Makaron chiński - przepis z mieszanką, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Szybki makaron chiński

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

103

heart
817 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1006 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2077 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

50 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj. Gdy tylko zmięknie, natychmiast go odcedź.

Szybki makaron chiński   - Krok 1

Krok 2

W woku lub na patelni podsmaż posiekany czosnek.

Szybki makaron chiński   - Krok 2

Krok 3

Po chwili wrzuć mieszankę warzyw.

Szybki makaron chiński   - Krok 3

Krok 4

Dodaj makaron i dopraw potrawę sosem sojowym oraz olejem sezamowym.

Szybki makaron chiński   - Krok 4

Krok 5

Następnie przesuń składniki na bok i wbij jajka. Zamieszaj je, a gdy zaczną się ścinać, połącz z resztą dania.

Szybki makaron chiński   - Krok 5

Krok 6

Fix Knorr wymieszaj z 50 ml wody i wlej na patelnię. Całość smaż jeszcze chwilę. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą i kiełkami.

Szybki makaron chiński   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki makaron chiński   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki makaron chiński   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki makaron chiński   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki makaron chiński   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki makaron chiński   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki makaron chiński   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki makaron chiński   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki makaron chiński   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki makaron chiński  Szybki makaron chiński

Szybko, ale za to rozmachem! Nie trzeba wyjeżdżać do dalekich Chin, żeby posmakować tamtejszej kuchni. Makaron po chińsku w kwadrans odkryje przed Tobą orientalne smaki i aromaty. Daj mu szansę!

Dla kogo?

Makaron po chińsku ma przepis idealny dla wszystkich zabieganych, bo wystarczy zaledwie 15 minut, aby go przyrządzić. A smak z pewnością Cię nie zawiedzie!

Na jaką okazję?

Na szybki obiad albo na kolację. I zawsze wtedy, gdy chcesz zasmakować kuchni świata, ale nie masz ochoty na trudne czy wymagające czasu przepisy.

Czy wiesz, że?

Kolendra to roślina o bardzo silnym zapachu. Jest popularna w kuchni azjatyckiej i pełni jedną z głównych ról w mieszance przyprawowej curry.

Dla urozmaicenia

Przepis na makaron chiński możesz urozmaicić, dodając puszkę pędów bambusa. Będzie jeszcze bardziej orientalnie!