Kotleciki z piersi kurczaka i kolorowe sałaty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z piersi kurczaka i kolorowe sałaty

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

6 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozkroić pierś na 3 części . Tłuczkiem do mięsa rozbić każdy kawałek formując kształtny kotlecik . Posypać Delikatem . Panierować i roztrzepanym jajku , mące i bułce tartej.

Krok 2

Na patelni rozgrzać połowę oleju . Usmażyć kotleciki na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnuszka razem z tłuszczem ze smażenia . Dodać masło i Delikat w płynie . Wlać wodę . Przykryć i dusić na średnim gazie 10 minut .Zagęścić sos zasmażką .

Krok 3

W tym czasie umyć i osuszyć sałaty , rukolę i pomidorki . Sałaty porwać na kawałeczki , a pomidorki pokroić na ćwiartki . Wymieszać składniki sałatki.

Krok 4

Przygotować dresing mieszając pozostały olej z 3 łyżkami wody i Sosem sałatkowym włoskim .Sałatę skrapiać dresingiem bezpośrednio przed podaniem.

Krok 5

Podawać kotleciki z odrobiną sosu z duszenia i porcją sałaty .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej