Pomidory faszerowane kaszą jaglaną
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
238 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie.

Krok 2
Wsyp do garnka kaszę i wlej 400 ml ciepłej wody. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr, rozmieszaj aby rozpuściła się i całość zagotuj. Dzięki niej farsz nabierze pełnego smaku.

Krok 3
Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Zdejmij z ognia, garnek przykryj i odstaw na 10-15 minut.

Krok 4
W tym czasie z pomidorów odetnij kapelusze i wydrąż miąższ. Gotową kaszę wymieszaj z posiekaną natką i napełnij przygotowane pomidory. Tak przygotowane pomidory wstaw na chwilę do nagrzanego (200°C) piekarnika i natychmiast podawaj.


Dobra rada:
Taki farsz z kaszą możesz wzbogacić np. dodatkiem suszonych pomidorów lub grzybów. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej