Kotleciki z piersi kurczaka i kolorowe sałaty
łatwe
12 osób zapisało

Składniki
1 szklanka
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
6 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozkroić pierś na 3 części . Tłuczkiem do mięsa rozbić każdy kawałek formując kształtny kotlecik . Posypać Delikatem . Panierować i roztrzepanym jajku , mące i bułce tartej.
Krok 2
Na patelni rozgrzać połowę oleju . Usmażyć kotleciki na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnuszka razem z tłuszczem ze smażenia . Dodać masło i Delikat w płynie . Wlać wodę . Przykryć i dusić na średnim gazie 10 minut .Zagęścić sos zasmażką .
Krok 3
W tym czasie umyć i osuszyć sałaty , rukolę i pomidorki . Sałaty porwać na kawałeczki , a pomidorki pokroić na ćwiartki . Wymieszać składniki sałatki.
Krok 4
Przygotować dresing mieszając pozostały olej z 3 łyżkami wody i Sosem sałatkowym włoskim .Sałatę skrapiać dresingiem bezpośrednio przed podaniem.
Krok 5
Podawać kotleciki z odrobiną sosu z duszenia i porcją sałaty .
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej