Kurczak w cieście ziemniaczanym - pierś: kotlety | Przepisy.pl pixel

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

65

heart
660 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

481 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2047 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

150 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na placki ziemniaczane według przepisu na opakowaniu. Odstaw je na 10 minut, aby zgęstniało. Możesz dodatkowo dodać do ciasta startą marchewkę lub cukinię.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka pokrój pod skosem w cienkie plastry. Jeśli będą grube, delikatnie rozbij je tłuczkiem. Oprósz kurczaka przyprawą do mięsa.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 2

Krok 3

Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nałóż cienką warstwę ciasta, a na nią plaster mięsa, który przykryj kolejną łyżką ciasta. Smaż po 5 minut z obu stron. Przed podaniem sprawdź, czy kurczak jest dobrze usmażony, jeśli nie, potrzymaj go na patelni jeszcze przez chwilę.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym

Chcesz zaserwować swoim bliskim kulinarną niespodziankę? Ukryj soczyste kotlety z kurczaka w chrupiącym cieście ziemniaczanym. Pomysł na niebanalny obiad wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy odrobina fantazji i kilka składników, które znaleźć można na co dzień w każdej kuchni. Doskonałym tego przykładem są kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym. Przygotowując je skorzystaj z rad doświadczonych kucharzy – przed rozbiciem piersi tłuczkiem zabezpiecz mięso folią spożywczą, a placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Do ciasta ziemniaczanego dodać możesz odrobinę sera feta, a usmażone już kotlety posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem,, a następnie zapiec trzy minuty w rozgrzanym piekarniku. Gotowe danie udekoruj posiekanym szczypiorkiem i podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym lub tzatziki.