Kurczak w cieście ziemniaczanym - pierś: kotlety | Przepisy.pl pixel

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

65

heart
660 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

472 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2024 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

150 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na placki ziemniaczane według przepisu na opakowaniu. Odstaw je na 10 minut, aby zgęstniało. Możesz dodatkowo dodać do ciasta startą marchewkę lub cukinię.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka pokrój pod skosem w cienkie plastry. Jeśli będą grube, delikatnie rozbij je tłuczkiem. Oprósz kurczaka przyprawą do mięsa.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 2

Krok 3

Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nałóż cienką warstwę ciasta, a na nią plaster mięsa, który przykryj kolejną łyżką ciasta. Smaż po 5 minut z obu stron. Przed podaniem sprawdź, czy kurczak jest dobrze usmażony, jeśli nie, potrzymaj go na patelni jeszcze przez chwilę.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym

Chcesz zaserwować swoim bliskim kulinarną niespodziankę? Ukryj soczyste kotlety z kurczaka w chrupiącym cieście ziemniaczanym. Pomysł na niebanalny obiad wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy odrobina fantazji i kilka składników, które znaleźć można na co dzień w każdej kuchni. Doskonałym tego przykładem są kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym. Przygotowując je skorzystaj z rad doświadczonych kucharzy – przed rozbiciem piersi tłuczkiem zabezpiecz mięso folią spożywczą, a placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Do ciasta ziemniaczanego dodać możesz odrobinę sera feta, a usmażone już kotlety posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem,, a następnie zapiec trzy minuty w rozgrzanym piekarniku. Gotowe danie udekoruj posiekanym szczypiorkiem i podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym lub tzatziki.