Kotleciki z piersi kurczaka i kolorowe sałaty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z piersi kurczaka i kolorowe sałaty

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

6 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozkroić pierś na 3 części . Tłuczkiem do mięsa rozbić każdy kawałek formując kształtny kotlecik . Posypać Delikatem . Panierować i roztrzepanym jajku , mące i bułce tartej.

Krok 2

Na patelni rozgrzać połowę oleju . Usmażyć kotleciki na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnuszka razem z tłuszczem ze smażenia . Dodać masło i Delikat w płynie . Wlać wodę . Przykryć i dusić na średnim gazie 10 minut .Zagęścić sos zasmażką .

Krok 3

W tym czasie umyć i osuszyć sałaty , rukolę i pomidorki . Sałaty porwać na kawałeczki , a pomidorki pokroić na ćwiartki . Wymieszać składniki sałatki.

Krok 4

Przygotować dresing mieszając pozostały olej z 3 łyżkami wody i Sosem sałatkowym włoskim .Sałatę skrapiać dresingiem bezpośrednio przed podaniem.

Krok 5

Podawać kotleciki z odrobiną sosu z duszenia i porcją sałaty .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z piersi kurczaka  i kolorowe sałaty  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej