Filet z kurczaka ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z kurczaka ze szpinakiem

i ricottą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

105 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

316 osób wydrukowało

Pobierz pdf

346 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka umyj, następnie delikatnie odchyl skórę i natnij mięso formując kieszeń. Nie odrywaj skóry jednak do końca. Piersi posyp przyprawą Knorr, suszonymi ziołami i skrop oliwą.

Krok 2

Pora umyj i pokrój w cienkie krążki, szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej margarynie podduś pora, następnie dodaj szpinak.

Krok 3

Do miski przełóż rozdrobniony ser, szpinak z porem oraz szczyptę suszonych ziół. Wszystko wymieszaj razem i dopraw do smaku.

Krok 4

Przygotowany farsz nałóż w uformowane kieszenie.

Krok 5

Niewielkie naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i umieść w nim nafaszerowane piersi. Obok mięsa włóż pozostałą margarynę. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20- 25 minut. Gotowe piersi podawaj z młodymi, wiosennymi warzywami lub chrupiącą sałatą i lekkim cytrynowym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Oliwia Danilczuk

    Oliwia Danilczuk , 11.05.2015

    To jest pyszne!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet z kurczaka ze szpinakiemFilet z kurczaka ze szpinakiem

Filet z kurczaka ze szpinakiem i ricottą, podany z dowolnymi dodatkami, będzie uniwersalnym sposobem na obiad. Serwowany z opiekanymi ziemniakami albo aromatycznym jaśminowym ryżem sprawdzi się podczas uroczystego posiłku. W dodatku bardzo łatwo da się go przygotować. Zacznij od przyrządzenia piersi z kurczaka ze skórą – dzięki niej mięso pozostanie bardziej soczyste. Wytnij w nim kieszonki na nadzienie, dopraw i skrop oliwą, po czym odłóż, by wchłonęło smak i aromat dodatków. W tym czasie przygotuj farsz ze świeżego (albo mrożonego w liściach) szpinaku, białej części pora oraz sera ricotta. Ten włoski produkt dobrze skomponuje się z pikantnym porem, doda też nadzieniu kremowej konsystencji. Upiecz filety z kurczaka w żaroodpornym naczyniu i wyjmij, kiedy skórka się zarumieni. Jeśli będzie się opiekała zbyt szybko, przykryj mięso folią aluminiową. Do tego dania będzie pasować cytrynowy albo śmietanowy sos, a także chrupiąca sałata masłowa. Spróbuj koniecznie i podziel się swoją opinią w komentarzu.