Cukinia zapiekana w piekarniku (faszerowana) | Przepisy.pl pixel

Cukinia zapiekana w piekarniku

i faszerowana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

1053 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1049 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1562 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, odetnij końce, pokrój wzdłuż na pół, wydrąż połowę miąższu, środek posmaruj olejem. Pokrojoną drobno cebulę zeszklij na oleju.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 1

Krok 2

Do cebuli dodaj pokrojonego w kostkę indyka, miąższ z cukinii. Podsmaż ciągle mieszając.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 2

Krok 3

Po ostudzeniu dodaj jajka, pokrojoną w kostkę bułkę, posiekaną natkę pietruszki i śmietanę.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 3

Krok 4

Dopraw mieszanką włoską Knorr, pieprzem, solą, papryką słodką i oregano.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowany farsz nałóż do cukinii, posyp serem. Zapiekaj 30 minut w 180 stopniach. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia zapiekana w piekarnikuCukinia zapiekana w piekarniku

Już dziś zaproś cukinię do swojej kuchni i wykorzystaj jej potencjał! To smaczne warzywo urozmaici Twoją dietę. Z cukinią można przygotować wiele dań pełnych smaku. Mamy dla Ciebie wyjątkowo prosty w wykonaniu przepis na cukinię z piekarnika, która zachwyca nie tylko smakiem, ale też atrakcyjną formą podania. Proste w wykonaniu, ale pyszne, robiące wrażenie dania to nasza specjalność. Przekonajmy się razem, jak w prosty sposób wyczarować wspaniałe danie, które rozkocha w sobie nawet tych, którzy do tej pory mieli wątpliwości co do uroku tego warzywa. Sprawdź przepis na cukinię pieczoną w piekarniku i rozwijaj z nami swoją kreatywność kulinarną!

Dla kogo?

Cukinię zapiekaną z soczystymi kawałkami indyka charakteryzują subtelny smak i delikatna konsystencja. Idealnie doprawione kremowe nadzienie w upieczonej do miękkości cukinii to istna rozkosz dla podniebienia. Taka kompozycja stanowi kontrast między subtelnym charakterem cukinii a smakiem przypraw z Hiszpanii, Turcji, Wietnamu i Włoch. Cukinia zapiekana w piekarniku to doskonały wybór dla każdego, kto poszukuje lekkiego i smacznego dania, pełnego warzyw. Ten przepis doskonale wpisuje się w oczekiwania tych, którzy dbają o linię, ponieważ cukinia, będąca głównym składnikiem, nie tylko jest niskokaloryczna, ale również bogata w błonnik, co sprawia, że zaspokaja głód w sposób zdrowy. Przepis na cukinię z piekarnika nie jest skomplikowany, dlatego z łatwością wykona go nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Jeśli jesteś miłośnikiem intrygujących połączeń smakowych, nie możesz przejść obojętnie obok cukinii zapiekanej!

Na jaką okazję?

Cukinia pieczona w piekarniku z aksamitnym w konsystencji farszem, pod serową pierzynką – brzmi i smakuje rewelacyjnie. Co więcej, danie świetnie prezentuje się na talerzu! Cukinia zapiekana w piekarniku to doskonała propozycja na rodzinny obiad w wiosenno-letniej scenerii. Warzywno-mięsna propozycja może być alternatywą dla cięższych dań podczas upalnych dni. Podawana jako przystawka, cukinia z piekarnika z nadzieniem serowym lub ziołowym może zaskoczyć i ucieszyć gości podczas eleganckiego przyjęcia lub kolacji. W formie przekąski na imprezach towarzyskich, kawałki pieczonej cukinii podane ze smacznymi dipami mogą stać się hitem wieczoru, dodając lekkości i świeżości do atmosfery całego spotkania! Gotowi na kulinarne eksperymenty z cukinią w roli głównej? Nie dajcie się zwieść temu warzywu, nie jest tak nudne, jak inni je opisują!

Czy wiesz, że?

Cukinia to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Jej łagodny charakter sprawia, że można ją przyprawić na wiele sposobów. Przyrządzając faszerowaną cukinię, nie wyrzucaj wydrążonego miąższu. Wykorzystaj go do nadzienia, w ten sposób farsz będzie miękki i puszysty. A czy wiesz o tym, że pomimo powszechnego uznania cukinii jako warzywa, botanicznie jest to owoc? Tak, jest to zaskakujące! W świecie kulinarnym jednak traktowana jest jako warzywo ze względu na jej wykorzystanie w potrawach głównie w formie gotowanej lub pieczonej. Cukinia składa się głównie z wody (około 95% masy), co sprawia, że jest idealna na gorące dni, pomagając utrzymać organizm nawodnionym.A jeśli szukacie alternatywnej metody na zaskoczenie swoich najbliższych w kuchni, możecie przygotować makaron z cukinii! Wystarczy cienko pokroić to warzywo, a stworzycie lżejszą, orzeźwiającą i bardziej warzywną wersję potrawy!

Dla urozmaicenia:

Cukinia zapiekana, pieczona cukinia, cukinia pod pierzynką – to danie ma wiele imion, a jednak smak jest tak samo wyrazisty i zaskakujący! Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów z cukinią w roli głównej. Cukinia zapiekana z mięsem mielonym oraz sosem pomidorowym to wariacja inspirowana spaghetti bolognese. Wersja bez makaronu może przypaść do gustu zwolennikom kuchni o łagodnym charakterze lub osobom poszukującym ciekawych połączeń smakowych. Oprócz tego bardzo polecamy eksperymentowanie ze smakiem cukinii! Zacznijmy od ziół i przypraw, których aromatyczne nuty doskonale podkreślą naturalny smak cukinii. Dodanie oregano, bazylii, tymianku lub rozmarynu wprowadzi do potrawy głębię i świeżość. Czosnek, z kolei, dostarczy intensywnego smaku, który idealnie komponuje się z delikatnością cukinii. Posiekane orzechy, takie jak włoskie orzechy nerkowca czy migdały, dodadzą chrupkości i bogactwa smaku. Oliwa z oliwek, choć pozornie prosta, może znacząco wzbogacić smak cukinii. Jej delikatność oraz nuty owocowe dodadzą warzywu głębokości, a cukinia stanie się bardziej soczysta i aromatyczna w trakcie pieczenia lub smażenia.  Papryka wprowadzi do dania z cukinią dodatkowy kolor i intensywność smaku, natomiast sos sojowy lub marynata teriyaki dodadzą orientalnego charakteru. Już dziś eksperymentuj z daniami z cukinią, a zaskoczysz nie tylko siebie, ale i Twoich bliskich!