Jesienny gulasz z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Jesienny gulasz z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

87

185 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1312 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 łyżka

1 sztuka

600 gramów

3 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie, przełóż do garnka i zalej wodą. Następnie ugotuj do miękkości.

Krok 2

Cebulę, pora, paprykę, marchew i ziemniaki pokrój w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm.

Krok 3

W odpowiednim garnku, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i warzywa. Smaż, aż będą miękkie i lekko brązowe, dodaj do nich ziemniaki, podduś aż zmiękną. Dodaj wtedy pomidory pokrojone w kostkę i ugotowaną soczewicę. Dodaj kostkę rosołową, posiekane chili, zioła prowansalskie. Wszystko razem duś pod przykryciem około 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do gulaszu z soczewicy idealnie pasuje łyżka mielonego kminu rzymskiego - nada on potrawie odpowiedniego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienny gulasz z soczewicyJesienny gulasz z soczewicy

Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do przygotowywania popularnych dań, w których zazwyczaj zastępuje mięso. Jedną z takich potraw jest gulasz z soczewicy. Najlepiej sprawdzi się w nim odmiana o twardych ziarnach, na przykład zielona. To proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które przygotować można w wielu wariantach. Soczewicę opłucz i namocz w wodzie (nie musisz robić tego długo, wystarczy godzina). Następnie wymień wodę i ugotuj ziarna do miękkości, a w tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Podsmaż je, aż zmiękną. Dodaj do nich pomidory i soczewicę – także duś je przez chwilę. Danie możesz zmodyfikować i wedle upodobań za każdym razem przyrządzać nieco inaczej. Zamiast zielonej soczewicy użyj np. czarnej lub brązowej – pamiętaj jednak, by namoczyć ją nieco dłużej. Gulasz będzie dobrze smakował, kiedy dodasz do niego jarmuż. Najlepszy będzie dzień po przygotowaniu. Wypróbuj w najbliższym czasie na wegański obiad!