Cukinia zapiekana w piekarniku
i faszerowana
średnie
1208 osób zapisało
Składniki
350 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
4 łyżki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyj, odetnij końce, pokrój wzdłuż na pół, wydrąż połowę miąższu, środek posmaruj olejem. Pokrojoną drobno cebulę zeszklij na oleju.
Krok 2
Do cebuli dodaj pokrojonego w kostkę indyka, miąższ z cukinii. Podsmaż ciągle mieszając.
Krok 3
Po ostudzeniu dodaj jajka, pokrojoną w kostkę bułkę, posiekaną natkę pietruszki i śmietanę.
Krok 4
Dopraw mieszanką włoską Knorr, pieprzem, solą, papryką słodką i oregano.
Krok 5
Tak przygotowany farsz nałóż do cukinii, posyp serem. Zapiekaj 30 minut w 180 stopniach. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia zapiekana w piekarniku
Masz w lodówce dwie dorodne cukinie i zastanawiasz się, co z nich stworzyć? Proponujemy ci cukinie faszerowane z soczystymi kawałkami filetu z indyka. Znakomicie doprawione, kremowe nadzienie w upieczonej do miękkości cukinii, pod serową pierzynką – brzmi i smakuje rewelacyjnie. Tak przyrządzone warzywa podawane na gorąco, prosto z pieca to oryginalny pomysł na danie główne. Jak przygotować cukinię by nadała się do faszerowania? Na początku dobrze ją umyj – cukinię będziesz piec razem z ciemnozieloną skórką. Następnie wydrąż połowę miąższu i posmaruj połówki warzywa olejem. Nie wyrzucaj usuniętego miąższu – użyjesz go przygotowując farsz. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj ze śmietaną i dopraw pieprzem, oregano i słodką papryką w proszku. Na wierzch wspominany żółty ser i do piekarnika. Proste prawda? Faszerowane cukinie podawaj od razu po przygotowaniu. Są pyszne!