Filet z kurczaka ze szpinakiem
i ricottą
średnie
475 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 łyżki
100 gramów
150 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyj, następnie delikatnie odchyl skórę i natnij mięso formując kieszeń. Nie odrywaj skóry jednak do końca. Piersi posyp przyprawą Knorr, suszonymi ziołami i skrop oliwą.
Krok 2
Pora umyj i pokrój w cienkie krążki, szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej margarynie podduś pora, następnie dodaj szpinak.
Krok 3
Do miski przełóż rozdrobniony ser, szpinak z porem oraz szczyptę suszonych ziół. Wszystko wymieszaj razem i dopraw do smaku.
Krok 4
Przygotowany farsz nałóż w uformowane kieszenie.
Krok 5
Niewielkie naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i umieść w nim nafaszerowane piersi. Obok mięsa włóż pozostałą margarynę. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20- 25 minut. Gotowe piersi podawaj z młodymi, wiosennymi warzywami lub chrupiącą sałatą i lekkim cytrynowym sosem.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Filet z kurczaka ze szpinakiem
Filet z kurczaka ze szpinakiem i ricottą, podany z dowolnymi dodatkami, będzie uniwersalnym sposobem na obiad. Serwowany z opiekanymi ziemniakami albo aromatycznym jaśminowym ryżem sprawdzi się podczas uroczystego posiłku. W dodatku bardzo łatwo da się go przygotować. Zacznij od przyrządzenia piersi z kurczaka ze skórą – dzięki niej mięso pozostanie bardziej soczyste. Wytnij w nim kieszonki na nadzienie, dopraw i skrop oliwą, po czym odłóż, by wchłonęło smak i aromat dodatków. W tym czasie przygotuj farsz ze świeżego (albo mrożonego w liściach) szpinaku, białej części pora oraz sera ricotta. Ten włoski produkt dobrze skomponuje się z pikantnym porem, doda też nadzieniu kremowej konsystencji. Upiecz filety z kurczaka w żaroodpornym naczyniu i wyjmij, kiedy skórka się zarumieni. Jeśli będzie się opiekała zbyt szybko, przykryj mięso folią aluminiową. Do tego dania będzie pasować cytrynowy albo śmietanowy sos, a także chrupiąca sałata masłowa. Spróbuj koniecznie i podziel się swoją opinią w komentarzu.


































