
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
6 sztuk
4 łyżki
1 pęczek
0.5 pęczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki umyj, przekrój na pół, oczyść z nasion, połóż na blachę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, oprósz solą i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 °C.

Krok 2
Bulionetkę Knorr rozpuść w szklance wrzątku, zalej kaszę kuskus i pozostaw pod przykryciem, aż w kaszę wsiąknie cały bulion.

Krok 3
Dodaj do kaszy pomidorki cherry przekrojone na pół, posiekany szczypiorek z natką pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Teraz nadziewaj papryki farszem z kuskusem. Każdą przykryj i wstaw ponownie do piekarnika na 5-10 minut. Do farszu możesz również dodać odrobinę przyprawy curry.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza kuskus pieczona w papryce
Nadziewana papryka to jedno z tych dań, które bez wahania można zaliczyć do prawdziwych kulinarnych evergreenów. Ilu kucharzy, tyle odmian tej potrawy. Wystarczy pomysł na ciekawe połączenie składników farszu, aby stworzyć oryginalny i pyszny posiłek. Zainspirujcie się naszą propozycją, a pieczona papryka faszerowana kaszą kuskus na stałe zagości w Waszym menu. Może być samodzielnym daniem, a także doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Zapiekana papryka z kuskusem to pomysł na szybki, prosty i pyszny posiłek. Smacznego!
Dla kogo?
Kasza kuskus pieczona w papryce zachwyci miłośników nowoczesnej kuchni, łączącej w sobie prostotę przygotowania i niepowtarzalny smak.
Na jaką okazję?
Papryka nadziewana kuskusem to uniwersalna potrawa, która sprawdzi się zawsze! Zaserwujcie ją na obiad, kolację, lunch w pracy czy podczas domowej imprezy. Posmakuje każdemu!
Czy wiesz, że?
Papryka gości w daniach niemal każdego kraju europejskiego. Za największych miłośników tego warzywa uważa się jednak Węgrów, którzy na bazie papryki przygotowują wiele tradycyjnych potraw – leczo, gulasz oraz tokań.
Dla urozmaicenia:
Pieczona papryka faszerowana z kuskusem jest także idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Świetnie komponuje się z potrawami grillowanymi.