Pomidory faszerowane kaszą jaglaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

193 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie.

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną  - Krok 1

Krok 2

Wsyp do garnka kaszę i wlej 400 ml ciepłej wody. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr, rozmieszaj aby rozpuściła się i całość zagotuj. Dzięki niej farsz nabierze pełnego smaku.

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną  - Krok 2

Krok 3

Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Zdejmij z ognia, garnek przykryj i odstaw na 10-15 minut.

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną  - Krok 3

Krok 4

W tym czasie z pomidorów odetnij kapelusze i wydrąż miąższ. Gotową kaszę wymieszaj z posiekaną natką i napełnij przygotowane pomidory. Tak przygotowane pomidory wstaw na chwilę do nagrzanego (200°C) piekarnika i natychmiast podawaj.

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Taki farsz z kaszą możesz wzbogacić np. dodatkiem suszonych pomidorów lub grzybów. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

42

Opinie o przepisie

  • De Wawro

    De Wawro , 08.04.2015

    ja polecam paprykę: https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/faszerowana-papryka ; )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Grzegorz Burzyński

    Jacek Grzegorz Burzyński , 08.04.2015

    Tylko jedna sprawa, obecne pomidory nie nadają się jeszcze do takich potraw. Nawet nie wiadomo w czasie jedzenia ze to pomidory. Szkoda zepsuć dobrego i zdrowego farszu w takim wynalazku. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Kartasiński

    Wiesław Kartasiński , 08.04.2015

    czy po tym się chudnie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Krasna

    Ewa Krasna , 08.04.2015

    Trzeba być amatorem kaszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 08.04.2015

    Faszerowane pomidory są przepyszne :) pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Skokowska

    Grażyna Skokowska , 08.04.2015

    O kurde to jest extra!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Turowska

    Anna Turowska , 07.04.2015

    i co? z tymi pomidorami co to teraz sa dostepne?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Nowak

    Teresa Nowak , 07.04.2015

    Pychota:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Komarnicki

    Rafał Komarnicki , 07.04.2015

    wchodzę w to w ciemno... kaszę już mam - robimy razem ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Ruhl

    Barbara Ruhl , 07.04.2015

    smacznego!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Buczny

    Tomasz Buczny , 07.04.2015

    Mam uczulenie na pomidory i ich nienawidzę, ale wyglądają zaje...... A mojej Renatce pomagam jak mogę :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Slowikowski

    Henryk Slowikowski , 07.04.2015

    lubię to ,juz się wpraszam i zyczę smacznegooooo!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Urbaniak

    Mariusz Urbaniak , 07.04.2015

    Ja jadłem razem z drobno krajaną kiełbaską.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Spyra

    Grażyna Spyra , 07.04.2015

    super pomysł:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romek Śmigielski

    Romek Śmigielski , 07.04.2015

    Smacznegoooooooooo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Wietecki

    Zbigniew Wietecki , 07.04.2015

    Natalka jak zrobisz to sie wprosze na degustacje hehehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Watroba

    Maria Watroba , 07.04.2015

    Pyszne jadlan nie razza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Smirnow

    Dorota Smirnow , 07.04.2015

    trzeba znzleżć sposób na skórkę-niwciekawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Koczor

    Wanda Koczor , 07.04.2015

    Jak mięska dodam to będą pyszne... :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Kucharska

    Aneta Kucharska , 07.04.2015

    Ja robiłam takie pomidorki latem na grillu przepyszne ! :-) polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ted Gosek

    Ted Gosek , 07.04.2015

    Irenko....wyrzuć do kosza !!!! Walnij sobie pierogi ruskie ze skwarkami i śmietaną !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Pomykalska

    Irena Pomykalska , 07.04.2015

    Kupiłam kaszę jaglaną ale nie wiem co zrobić z nia!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Prus

    Eugeniusz Prus , 07.04.2015

    Trzeba spróbować ale kto zrobi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefka Peszka

    Stefka Peszka , 07.04.2015

    pychotka sama takie robię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Król

    Marta Król , 07.04.2015

    Z ładnej a pustej miski jeszcze nikt się nie najadł.Samo zdrowie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Draganczuk

    Ewa Draganczuk , 07.04.2015

    Panie Ireneuszu! Tygryski do tego zestawu dodają jeszcze piwko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Draganczuk

    Ewa Draganczuk , 07.04.2015

    Haneczko Ty chyba z kuchni nie wychodzisz rozpieszczasz rodzine :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzislaw Gałka

    Zdzislaw Gałka , 07.04.2015

    Tylko myslisz o jedzeniu ha ha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Jackowska-Kulesza

    Alina Jackowska-Kulesza , 07.04.2015

    Dziękuję, mam swoich mnóstwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Ostrowski

    Ryszard Ostrowski , 07.04.2015

    polecam Panie Piotrze również paprykę faszerowaną kaszą jaglaną

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory faszerowane kaszą jaglaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory faszerowane kaszą jaglaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory faszerowane kaszą jaglaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory faszerowane kaszą jaglaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory faszerowane kaszą jaglaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory faszerowane kaszą jaglaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory faszerowane kaszą jaglaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej