Papryka faszerowana kuskusem: kaszą i warzywami | Przepisy.pl pixel

Kasza kuskus pieczona w papryce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
717 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

369 osób wydrukowało

Pobierz pdf

520 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

6 sztuk

4 łyżki

1 pęczek

0.5 pęczka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, przekrój na pół, oczyść z nasion, połóż na blachę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, oprósz solą i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 °C.

Kasza kuskus pieczona w papryce - Krok 1

Krok 2

Bulionetkę Knorr rozpuść w szklance wrzątku, zalej kaszę kuskus i pozostaw pod przykryciem, aż w kaszę wsiąknie cały bulion.

Kasza kuskus pieczona w papryce - Krok 2

Krok 3

Dodaj do kaszy pomidorki cherry przekrojone na pół, posiekany szczypiorek z natką pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Kasza kuskus pieczona w papryce - Krok 3

Krok 4

Teraz nadziewaj papryki farszem z kuskusem. Każdą przykryj i wstaw ponownie do piekarnika na 5-10 minut. Do farszu możesz również dodać odrobinę przyprawy curry.

Kasza kuskus pieczona w papryce - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Mieczyslaw Zofia Gondek

    Mieczyslaw Zofia Gondek , 24.08.2016

    Tez robie to bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maryla maryla

    maryla maryla , 20.08.2015

    A jeszcze bardziej lubie jesc , jak ktos smacznie to poda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena S.

    Bożena S. , 03.07.2015

    uwielbiam łatwe dania i smaczne...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza kuskus pieczona w papryceKasza kuskus pieczona w papryce

Nadziewana papryka to jedno z tych dań, które bez wahania można zaliczyć do prawdziwych kulinarnych evergreenów. Ilu kucharzy, tyle odmian tej potrawy. Wystarczy pomysł na ciekawe połączenie składników farszu, aby stworzyć oryginalny i pyszny posiłek. Zainspirujcie się naszą propozycją, a pieczona papryka faszerowana kaszą kuskus na stałe zagości w Waszym menu. Może być samodzielnym daniem, a także doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Zapiekana papryka z kuskusem to pomysł na szybki, prosty i pyszny posiłek. Smacznego!

Dla kogo?

Kasza kuskus pieczona w papryce zachwyci miłośników nowoczesnej kuchni, łączącej w sobie prostotę przygotowania i niepowtarzalny smak.

Na jaką okazję?

Papryka nadziewana kuskusem to uniwersalna potrawa, która sprawdzi się zawsze! Zaserwujcie ją na obiad, kolację, lunch w pracy czy podczas domowej imprezy. Posmakuje każdemu!

Czy wiesz, że?

Papryka gości w daniach niemal każdego kraju europejskiego. Za największych miłośników tego warzywa uważa się jednak Węgrów, którzy na bazie papryki przygotowują wiele tradycyjnych potraw – leczo, gulasz oraz tokań.

Dla urozmaicenia:

Pieczona papryka faszerowana z kuskusem jest także idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Świetnie komponuje się z potrawami grillowanymi.