Pudding ryżowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pudding ryżowy

w wersji wytrawnej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
171 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

140 gramów

5 sztuk

150 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżka

80 mililitrów

10 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj na sypko według wskazówek na opakowaniu.

Pudding ryżowy  - Krok 1

Krok 2

Cebule, pora, czosnek i boczek pokrój w drobną kostkę, kurczaka w trochę większą.

Pudding ryżowy  - Krok 2

Krok 3

Na oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz pora. Po chwili dodaj boczek i kurczaka. Gdy całość się zarumieni przełóż składniki do miski.

Pudding ryżowy  - Krok 3

Krok 4

Wlej śmietanę, dodaj posiekaną natkę pietruszki, tymianek, starty ser cheddar, roztrzepane jajka, gałkę muszkatołową, curry i wcześniej ugotowany ryż. Całość dokładnie wymieszaj, masa powinna być lekko płynna.

Pudding ryżowy  - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj Fix Knorr i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.

Pudding ryżowy  - Krok 5

Krok 6

Przelej masę do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem lub margaryną. Pudding zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Pudding ryżowy  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pudding ryżowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pudding ryżowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pudding ryżowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pudding ryżowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pudding ryżowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pudding ryżowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pudding ryżowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pudding ryżowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pudding ryżowy Pudding ryżowy

Pod nazwą pudding kryje się nie tylko aksamitny deser, ale także wytrawne danie z dodatkiem ryżu, mięsa oraz sera, w sam raz na obiad. Pierwszym krokiem do jego przyrządzenia jest ugotowanie białego ryżu na sypko – taki efekt uzyskasz, jeśli wcześniej wypłuczesz go na sitku pod bieżącą wodą. Następnie pokrój w kostkę jarzyny: por, cebulę i czosnek, a także mięso, czyli wędzony boczek oraz filet z piersi kurczaka. Później podsmaż na rozgrzanym tłuszczu warzywa, a po chwili dorzuć kawałki mięsa. Gdy wszystkie składniki lekko się zarumienią, zdejmij je z patelni i odstaw. Jajka ubij z kwaśną śmietaną, startym serem cheddar oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Do przyprawienia użyj szczypty curry, gałki muszkatołowej i świeżego tymianku. Na koniec do masy jajecznej dodaj ugotowany wcześniej ryż i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz, aż potrawa nabierze ciemnozłotego koloru, a jajka dobrze się zetną. Przygotuj coś pysznego z naszym przepisem na wytrawny pudding ryżowy.