Cukinia zapiekana w piekarniku
i faszerowana
średnie
1524 osoby zapisały

Składniki
350 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
4 łyżki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyj, odetnij końce, pokrój wzdłuż na pół, wydrąż połowę miąższu, środek posmaruj olejem. Pokrojoną drobno cebulę zeszklij na oleju.

Krok 2
Do cebuli dodaj pokrojonego w kostkę indyka, miąższ z cukinii. Podsmaż ciągle mieszając.

Krok 3
Po ostudzeniu dodaj jajka, pokrojoną w kostkę bułkę, posiekaną natkę pietruszki i śmietanę.

Krok 4
Dopraw mieszanką włoską Knorr, pieprzem, solą, papryką słodką i oregano.

Krok 5
Tak przygotowany farsz nałóż do cukinii, posyp serem. Zapiekaj 30 minut w 180 stopniach. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia zapiekana w piekarniku
Cukinia zapiekana w piekarniku
Już dziś zaproś cukinię do swojej kuchni i wykorzystaj jej potencjał! Z udziałem cukinii można przygotować wiele dań pełnych smaku. Mamy dla Ciebie wyjątkowo prosty w wykonaniu przepis na cukinię z piekarnika, która zachwyca nie tylko smakiem, ale też atrakcyjną formą podania. Proste w wykonaniu, ale pyszne, robiące wrażenie dania to nasza specjalność. Sprawdź przepis na cukinię pieczoną w piekarniku i rozwijaj z nami swoją kreatywność kulinarną!
Dla kogo?
Cukinię zapiekaną z soczystymi kawałkami indyka charakteryzują subtelny smak i delikatna konsystencja. Idealnie doprawione kremowe nadzienie w upieczonej do miękkości cukinii to istna rozkosz dla podniebienia. Taka kompozycja stanowi kontrast między subtelnym charakterem cukinii a smakiem przypraw z Hiszpanii, Turcji, Wietnamu i Włoch.
Przepis na cukinię z piekarnika nie jest skomplikowany, dlatego z łatwością wykona go nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Jeśli jesteś miłośnikiem intrygujących połączeń smakowych, nie możesz przejść obojętnie obok cukinii zapiekanej!
Na jaką okazję?
Cukinia pieczona w piekarniku z aksamitnym w konsystencji farszem, pod serową pierzynką – brzmi i smakuje rewelacyjnie. Co więcej, danie świetnie prezentuje się na talerzu! Cukinia zapiekana w piekarniku to doskonała propozycja na rodzinny obiad w wiosenno-letniej scenerii. Warzywno-mięsna propozycja może być alternatywą dla cięższych dań podczas upalnych dni.
Czy wiesz, że?
Cukinia to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Jej łagodny charakter sprawia, że można ją przyprawić na wiele sposobów. Przyrządzając faszerowaną cukinię, nie wyrzucaj wydrążonego miąższu. Wykorzystaj go do nadzienia, w ten sposób farsz będzie miękki i puszysty.
Dla urozmaicenia:
Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów z cukinią w roli głównej. Cukinia zapiekana z mięsem mielonym oraz sosem pomidorowym to wariacja inspirowana spaghetti bolognese. Wersja bez makaronu może przypaść do gustu zwolennikom kuchni o łagodnym charakterze lub osobom poszukującym ciekawych połączeń smakowych.