Kasza kuskus pieczona w papryce przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kasza kuskus pieczona w papryce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

574 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

318 osób wydrukowało

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

6 sztuk

4 łyżki

1 pęczek

0.5 pęczka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, przekrój na pół, oczyść z nasion, połóż na blachę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, oprósz solą i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 °C.

Kasza kuskus pieczona w papryce - Krok 1

Krok 2

Bulionetkę Knorr rozpuść w szklance wrzątku, zalej kaszę kuskus i pozostaw pod przykryciem, aż w kaszę wsiąknie cały bulion.

Kasza kuskus pieczona w papryce - Krok 2

Krok 3

Dodaj do kaszy pomidorki cherry przekrojone na pół, posiekany szczypiorek z natką pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Kasza kuskus pieczona w papryce - Krok 3

Krok 4

Teraz nadziewaj papryki farszem z kuskusem. Każdą przykryj i wstaw ponownie do piekarnika na 5-10 minut. Do farszu możesz również dodać odrobinę przyprawy curry.

Kasza kuskus pieczona w papryce - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Mieczyslaw Zofia Gondek

    Mieczyslaw Zofia Gondek , 24.08.2016

    Tez robie to bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maryla

    maryla , 20.08.2015

    A jeszcze bardziej lubie jesc , jak ktos smacznie to poda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena S.

    Bożena S. , 03.07.2015

    uwielbiam łatwe dania i smaczne...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza kuskus pieczona w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza kuskus pieczona w papryceKasza kuskus pieczona w papryce

Nadziewana papryka to jedno z tych dań, które bez wahania można zaliczyć do prawdziwych kulinarnych evergreenów. Ilu kucharzy, tyle odmian tej potrawy. Wystarczy pomysł na ciekawe połączenie składników farszu, aby stworzyć oryginalny i pyszny posiłek. Zainspirujcie się naszą propozycją, a pieczona papryka faszerowana kaszą kuskus na stałe zagości w Waszym menu. Może być samodzielnym daniem, a także doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Zapiekana papryka z kuskusem to pomysł na szybki, prosty i pyszny posiłek. Smacznego!

Dla kogo?

Kasza kuskus pieczona w papryce zachwyci miłośników nowoczesnej kuchni, łączącej w sobie prostotę przygotowania i niepowtarzalny smak.

Na jaką okazję?

Papryka nadziewana kuskusem to uniwersalna potrawa, która sprawdzi się zawsze! Zaserwujcie ją na obiad, kolację, lunch w pracy czy podczas domowej imprezy. Posmakuje każdemu!

Czy wiesz, że?

Papryka gości w daniach niemal każdego kraju europejskiego. Za największych miłośników tego warzywa uważa się jednak Węgrów, którzy na bazie papryki przygotowują wiele tradycyjnych potraw – leczo, gulasz oraz tokań.

Dla urozmaicenia:

Pieczona papryka faszerowana z kuskusem jest także idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Świetnie komponuje się z potrawami grillowanymi.