Filet z kurczaka ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z kurczaka ze szpinakiem

i ricottą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
106 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

472 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka umyj, następnie delikatnie odchyl skórę i natnij mięso formując kieszeń. Nie odrywaj skóry jednak do końca. Piersi posyp przyprawą Knorr, suszonymi ziołami i skrop oliwą.

Krok 2

Pora umyj i pokrój w cienkie krążki, szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej margarynie podduś pora, następnie dodaj szpinak.

Krok 3

Do miski przełóż rozdrobniony ser, szpinak z porem oraz szczyptę suszonych ziół. Wszystko wymieszaj razem i dopraw do smaku.

Krok 4

Przygotowany farsz nałóż w uformowane kieszenie.

Krok 5

Niewielkie naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i umieść w nim nafaszerowane piersi. Obok mięsa włóż pozostałą margarynę. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20- 25 minut. Gotowe piersi podawaj z młodymi, wiosennymi warzywami lub chrupiącą sałatą i lekkim cytrynowym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Oliwia Danilczuk

    Oliwia Danilczuk , 11.05.2015

    To jest pyszne!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet z kurczaka ze szpinakiemFilet z kurczaka ze szpinakiem

Filet z kurczaka ze szpinakiem i ricottą, podany z dowolnymi dodatkami, będzie uniwersalnym sposobem na obiad. Serwowany z opiekanymi ziemniakami albo aromatycznym jaśminowym ryżem sprawdzi się podczas uroczystego posiłku. W dodatku bardzo łatwo da się go przygotować. Zacznij od przyrządzenia piersi z kurczaka ze skórą – dzięki niej mięso pozostanie bardziej soczyste. Wytnij w nim kieszonki na nadzienie, dopraw i skrop oliwą, po czym odłóż, by wchłonęło smak i aromat dodatków. W tym czasie przygotuj farsz ze świeżego (albo mrożonego w liściach) szpinaku, białej części pora oraz sera ricotta. Ten włoski produkt dobrze skomponuje się z pikantnym porem, doda też nadzieniu kremowej konsystencji. Upiecz filety z kurczaka w żaroodpornym naczyniu i wyjmij, kiedy skórka się zarumieni. Jeśli będzie się opiekała zbyt szybko, przykryj mięso folią aluminiową. Do tego dania będzie pasować cytrynowy albo śmietanowy sos, a także chrupiąca sałata masłowa. Spróbuj koniecznie i podziel się swoją opinią w komentarzu.