• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Shaami kabab
Shaami kabab
Faszerowana pierś z indyka
Faszerowana pierś z indyka
Indyk w płatkach kukurydzianych
Indyk w płatkach kukurydzianych
Mięsne trufle z indyka w sosie BBQ
Mięsne trufle z indyka w sosie BBQ
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Dania główne
  • Kotlety
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych

Autor: przepisy.pl
Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych
  • 45 minut45
  • Łatwe
  • 6 osób6
30
Oceń przepis jako pierwszy
225
41
WYDRUKUJ
330 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
630 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
  • filet z indyka
    500 g
  • Przyprawa do mięsa mielonego Knorr
    1 opak.
  • kajzerka czerstwa
    1 szt.
  • pomidory suszone
    5 szt.
  • orzeszki piniowe
    2 łyżki
  • karczochy marynowane
    300 g
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
    1 opak.
  • świeża kolendra
    1 pęczek
  • papryczka chilli
    0,5 szt.
  • cebula czerwona
    0,5 szt.
  • jajka
    2 szt.
  • bułka tarta
    2 łyżki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr
    3 szt.
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr
    3 szt.
  • oliwa z oliwek
    3 łyżki
  • mleko
    200 ml
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych – krok 1
    Krok 1
    Kajzerkę namocz w mleku. Mięso z indyka zmiel w maszynce na drobnych oczkach. Pomidory pokrój w drobną kostkę, kolendrę również drobno pokrój a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych – krok 2
    Krok 2
    W misce połącz mięso, jajka, pomidory, orzeszki, odciśniętą bułkę, bułkę tartą oraz połowę kolendry. Masę dopraw przyprawą Knorr i dokładnie wymieszaj.
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych – krok 3
    Krok 3
    W garnku z wkładem do gotowania na parze zagotuj wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Sitko wyłóż pergaminem. Z mięsnej masy uformuj nieduże kotleciki i od razu układaj je w naczyniu na pergaminie. Garnek przykryj i gotuj 10-12 minut – w zależności, jak duże kotleciki uformowałeś.
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych – krok 4
    Krok 4
    W międzyczasie przygotuj sałatkę: karczochy pokrój na ćwiartki, cebulę w piórka a chilli drobno posiekaj. Wszystko przełóż do salaterki i wymieszaj.
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych – krok 5
    Krok 5
    W miseczce wymieszaj sos sałatkowy Knorr, oliwę, 3 łyżki zalewy z karczochów, chilli oraz kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj i polej przygotowana sałatkę. Gotowe, ugotowane kotleciki podawaj z sałatką.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    avatar

    Doskonałym dodatkiem do takiego dania będzie kasza, np. jaglana.

Tagi
dania z suszonych pomidorówDANIA Z MIĘSEMdróbJAJKAkotletPIERŚ Z INDYKAINDYKGOTOWANIE NA PARZEFRISCOPomysł na danie z mięsa mielonego
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemPrzyprawa do mięsa mielonego Knorr REKLAMAPrzyprawa do mięsa mielonego Knorr Zobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemPrzyprawa do mięsa mielonego Knorr REKLAMAPrzyprawa do mięsa mielonego Knorr Zobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (41)
Bronka AllensteinOdpowiedz14.10.2016
nie pociągają mnie
Zofia Błądek OstrowskaOdpowiedz14.10.2016
Mój mąż by nie poprosił
Konrad SkajaOdpowiedz14.10.2016
Super żarcie!!!!!
Andrzej KomosaOdpowiedz14.10.2016
PRĘDZEJ NAZWA PASUJE PULPET A NIE MIELONY
Halina RusjanOdpowiedz13.10.2016
Również gotuję klopsy na parze są smaczne i super zdrowe,polecam.
Aleksandra SołobodowskaOdpowiedz13.10.2016
Zrobię dla mojej córci.
Krystyna JagodzińskaOdpowiedz13.10.2016
Mi tez
Elżbieta KostrzewaOdpowiedz13.10.2016
Gołąbki uwielbiam,ale mi pan smaka narobił!
Teresa KramarczykOdpowiedz13.10.2016
Super danie z thermomixem
Jan TreppnerOdpowiedz13.10.2016
Najlepiej się udają i do tego od razu ze wspaniałym sosem i zupą klopsową przy użyciu Thermomixa -kolacyjka czy obiad w półgodziny
Krystyna MisiakOdpowiedz13.10.2016
w przepisie jest- usmaż- to smażymy i gotujemy?
Halina WiśniewskaOdpowiedz13.10.2016
Musze wyprobowc.
Danuta SzczepańskaOdpowiedz13.10.2016
zdrowo
Krzysztof PiekarskiOdpowiedz13.10.2016
no to nie mielony tylko para mielony
Barbara KaźmierowskaOdpowiedz13.10.2016
Przepyszne sa .
Marek WiśniewskiOdpowiedz13.10.2016
takie powinienem jeść, ale najsmaczniejsze są oczywiście te nie zdrowe!
Krystyna Marta LewandowskaOdpowiedz13.10.2016
Takie jadłam po operacji woreczka z żółcią_pyszota....!
Wojciech CyganOdpowiedz13.10.2016
O wiele zdrowsze będą BEZ trucizny Knorra..
Wojciech GiezekOdpowiedz13.10.2016
KTO ZAPRASZA= tęsknie za takimi
Elzbieta MachowskaOdpowiedz13.10.2016
Ja ostatnio robiłam pieczone w piekarniku. Smakowały wszystkim.
Pawel SiekierskiOdpowiedz13.10.2016
To takie potrawy robisz?
Mirosław TumowskiOdpowiedz13.10.2016
o .......rozbić.
Janusz SzmitOdpowiedz13.10.2016
czy mogę "wpaść " do Pani Ewy na te rarytasy ?
Mieczysława Ćwiklińska-DomagałaOdpowiedz13.10.2016
A jakie są świetne kotleciki rybne na parze. Od dawna stosuję. Palce lizać :D :D :D
Anna ŁysakowskaOdpowiedz13.10.2016
KOTLETY MIELONE JAK TO KOTLETY TU NIE DA SIĘ NIC NOWEGO WYMYŚLEĆ, SOSY DODATKI TO NIC, TO TYLKO KOTLETY - PO PROSTU MIELONE I TYLE
Karol CykotaOdpowiedz13.10.2016
Będzie jedzone ! Na masę !
Władysław ZelikOdpowiedz13.10.2016
O to jest super sprawa i zdrowo
Beata SławińskaOdpowiedz13.10.2016
ciekawe jak smakują?
Ewa Wiącek-KrykOdpowiedz13.10.2016
dietetyczne
Andrzej ZwolinskiOdpowiedz13.10.2016
A co powiecie na mój wyrób?
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Klopsiki, mielone i frykadelki - 11 najlepszych przepisów
Klopsiki, mielone i frykadelki - 11 najlepszych przepisów
Jak gotować na parze?
Jak gotować na parze?
Mielone? Nasze ulubione!
Mielone? Nasze ulubione!
Jak zrobić mielone? – 3 kroki
Jak zrobić mielone? – 3 kroki
Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych
avatar

Głównym składnikiem proponowanej potrawy są kotlety mielone. Tym razem nie musisz ich smażyć, ugotuj je na parze. To dobry sposób na zachowanie naturalnego smaku, barwy i konsystencji potrawy. Wykorzystaj mielone mięso z indyka (jeśli chcesz, użyj wołowego lub wieprzowego, danie będzie tak samo smaczne), dodaj pomidory: świeże lub z puszki, czerwoną cebulę oraz orzeszki piniowe. Ostatni składnik możesz zamienić na pestki słonecznika. Mieszankę dopraw czosnkiem, kolendrą, majerankiem i usmaż na patelni – uważaj jedynie, żeby składniki się nie przypaliły. Tak przygotowane mięso połącz z bułką tartą, jajkiem, uformuj na odpowiedni kształt i gotuj na parze przez kilka minut. Pozostaje Ci tylko przyrządzić sałatkę, w tym celu pokrój karczochy (zastąpisz je czerwoną cebulą), paprykę chili i ogórka, przypraw wszystko pieprzem i kurkumą. Tak przygotowane danie podawaj na gorąco, udekorowane listkami świeżej bazylii i pietruszką. Zobacz nasz przepis i przyrządź smaczne kotlety mielone z sałatką z karczochów.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

30
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby