Cukinia zapiekana w piekarniku
i faszerowana
średnie
1649 osób zapisało

Składniki
350 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
4 łyżki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyj, odetnij końce, pokrój wzdłuż na pół i wydrąż połowę miąższu. Środek posmaruj olejem. Pokrojoną drobno cebulę zeszklij na oleju.

Krok 2
Do cebuli dodaj pokrojonego w kostkę indyka i miąższ z cukinii. Podsmaż ciągle mieszając.

Krok 3
Po ostudzeniu dodaj jajka, pokrojoną w kostkę bułkę, posiekaną natkę pietruszki i śmietanę.

Krok 4
Dopraw mieszanką włoską Knorr, pieprzem, solą, papryką słodką i oregano.

Krok 5
Tak przygotowany farsz nałóż do cukinii, posyp serem. Zapiekaj 30 minut w 180°C. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia zapiekana w piekarniku
Już dziś zaproś cukinię do swojej kuchni i wykorzystaj jej potencjał! To smaczne warzywo urozmaici Twoją dietę. Z cukinią można przygotować wiele dań pełnych smaku. Mamy dla Ciebie wyjątkowo prosty w wykonaniu przepis na cukinię z piekarnika, która zachwyca nie tylko smakiem, ale też atrakcyjną formą podania. Proste w wykonaniu, ale pyszne, robiące wrażenie dania to nasza specjalność. Przekonajmy się razem, jak w prosty sposób wyczarować wspaniałe danie, które rozkocha w sobie nawet tych, którzy do tej pory mieli wątpliwości co do uroku tego warzywa. Sprawdź przepis na cukinię pieczoną w piekarniku i rozwijaj z nami swoją kreatywność kulinarną!
Dla kogo?
Cukinię zapiekaną z soczystymi kawałkami indyka charakteryzują subtelny smak i delikatna konsystencja. Idealnie doprawione kremowe nadzienie w upieczonej do miękkości cukinii to istna rozkosz dla podniebienia. Taka kompozycja stanowi kontrast między subtelnym charakterem cukinii a smakiem przypraw z Hiszpanii, Turcji, Wietnamu i Włoch. Cukinia zapiekana w piekarniku to doskonały wybór dla każdego, kto poszukuje lekkiego i smacznego dania, pełnego warzyw. Ten przepis doskonale wpisuje się w oczekiwania tych, którzy dbają o linię, ponieważ cukinia, będąca głównym składnikiem, nie tylko jest niskokaloryczna, ale również bogata w błonnik, co sprawia, że zaspokaja głód w sposób zdrowy. Przepis na cukinię z piekarnika nie jest skomplikowany, dlatego z łatwością wykona go nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Jeśli jesteś miłośnikiem intrygujących połączeń smakowych, nie możesz przejść obojętnie obok cukinii zapiekanej!
Na jaką okazję?
Cukinia pieczona w piekarniku z aksamitnym w konsystencji farszem, pod serową pierzynką – brzmi i smakuje rewelacyjnie. Co więcej, danie świetnie prezentuje się na talerzu! Cukinia zapiekana w piekarniku to doskonała propozycja na rodzinny obiad w wiosenno-letniej scenerii. Warzywno-mięsna propozycja może być alternatywą dla cięższych dań podczas upalnych dni. Podawana jako przystawka, cukinia z piekarnika z nadzieniem serowym lub ziołowym może zaskoczyć i ucieszyć gości podczas eleganckiego przyjęcia lub kolacji. W formie przekąski na imprezach towarzyskich, kawałki pieczonej cukinii podane ze smacznymi dipami mogą stać się hitem wieczoru, dodając lekkości i świeżości do atmosfery całego spotkania! Gotowi na kulinarne eksperymenty z cukinią w roli głównej? Nie dajcie się zwieść temu warzywu. Cukinia z piekarnika nie jest tak nudna, jak inni ją opisują!
Czy wiesz, że?
Cukinia to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Jej łagodny charakter sprawia, że można ją przyprawić na wiele sposobów. Przyrządzając faszerowaną cukinię, nie wyrzucaj wydrążonego miąższu. Wykorzystaj go do nadzienia, w ten sposób farsz będzie miękki i puszysty. A czy wiesz o tym, że pomimo powszechnego uznania cukinii jako warzywa, botanicznie jest to owoc? Tak, jest to zaskakujące! W świecie kulinarnym jednak traktowana jest jako warzywo ze względu na jej wykorzystanie w potrawach głównie w formie gotowanej lub pieczonej. Cukinia składa się głównie z wody (około 95% masy), co sprawia, że jest idealna na gorące dni, pomagając utrzymać organizm nawodnionym. A jeśli szukacie alternatywnej metody na zaskoczenie swoich najbliższych w kuchni, możecie przygotować makaron z cukinii! Wystarczy cienko pokroić to warzywo, a stworzycie lżejszą, orzeźwiającą i bardziej warzywną wersję potrawy! Jak widzicie, zapiekana cukinia to niejedyna opcja.
Dla urozmaicenia:
Cukinia zapiekana, pieczona cukinia, cukinia pod pierzynką – to danie ma wiele imion, a jednak smak jest tak samo wyrazisty i zaskakujący! Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów z cukinią w roli głównej. Cukinia zapiekana z mięsem mielonym oraz sosem pomidorowym to wariacja inspirowana spaghetti bolognese. Wersja bez makaronu może przypaść do gustu zwolennikom kuchni o łagodnym charakterze lub osobom poszukującym ciekawych połączeń smakowych. Oprócz tego bardzo polecamy eksperymentowanie ze smakiem cukinii! Zacznijmy od ziół i przypraw, których aromatyczne nuty doskonale podkreślą naturalny smak cukinii. Dodanie oregano, bazylii, tymianku lub rozmarynu wprowadzi do potrawy głębię i świeżość. Czosnek, z kolei, dostarczy intensywnego smaku, który idealnie komponuje się z delikatnością cukinii. Posiekane orzechy, takie jak włoskie orzechy nerkowca czy migdały, dodadzą chrupkości i bogactwa smaku. Oliwa z oliwek, choć pozornie prosta, może znacząco wzbogacić smak cukinii zapiekanej. Jej delikatność oraz nuty owocowe dodadzą warzywu głębokości, a cukinia stanie się bardziej soczysta i aromatyczna w trakcie pieczenia lub smażenia. Papryka wprowadzi do dania z cukinią dodatkowy kolor i intensywność smaku, natomiast sos sojowy lub marynata teriyaki dodadzą orientalnego charakteru. Już dziś eksperymentuj z daniami z cukinią i przygotuj cukinię z piekarnika, a zaskoczysz nie tylko siebie, ale i Twoich bliskich!