Kurczak w cieście ziemniaczanym - pierś: kotlety | Przepisy.pl pixel

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

59

652 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

415 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1954 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

150 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na placki ziemniaczane według przepisu na opakowaniu. Odstaw je na 10 minut, aby zgęstniało. Możesz dodatkowo dodać do ciasta startą marchewkę lub cukinię.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka pokrój pod skosem w cienkie plastry. Jeśli będą grube, delikatnie rozbij je tłuczkiem. Oprósz kurczaka przyprawą do mięsa.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 2

Krok 3

Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nałóż cienką warstwę ciasta, a na nią plaster mięsa, który przykryj kolejną łyżką ciasta. Smaż po 5 minut z obu stron. Przed podaniem sprawdź, czy kurczak jest dobrze usmażony, jeśli nie, potrzymaj go na patelni jeszcze przez chwilę.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym

Chcesz zaserwować swoim bliskim kulinarną niespodziankę? Ukryj soczyste kotlety z kurczaka w chrupiącym cieście ziemniaczanym. Pomysł na niebanalny obiad wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy odrobina fantazji i kilka składników, które znaleźć można na co dzień w każdej kuchni. Doskonałym tego przykładem są kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym. Przygotowując je skorzystaj z rad doświadczonych kucharzy – przed rozbiciem piersi tłuczkiem zabezpiecz mięso folią spożywczą, a placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Do ciasta ziemniaczanego dodać możesz odrobinę sera feta, a usmażone już kotlety posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem,, a następnie zapiec trzy minuty w rozgrzanym piekarniku. Gotowe danie udekoruj posiekanym szczypiorkiem i podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym lub tzatziki.