Pomidory faszerowane kaszą jaglaną

z kurczakiem i pietruszką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

177 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie.

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną - Krok 1

Krok 2

Wsyp do garnka kaszę i wlej 400 ml ciepłej wody. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr, rozmieszaj aby rozpuściła się i całość zagotuj. Dzięki niej farsz nabierze pełnego smaku.

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną - Krok 2

Krok 3

Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Zdejmij z ognia, garnek przykryj i odstaw na 10-15 minut.

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną - Krok 3

Krok 4

W tym czasie z pomidorów odetnij kapelusze i wydrąż miąższ. Gotową kaszę wymieszaj z posiekaną natką i napełnij przygotowane pomidory. Tak przygotowane pomidory wstaw na chwilę do nagrzanego (200°C) piekarnika i natychmiast podawaj.

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Taki farsz z kaszą możesz wzbogacić np. dodatkiem suszonych pomidorów lub grzybów.

42

Opinie o przepisie

  • De Wawro

    De Wawro

    ja polecam paprykę: https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/faszerowana-papryka ; )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Grzegorz Burzyński

    Jacek Grzegorz Burzyński

    Tylko jedna sprawa, obecne pomidory nie nadają się jeszcze do takich potraw. Nawet nie wiadomo w czasie jedzenia ze to pomidory. Szkoda zepsuć dobrego i zdrowego farszu w takim wynalazku. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Kartasiński

    Wiesław Kartasiński

    czy po tym się chudnie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Krasna

    Ewa Krasna

    Trzeba być amatorem kaszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass

    Faszerowane pomidory są przepyszne :) pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Skokowska

    Grażyna Skokowska

    O kurde to jest extra!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Turowska

    Anna Turowska

    i co? z tymi pomidorami co to teraz sa dostepne?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Nowak

    Teresa Nowak

    Pychota:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Komarnicki

    Rafał Komarnicki

    wchodzę w to w ciemno... kaszę już mam - robimy razem ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Ruhl

    Barbara Ruhl

    smacznego!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Buczny

    Tomasz Buczny

    Mam uczulenie na pomidory i ich nienawidzę, ale wyglądają zaje...... A mojej Renatce pomagam jak mogę :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Slowikowski

    Henryk Slowikowski

    lubię to ,juz się wpraszam i zyczę smacznegooooo!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Urbaniak

    Mariusz Urbaniak

    Ja jadłem razem z drobno krajaną kiełbaską.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Spyra

    Grażyna Spyra

    super pomysł:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romek Śmigielski

    Romek Śmigielski

    Smacznegoooooooooo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Wietecki

    Zbigniew Wietecki

    Natalka jak zrobisz to sie wprosze na degustacje hehehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Watroba

    Maria Watroba

    Pyszne jadlan nie razza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Smirnow

    Dorota Smirnow

    trzeba znzleżć sposób na skórkę-niwciekawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Koczor

    Wanda Koczor

    Jak mięska dodam to będą pyszne... :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Kucharska

    Aneta Kucharska

    Ja robiłam takie pomidorki latem na grillu przepyszne ! :-) polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ted Gosek

    Ted Gosek

    Irenko....wyrzuć do kosza !!!! Walnij sobie pierogi ruskie ze skwarkami i śmietaną !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Pomykalska

    Irena Pomykalska

    Kupiłam kaszę jaglaną ale nie wiem co zrobić z nia!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Prus

    Eugeniusz Prus

    Trzeba spróbować ale kto zrobi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefka Peszka

    Stefka Peszka

    pychotka sama takie robię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Król

    Marta Król

    Z ładnej a pustej miski jeszcze nikt się nie najadł.Samo zdrowie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Draganczuk

    Ewa Draganczuk

    Panie Ireneuszu! Tygryski do tego zestawu dodają jeszcze piwko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Draganczuk

    Ewa Draganczuk

    Haneczko Ty chyba z kuchni nie wychodzisz rozpieszczasz rodzine :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzislaw Gałka

    Zdzislaw Gałka

    Tylko myslisz o jedzeniu ha ha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Jackowska-Kulesza

    Alina Jackowska-Kulesza

    Dziękuję, mam swoich mnóstwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Ostrowski

    Ryszard Ostrowski

    polecam Panie Piotrze również paprykę faszerowaną kaszą jaglaną

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej