Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym
łatwe
1182 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
150 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto na placki ziemniaczane według przepisu na opakowaniu. Odstaw je na 10 minut, aby zgęstniało. Możesz dodatkowo dodać do ciasta startą marchewkę lub cukinię.
Krok 2
Piersi z kurczaka pokrój pod skosem w cienkie plastry. Jeśli będą grube, delikatnie rozbij je tłuczkiem. Oprósz kurczaka przyprawą do mięsa.
Krok 3
Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nałóż cienką warstwę ciasta, a na nią plaster mięsa, który przykryj kolejną łyżką ciasta. Smaż po 5 minut z obu stron. Przed podaniem sprawdź, czy kurczak jest dobrze usmażony, jeśli nie, potrzymaj go na patelni jeszcze przez chwilę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym
Chcesz zaserwować swoim bliskim kulinarną niespodziankę? Ukryj soczyste kotlety z kurczaka w chrupiącym cieście ziemniaczanym. Pomysł na niebanalny obiad wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy odrobina fantazji i kilka składników, które znaleźć można na co dzień w każdej kuchni. Doskonałym tego przykładem są kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym. Przygotowując je skorzystaj z rad doświadczonych kucharzy – przed rozbiciem piersi tłuczkiem zabezpiecz mięso folią spożywczą, a placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Do ciasta ziemniaczanego dodać możesz odrobinę sera feta, a usmażone już kotlety posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem,, a następnie zapiec trzy minuty w rozgrzanym piekarniku. Gotowe danie udekoruj posiekanym szczypiorkiem i podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym lub tzatziki.