Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych
łatwe
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
5 sztuk
2 łyżki
300 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
0.5 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
3 sztuki
3 sztuki
3 łyżki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kajzerkę namocz w mleku. Mięso z indyka zmiel w maszynce na drobnych oczkach. Pomidory pokrój w drobną kostkę, kolendrę również drobno pokrój a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
Krok 2
W misce połącz mięso, jajka, pomidory, orzeszki, odciśniętą bułkę, bułkę tartą oraz połowę kolendry. Masę dopraw przyprawą Knorr i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
W garnku z wkładem do gotowania na parze zagotuj wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Sitko wyłóż pergaminem. Z mięsnej masy uformuj nieduże kotleciki i od razu układaj je w naczyniu na pergaminie. Garnek przykryj i gotuj 10-12 minut – w zależności, jak duże kotleciki uformowałeś.
Krok 4
W międzyczasie przygotuj sałatkę: karczochy pokrój na ćwiartki, cebulę w piórka a chilli drobno posiekaj. Wszystko przełóż do salaterki i wymieszaj.
Krok 5
W miseczce wymieszaj sos sałatkowy Knorr, oliwę, 3 łyżki zalewy z karczochów, chilli oraz kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj i polej przygotowana sałatkę. Gotowe, ugotowane kotleciki podawaj z sałatką.
Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takiego dania będzie kasza, np. jaglana.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych
Głównym składnikiem proponowanej potrawy są kotlety mielone. Tym razem nie musisz ich smażyć, ugotuj je na parze. To dobry sposób na zachowanie naturalnego smaku, barwy i konsystencji potrawy. Wykorzystaj mielone mięso z indyka (jeśli chcesz, użyj wołowego lub wieprzowego, danie będzie tak samo smaczne), dodaj pomidory: świeże lub z puszki, czerwoną cebulę oraz orzeszki piniowe. Ostatni składnik możesz zamienić na pestki słonecznika. Mieszankę dopraw czosnkiem, kolendrą, majerankiem i usmaż na patelni – uważaj jedynie, żeby składniki się nie przypaliły. Tak przygotowane mięso połącz z bułką tartą, jajkiem, uformuj na odpowiedni kształt i gotuj na parze przez kilka minut. Pozostaje Ci tylko przyrządzić sałatkę, w tym celu pokrój karczochy (zastąpisz je czerwoną cebulą), paprykę chili i ogórka, przypraw wszystko pieprzem i kurkumą. Tak przygotowane danie podawaj na gorąco, udekorowane listkami świeżej bazylii i pietruszką. Zobacz nasz przepis i przyrządź smaczne kotlety mielone z sałatką z karczochów.