Cukinia zapiekana w piekarniku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cukinia zapiekana w piekarniku

i faszerowana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

956 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

876 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, odetnij końce, pokrój wzdłuż na pół, wydrąż połowę miąższu, środek posmaruj olejem. Pokrojoną drobno cebulę zeszklij na oleju.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 1

Krok 2

Do cebuli dodaj pokrojonego w kostkę indyka, miąższ z cukinii. Podsmaż ciągle mieszając.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 2

Krok 3

Po ostudzeniu dodaj jajka, pokrojoną w kostkę bułkę, posiekaną natkę pietruszki i śmietanę.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 3

Krok 4

Dopraw mieszanką włoską Knorr, pieprzem, solą, papryką słodką i oregano.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowany farsz nałóż do cukinii, posyp serem. Zapiekaj 30 minut w 180 stopniach. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia zapiekana w piekarnikuCukinia zapiekana w piekarniku

Masz w lodówce dwie dorodne cukinie i zastanawiasz się, co z nich stworzyć? Proponujemy ci cukinie faszerowane z soczystymi kawałkami filetu z indyka. Znakomicie doprawione, kremowe nadzienie w upieczonej do miękkości cukinii, pod serową pierzynką – brzmi i smakuje rewelacyjnie. Tak przyrządzone warzywa podawane na gorąco, prosto z pieca to oryginalny pomysł na danie główne. Jak przygotować cukinię by nadała się do faszerowania? Na początku dobrze ją umyj – cukinię będziesz piec razem z ciemnozieloną skórką. Następnie wydrąż połowę miąższu i posmaruj połówki warzywa olejem. Nie wyrzucaj usuniętego miąższu – użyjesz go przygotowując farsz. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj ze śmietaną i dopraw pieprzem, oregano i słodką papryką w proszku. Na wierzch wspominany żółty ser i do piekarnika. Proste prawda? Faszerowane cukinie podawaj od razu po przygotowaniu. Są pyszne!