Filet z kurczaka ze szpinakiem
i ricottą
średnie
475 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 łyżki
100 gramów
150 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyj, następnie delikatnie odchyl skórę i natnij mięso formując kieszeń. Nie odrywaj skóry jednak do końca. Piersi posyp przyprawą Knorr, suszonymi ziołami i skrop oliwą.
Krok 2
Pora umyj i pokrój w cienkie krążki, szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej margarynie podduś pora, następnie dodaj szpinak.
Krok 3
Do miski przełóż rozdrobniony ser, szpinak z porem oraz szczyptę suszonych ziół. Wszystko wymieszaj razem i dopraw do smaku.
Krok 4
Przygotowany farsz nałóż w uformowane kieszenie.
Krok 5
Niewielkie naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i umieść w nim nafaszerowane piersi. Obok mięsa włóż pozostałą margarynę. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20- 25 minut. Gotowe piersi podawaj z młodymi, wiosennymi warzywami lub chrupiącą sałatą i lekkim cytrynowym sosem.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Filet z kurczaka ze szpinakiem
Filet z kurczaka ze szpinakiem i ricottą, podany z dowolnymi dodatkami, będzie uniwersalnym sposobem na obiad. Serwowany z opiekanymi ziemniakami albo aromatycznym jaśminowym ryżem sprawdzi się podczas uroczystego posiłku. W dodatku bardzo łatwo da się go przygotować. Zacznij od przyrządzenia piersi z kurczaka ze skórą – dzięki niej mięso pozostanie bardziej soczyste. Wytnij w nim kieszonki na nadzienie, dopraw i skrop oliwą, po czym odłóż, by wchłonęło smak i aromat dodatków. W tym czasie przygotuj farsz ze świeżego (albo mrożonego w liściach) szpinaku, białej części pora oraz sera ricotta. Ten włoski produkt dobrze skomponuje się z pikantnym porem, doda też nadzieniu kremowej konsystencji. Upiecz filety z kurczaka w żaroodpornym naczyniu i wyjmij, kiedy skórka się zarumieni. Jeśli będzie się opiekała zbyt szybko, przykryj mięso folią aluminiową. Do tego dania będzie pasować cytrynowy albo śmietanowy sos, a także chrupiąca sałata masłowa. Spróbuj koniecznie i podziel się swoją opinią w komentarzu.