Papryka faszerowana kuskusem: kaszą i warzywami | Przepisy.pl pixel

Kasza kuskus pieczona w papryce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

715 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

365 osób wydrukowało

Pobierz pdf

503 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

6 sztuk

4 łyżki

1 pęczek

0.5 pęczka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, przekrój na pół, oczyść z nasion, połóż na blachę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, oprósz solą i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 °C.

Kasza kuskus pieczona w papryce - Krok 1

Krok 2

Bulionetkę Knorr rozpuść w szklance wrzątku, zalej kaszę kuskus i pozostaw pod przykryciem, aż w kaszę wsiąknie cały bulion.

Kasza kuskus pieczona w papryce - Krok 2

Krok 3

Dodaj do kaszy pomidorki cherry przekrojone na pół, posiekany szczypiorek z natką pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Kasza kuskus pieczona w papryce - Krok 3

Krok 4

Teraz nadziewaj papryki farszem z kuskusem. Każdą przykryj i wstaw ponownie do piekarnika na 5-10 minut. Do farszu możesz również dodać odrobinę przyprawy curry.

Kasza kuskus pieczona w papryce - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Mieczyslaw Zofia Gondek

    Mieczyslaw Zofia Gondek , 24.08.2016

    Tez robie to bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maryla maryla

    maryla maryla , 20.08.2015

    A jeszcze bardziej lubie jesc , jak ktos smacznie to poda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena S.

    Bożena S. , 03.07.2015

    uwielbiam łatwe dania i smaczne...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza kuskus pieczona w papryceKasza kuskus pieczona w papryce

Nadziewana papryka to jedno z tych dań, które bez wahania można zaliczyć do prawdziwych kulinarnych evergreenów. Ilu kucharzy, tyle odmian tej potrawy. Wystarczy pomysł na ciekawe połączenie składników farszu, aby stworzyć oryginalny i pyszny posiłek. Zainspirujcie się naszą propozycją, a pieczona papryka faszerowana kaszą kuskus na stałe zagości w Waszym menu. Może być samodzielnym daniem, a także doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Zapiekana papryka z kuskusem to pomysł na szybki, prosty i pyszny posiłek. Smacznego!

Dla kogo?

Kasza kuskus pieczona w papryce zachwyci miłośników nowoczesnej kuchni, łączącej w sobie prostotę przygotowania i niepowtarzalny smak.

Na jaką okazję?

Papryka nadziewana kuskusem to uniwersalna potrawa, która sprawdzi się zawsze! Zaserwujcie ją na obiad, kolację, lunch w pracy czy podczas domowej imprezy. Posmakuje każdemu!

Czy wiesz, że?

Papryka gości w daniach niemal każdego kraju europejskiego. Za największych miłośników tego warzywa uważa się jednak Węgrów, którzy na bazie papryki przygotowują wiele tradycyjnych potraw – leczo, gulasz oraz tokań.

Dla urozmaicenia:

Pieczona papryka faszerowana z kuskusem jest także idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Świetnie komponuje się z potrawami grillowanymi.