
Składniki
2 sztuki
5 łyżek
100 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
40 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę, cebulę i czosnek pokrój w mniejsze kawałki, podsmaż na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut. Całość podlej śmietaną i szklanką wody, dodaj kostkę Rosół drobiowo-wołowy Knorr, całość duś około 10 minut, po czym dokładnie zmiksuj. Sos dopraw do smaku odrobiną soli i szczyptą pieprzu, jeśli jest taka potrzeba.
Krok 2
Schab pokrój w plastry, rozbij lekko młotkiem, dopraw do smaku szczyptą delikatu. Obsmaż mięso na patelni z obu stron, dodaj sos.
Krok 3
Danie podaj z ziemniaczanym puree lub gotowanym ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej