Pierś z indyka, pieczone pomidorki, kasza jęczmienna pęczak, surówka z kapusty pekińskiej
łatwe
Składniki
200 gramów
320 gramów
400 gramów
2 sztuki
300 gramów
1 sztuka
8 łyżek
4 łyżeczki
4 łyżeczki
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę i wymieszaj z połówkami pomidorków, oliwą wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem i tymiankiem. Upiecz w piekarniku.
Krok 2
Poszatkowaną drobno kapustę wymieszaj ze startym jabłkiem i polej olejem wymieszanym z cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 3
Podawaj z ugotowaną kaszą.
Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu witaminy C, witaminy E, witaminy B6, niacyny, folianów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej