
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
200 gramów
140 gramów
5 sztuk
150 gramów
1 sztuka
250 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżka
80 mililitrów
10 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj na sypko według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2
Cebule, pora, czosnek i boczek pokrój w drobną kostkę, kurczaka w trochę większą.

Krok 3
Na oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz pora. Po chwili dodaj boczek i kurczaka. Gdy całość się zarumieni przełóż składniki do miski.

Krok 4
Wlej śmietanę, dodaj posiekaną natkę pietruszki, tymianek, starty ser cheddar, roztrzepane jajka, gałkę muszkatołową, curry i wcześniej ugotowany ryż. Całość dokładnie wymieszaj, masa powinna być lekko płynna.

Krok 5
Następnie dodaj Fix Knorr i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Przelej masę do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem lub margaryną. Pudding zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pudding ryżowy
Pod nazwą pudding kryje się nie tylko aksamitny deser, ale także wytrawne danie z dodatkiem ryżu, mięsa oraz sera, w sam raz na obiad. Pierwszym krokiem do jego przyrządzenia jest ugotowanie białego ryżu na sypko – taki efekt uzyskasz, jeśli wcześniej wypłuczesz go na sitku pod bieżącą wodą. Następnie pokrój w kostkę jarzyny: por, cebulę i czosnek, a także mięso, czyli wędzony boczek oraz filet z piersi kurczaka. Później podsmaż na rozgrzanym tłuszczu warzywa, a po chwili dorzuć kawałki mięsa. Gdy wszystkie składniki lekko się zarumienią, zdejmij je z patelni i odstaw. Jajka ubij z kwaśną śmietaną, startym serem cheddar oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Do przyprawienia użyj szczypty curry, gałki muszkatołowej i świeżego tymianku. Na koniec do masy jajecznej dodaj ugotowany wcześniej ryż i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz, aż potrawa nabierze ciemnozłotego koloru, a jajka dobrze się zetną. Przygotuj coś pysznego z naszym przepisem na wytrawny pudding ryżowy.