Kurczak w cieście ziemniaczanym - pierś: kotlety | Przepisy.pl pixel

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

65

heart
659 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

464 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2006 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

150 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na placki ziemniaczane według przepisu na opakowaniu. Odstaw je na 10 minut, aby zgęstniało. Możesz dodatkowo dodać do ciasta startą marchewkę lub cukinię.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka pokrój pod skosem w cienkie plastry. Jeśli będą grube, delikatnie rozbij je tłuczkiem. Oprósz kurczaka przyprawą do mięsa.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 2

Krok 3

Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nałóż cienką warstwę ciasta, a na nią plaster mięsa, który przykryj kolejną łyżką ciasta. Smaż po 5 minut z obu stron. Przed podaniem sprawdź, czy kurczak jest dobrze usmażony, jeśli nie, potrzymaj go na patelni jeszcze przez chwilę.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym

Chcesz zaserwować swoim bliskim kulinarną niespodziankę? Ukryj soczyste kotlety z kurczaka w chrupiącym cieście ziemniaczanym. Pomysł na niebanalny obiad wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy odrobina fantazji i kilka składników, które znaleźć można na co dzień w każdej kuchni. Doskonałym tego przykładem są kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym. Przygotowując je skorzystaj z rad doświadczonych kucharzy – przed rozbiciem piersi tłuczkiem zabezpiecz mięso folią spożywczą, a placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Do ciasta ziemniaczanego dodać możesz odrobinę sera feta, a usmażone już kotlety posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem,, a następnie zapiec trzy minuty w rozgrzanym piekarniku. Gotowe danie udekoruj posiekanym szczypiorkiem i podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym lub tzatziki.