Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

277 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

386 osób wydrukowało

Pobierz pdf

649 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

5 sztuk

2 łyżki

300 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kajzerkę namocz w mleku. Mięso z indyka zmiel w maszynce na drobnych oczkach. Pomidory pokrój w drobną kostkę, kolendrę również drobno pokrój a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - Krok 1

Krok 2

W misce połącz mięso, jajka, pomidory, orzeszki, odciśniętą bułkę, bułkę tartą oraz połowę kolendry. Masę dopraw przyprawą Knorr i dokładnie wymieszaj.

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - Krok 2

Krok 3

W garnku z wkładem do gotowania na parze zagotuj wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Sitko wyłóż pergaminem. Z mięsnej masy uformuj nieduże kotleciki i od razu układaj je w naczyniu na pergaminie. Garnek przykryj i gotuj 10-12 minut – w zależności, jak duże kotleciki uformowałeś.

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj sałatkę: karczochy pokrój na ćwiartki, cebulę w piórka a chilli drobno posiekaj. Wszystko przełóż do salaterki i wymieszaj.

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - Krok 4

Krok 5

W miseczce wymieszaj sos sałatkowy Knorr, oliwę, 3 łyżki zalewy z karczochów, chilli oraz kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj i polej przygotowana sałatkę. Gotowe, ugotowane kotleciki podawaj z sałatką.

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiego dania będzie kasza, np. jaglana.

41

Opinie o przepisie

  • Bronka Allenstein

    Bronka Allenstein, 14.10.2016

    nie pociągają mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Błądek Ostrowska

    Zofia Błądek Ostrowska, 14.10.2016

    Mój mąż by nie poprosił

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Skaja

    Konrad Skaja, 14.10.2016

    Super żarcie!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Komosa

    Andrzej Komosa, 14.10.2016

    PRĘDZEJ NAZWA PASUJE PULPET A NIE MIELONY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Rusjan

    Halina Rusjan, 13.10.2016

    Również gotuję klopsy na parze są smaczne i super zdrowe,polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Sołobodowska

    Aleksandra Sołobodowska, 13.10.2016

    Zrobię dla mojej córci.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Jagodzińska

    Krystyna Jagodzińska, 13.10.2016

    Mi tez

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kostrzewa

    Elżbieta Kostrzewa, 13.10.2016

    Gołąbki uwielbiam,ale mi pan smaka narobił!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kramarczyk

    Teresa Kramarczyk, 13.10.2016

    Super danie z thermomixem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Treppner

    Jan Treppner, 13.10.2016

    Najlepiej się udają i do tego od razu ze wspaniałym sosem i zupą klopsową przy użyciu Thermomixa -kolacyjka czy obiad w półgodziny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Misiak

    Krystyna Misiak, 13.10.2016

    w przepisie jest- usmaż- to smażymy i gotujemy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wiśniewska

    Halina Wiśniewska, 13.10.2016

    Musze wyprobowc.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Szczepańska

    Danuta Szczepańska, 13.10.2016

    zdrowo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Piekarski

    Krzysztof Piekarski, 13.10.2016

    no to nie mielony tylko para mielony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kaźmierowska

    Barbara Kaźmierowska, 13.10.2016

    Przepyszne sa .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wiśniewski

    Marek Wiśniewski, 13.10.2016

    takie powinienem jeść, ale najsmaczniejsze są oczywiście te nie zdrowe!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Marta Lewandowska

    Krystyna Marta Lewandowska, 13.10.2016

    Takie jadłam po operacji woreczka z żółcią_pyszota....!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Cygan

    Wojciech Cygan, 13.10.2016

    O wiele zdrowsze będą BEZ trucizny Knorra..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Giezek

    Wojciech Giezek, 13.10.2016

    KTO ZAPRASZA= tęsknie za takimi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Machowska

    Elzbieta Machowska, 13.10.2016

    Ja ostatnio robiłam pieczone w piekarniku. Smakowały wszystkim.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Siekierski

    Pawel Siekierski, 13.10.2016

    To takie potrawy robisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Tumowski

    Mirosław Tumowski, 13.10.2016

    o .......rozbić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Szmit

    Janusz Szmit, 13.10.2016

    czy mogę "wpaść " do Pani Ewy na te rarytasy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysława Ćwiklińska-Domagała

    Mieczysława Ćwiklińska-Domagała, 13.10.2016

    A jakie są świetne kotleciki rybne na parze. Od dawna stosuję. Palce lizać :D :D :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Łysakowska

    Anna Łysakowska, 13.10.2016

    KOTLETY MIELONE JAK TO KOTLETY TU NIE DA SIĘ NIC NOWEGO WYMYŚLEĆ, SOSY DODATKI TO NIC, TO TYLKO KOTLETY - PO PROSTU MIELONE I TYLE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Cykota

    Karol Cykota, 13.10.2016

    Będzie jedzone ! Na masę !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysław Zelik

    Władysław Zelik, 13.10.2016

    O to jest super sprawa i zdrowo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Sławińska

    Beata Sławińska, 13.10.2016

    ciekawe jak smakują?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wiącek-Kryk

    Ewa Wiącek-Kryk, 13.10.2016

    dietetyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zwolinski

    Andrzej Zwolinski, 13.10.2016

    A co powiecie na mój wyrób?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanychKotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych

Głównym składnikiem proponowanej potrawy są kotlety mielone. Tym razem nie musisz ich smażyć, ugotuj je na parze. To dobry sposób na zachowanie naturalnego smaku, barwy i konsystencji potrawy. Wykorzystaj mielone mięso z indyka (jeśli chcesz, użyj wołowego lub wieprzowego, danie będzie tak samo smaczne), dodaj pomidory: świeże lub z puszki, czerwoną cebulę oraz orzeszki piniowe. Ostatni składnik możesz zamienić na pestki słonecznika. Mieszankę dopraw czosnkiem, kolendrą, majerankiem i usmaż na patelni – uważaj jedynie, żeby składniki się nie przypaliły. Tak przygotowane mięso połącz z bułką tartą, jajkiem, uformuj na odpowiedni kształt i gotuj na parze przez kilka minut. Pozostaje Ci tylko przyrządzić sałatkę, w tym celu pokrój karczochy (zastąpisz je czerwoną cebulą), paprykę chili i ogórka, przypraw wszystko pieprzem i kurkumą. Tak przygotowane danie podawaj na gorąco, udekorowane listkami świeżej bazylii i pietruszką. Zobacz nasz przepis i przyrządź smaczne kotlety mielone z sałatką z karczochów.