Cukinia zapiekana w piekarniku

i faszerowana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

933 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

839 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1061 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, odetnij końce, pokrój wzdłuż na pół, wydrąż połowę miąższu, środek posmaruj olejem. Pokrojoną drobno cebulę zeszklij na oleju.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 1

Krok 2

Do cebuli dodaj pokrojonego w kostkę indyka, miąższ z cukinii. Podsmaż ciągle mieszając.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 2

Krok 3

Po ostudzeniu dodaj jajka, pokrojoną w kostkę bułkę, posiekaną natkę pietruszki i śmietanę.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 3

Krok 4

Dopraw pokruszonymi mini kostkami Knorr, pieprzem, papryką słodką i oregano.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowany farsz nałóż do cukinii, posyp serem. Zapiekaj 30 minut w 180 stopniach. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia zapiekana w piekarnikuCukinia zapiekana w piekarniku

Masz w lodówce dwie dorodne cukinie i zastanawiasz się, co z nich stworzyć? Proponujemy ci cukinie faszerowane z soczystymi kawałkami filetu z indyka. Znakomicie doprawione, kremowe nadzienie w upieczonej do miękkości cukinii, pod serową pierzynką – brzmi i smakuje rewelacyjnie. Tak przyrządzone warzywa podawane na gorąco, prosto z pieca to oryginalny pomysł na danie główne. Jak przygotować cukinię by nadała się do faszerowania? Na początku dobrze ją umyj – cukinię będziesz piec razem z ciemnozieloną skórką. Następnie wydrąż połowę miąższu i posmaruj połówki warzywa olejem. Nie wyrzucaj usuniętego miąższu – użyjesz go przygotowując farsz. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj ze śmietaną i dopraw pieprzem, oregano i słodką papryką w proszku. Na wierzch wspominany żółty ser i do piekarnika. Proste prawda? Faszerowane cukinie podawaj od razu po przygotowaniu. Są pyszne!