Cukinia zapiekana w piekarniku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia zapiekana w piekarniku

i faszerowana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

962 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

885 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, odetnij końce, pokrój wzdłuż na pół, wydrąż połowę miąższu, środek posmaruj olejem. Pokrojoną drobno cebulę zeszklij na oleju.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 1

Krok 2

Do cebuli dodaj pokrojonego w kostkę indyka, miąższ z cukinii. Podsmaż ciągle mieszając.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 2

Krok 3

Po ostudzeniu dodaj jajka, pokrojoną w kostkę bułkę, posiekaną natkę pietruszki i śmietanę.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 3

Krok 4

Dopraw mieszanką włoską Knorr, pieprzem, solą, papryką słodką i oregano.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowany farsz nałóż do cukinii, posyp serem. Zapiekaj 30 minut w 180 stopniach. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia zapiekana w piekarnikuCukinia zapiekana w piekarniku

Masz w lodówce dwie dorodne cukinie i zastanawiasz się, co z nich stworzyć? Proponujemy ci cukinie faszerowane z soczystymi kawałkami filetu z indyka. Znakomicie doprawione, kremowe nadzienie w upieczonej do miękkości cukinii, pod serową pierzynką – brzmi i smakuje rewelacyjnie. Tak przyrządzone warzywa podawane na gorąco, prosto z pieca to oryginalny pomysł na danie główne. Jak przygotować cukinię by nadała się do faszerowania? Na początku dobrze ją umyj – cukinię będziesz piec razem z ciemnozieloną skórką. Następnie wydrąż połowę miąższu i posmaruj połówki warzywa olejem. Nie wyrzucaj usuniętego miąższu – użyjesz go przygotowując farsz. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj ze śmietaną i dopraw pieprzem, oregano i słodką papryką w proszku. Na wierzch wspominany żółty ser i do piekarnika. Proste prawda? Faszerowane cukinie podawaj od razu po przygotowaniu. Są pyszne!