
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
400 gramów
200 mililitrów
3 łyżki
200 gramów
2 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połowę opakowania Knorra dodaj do mięsa mielonego, dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj małe okrągłe pulpeciki.
Krok 2
Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej oliwie. Pomidorki przekrój na pół, żółty ser zetrzyj na tarce.
Krok 3
Na patelnię wlej śmietanę, dodaj kapary i pozostałą część Knorra, całość zagotuj, dodaj makaron i pomidorki.
Krok 4
Wszystko razem przełóż do naczynia żaroodpornego, z wierzchu posyp serem, wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na 15 minut.
Dobra rada:
Do sosu możesz też dodać z grubsza porwane liście świeżej bazylii.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane klopsiki z makaronem
Lubisz mięsne klopsiki? Można je przyrządzić na wiele sposobów: smażone, pieczone, gotowane. Przygotuj je zapiekane z makaronem w sosie pomidorowym. To proste i popularne połączenie składników jest niemal gwarancją udanego dania. Mięso mielone (np. z indyka albo z szynki wieprzowej) dopraw do smaku pomidorową przyprawą. Jeśli chcesz, dodaj także nieco słodkiej papryki. Uformuj z niego niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego i podsmaż je delikatnie, by pozostały soczyste. Pamiętaj, że będą dodatkowo pieczone, więc należy uważać, by nie stały się zbyt suche. Następnie przygotuj sos pomidorowy. Urozmaicisz jego smak dodatkiem kaparów albo oliwek. Wyrazistym akcentem będą także np. anchois. Kiedy całość się zagotuje, wsyp makaron i przełóż danie do naczynia żaroodpornego. Na koniec posyp żółtym serem. Żeby się ładnie zarumienił, piecz potrawę pod przykryciem i zdejmij je kilka minut przed końcem. Klopsiki zapiekane z makaronem udekoruj przed podaniem świeżymi ziołami. Skorzystaj z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu.