Cukinia zapiekana w piekarniku (faszerowana) | Przepisy.pl pixel

Cukinia zapiekana w piekarniku

i faszerowana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

1049 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1018 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1518 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, odetnij końce, pokrój wzdłuż na pół, wydrąż połowę miąższu, środek posmaruj olejem. Pokrojoną drobno cebulę zeszklij na oleju.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 1

Krok 2

Do cebuli dodaj pokrojonego w kostkę indyka, miąższ z cukinii. Podsmaż ciągle mieszając.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 2

Krok 3

Po ostudzeniu dodaj jajka, pokrojoną w kostkę bułkę, posiekaną natkę pietruszki i śmietanę.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 3

Krok 4

Dopraw mieszanką włoską Knorr, pieprzem, solą, papryką słodką i oregano.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowany farsz nałóż do cukinii, posyp serem. Zapiekaj 30 minut w 180 stopniach. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Cukinia zapiekana w piekarniku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia zapiekana w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia zapiekana w piekarnikuCukinia zapiekana w piekarniku

Cukinia zapiekana w piekarniku

Już dziś zaproś cukinię do swojej kuchni i wykorzystaj jej potencjał! Z udziałem cukinii można przygotować wiele dań pełnych smaku. Mamy dla Ciebie wyjątkowo prosty w wykonaniu przepis na cukinię z piekarnika, która zachwyca nie tylko smakiem, ale też atrakcyjną formą podania. Proste w wykonaniu, ale pyszne, robiące wrażenie dania to nasza specjalność. Sprawdź przepis na cukinię pieczoną w piekarniku i rozwijaj z nami swoją kreatywność kulinarną!

Dla kogo?

Cukinię zapiekaną z soczystymi kawałkami indyka charakteryzują subtelny smak i delikatna konsystencja. Idealnie doprawione kremowe nadzienie w upieczonej do miękkości cukinii to istna rozkosz dla podniebienia. Taka kompozycja stanowi kontrast między subtelnym charakterem cukinii a smakiem przypraw z Hiszpanii, Turcji, Wietnamu i Włoch.

Przepis na cukinię z piekarnika nie jest skomplikowany, dlatego z łatwością wykona go nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Jeśli jesteś miłośnikiem intrygujących połączeń smakowych, nie możesz przejść obojętnie obok cukinii zapiekanej!

Na jaką okazję?

Cukinia pieczona w piekarniku z aksamitnym w konsystencji farszem, pod serową pierzynką – brzmi i smakuje rewelacyjnie. Co więcej, danie świetnie prezentuje się na talerzu! Cukinia zapiekana w piekarniku to doskonała propozycja na rodzinny obiad w wiosenno-letniej scenerii. Warzywno-mięsna propozycja może być alternatywą dla cięższych dań podczas upalnych dni.

Czy wiesz, że?

Cukinia to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Jej łagodny charakter sprawia, że można ją przyprawić na wiele sposobów. Przyrządzając faszerowaną cukinię, nie wyrzucaj wydrążonego miąższu. Wykorzystaj go do nadzienia, w ten sposób farsz będzie miękki i puszysty.

Dla urozmaicenia:

Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów z cukinią w roli głównej. Cukinia zapiekana z mięsem mielonym oraz sosem pomidorowym to wariacja inspirowana spaghetti bolognese. Wersja bez makaronu może przypaść do gustu zwolennikom kuchni o łagodnym charakterze lub osobom poszukującym ciekawych połączeń smakowych.