i wyrób jednolitą masę.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oraz ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż starte pieczarki. Dopraw do smaku pieprzem, wystudź, a następnie dodaj starty ser, pietruszkę, 1 łyżkę tartej bułki i wymieszaj.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 2

Krok 3

Mięso podziel na cztery części, na każdą z nich nałóż porcję pieczarek. Farsz oklej dokładnie mięsem i uformuj kotlety.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 3

Krok 4

Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po 6-8 minut z każdej strony, w zależności od wielkości. Podawaj na ciepło.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić smak kotletów, zamiast żółtego sera użyj oscypka.

227

Opinie o przepisie

  • Bozena Zalesna

    Bozena Zalesna , 20.03.2020

    Danie łatwe szybkie i można go mieć na dwa lub trzy dni. Danie dla zapralowanych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Luczynski

    Robert Luczynski , 23.02.2020

    zamiast pieczarek dałem cebulę i czosnek przesmazony, zamiast kajzerki chleb tostowy:) kotlety wypas :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kunysz

    Iwona Kunysz , 10.08.2019

    Kajzerkę namacza się w bardzo zimnej wodzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Gardiner

    Justyna Gardiner , 20.06.2018

    Super !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Don Vito

    Don Vito , 05.06.2018

    Ja zawsze dodaje chszanu dla wyrazistego smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam goral

    adam goral , 01.11.2016

    nie bylo pytania:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam goral

    adam goral , 01.11.2016

    a pieczarki nalezy surowe zetrzeć na tarce i je dodacr?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margarete Krajewska

    Margarete Krajewska , 01.11.2016

    To jest pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Ostrowska

    Grażyna Ostrowska , 23.10.2016

    Smaczny obiad.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiera Gajdzinska

    Wiera Gajdzinska , 22.10.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leokadia Balewska

    Leokadia Balewska , 22.10.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Sochacka

    Barbara Sochacka , 08.10.2016

    Moje ulubione od dzieciństwa lubię pieczarki ale wnuki nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Gajdemska-Tomaszewska

    Sylwia Gajdemska-Tomaszewska , 07.10.2016

    Super ja robię pieczarki+ser żółty i tylko takie teraz chcą u mnie jeść.Polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Mazur

    Bogdan Mazur , 07.10.2016

    Polecam bo sam zrobiłem i bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Partyńska

    Agnieszka Partyńska , 07.10.2016

    Robię od lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Waltosz-Włodarska

    Małgorzata Waltosz-Włodarska , 07.10.2016

    Ja dodaje jescze ogorka kiszonego i sera zoltego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Kupiec

    Jacek Kupiec , 07.10.2016

    Uwielbiam mielone i pieczarki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Walczak

    Sara Walczak , 01.10.2016

    Ewa Kozieł i jak wyszly?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walentyna Kowalska

    Walentyna Kowalska , 01.10.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walentyna Kowalska

    Walentyna Kowalska , 01.10.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Paczkowska

    Teresa Paczkowska , 01.10.2016

    Robilam pyszne naprawde

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Czechowski

    Lech Czechowski , 01.10.2016

    Mniam,mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Kielmas

    Bożena Kielmas , 01.10.2016

    Pychotka robię je juź od dawna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Walczak

    Iza Walczak , 30.09.2016

    Przepyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Rybakowska

    Anna Rybakowska , 30.09.2016

    A ktoś na nie zaprasza?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Głocka

    Krysia Głocka , 30.09.2016

    Żółty ser zbyt tlusty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Gotthardt

    Ewa Gotthardt , 30.09.2016

    i znowu jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Tomczak

    Urszula Tomczak , 30.09.2016

    takie robię tylko pieczarki miksuje w blenderze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Dandik

    Aneta Dandik , 30.09.2016

    Fajnie wyglądają i napewno są pyszne mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Lewandowska

    Krystyna Lewandowska , 30.09.2016

    Robię takie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym seremKotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem

Kotlety mielone to sprawdzone i bardzo popularne danie obiadowe, które stało się już klasykiem kuchni polskiej. Jeśli jednak szukasz inspiracji na urozmaicenie ich podstawowej wersji, polecamy poniższy przepis na mielone z pieczarkami i żółtym serem. Tym, co wyróżnia te kotlety jest nie tylko farsz zrobiony z podsmażonych grzybów, ale i dodatek posiekanej natki pietruszki. Namoczona bułka dodana do mielonego mięsa sprawia natomiast, że kotlety stają się bardziej pulchne i delikatniejsze. Mięso uformuj w kulki i lekko spłaszcz je przed smażeniem. Gotowe kotlety warto potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwuj je z młodymi ziemniakami z wody oprószonymi koperkiem oraz z mizerią. Pasować też będzie kasza gryczana oraz surówka na bazie marchewki lub czerwonej kapusty. Wypróbuj nasz przepis na znakomite kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Napisz w komentarzu, co sądzisz o tej wersji klasycznego dania. Mamy nadzieję, że przyrządzanie obiadów z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.