
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
1 łyżka
1 sztuka
600 gramów
3 łyżki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie, przełóż do garnka i zalej wodą. Następnie ugotuj do miękkości.
Krok 2
Cebulę, pora, paprykę, marchew i ziemniaki pokrój w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm.
Krok 3
W odpowiednim garnku, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i warzywa. Smaż, aż będą miękkie i lekko brązowe, dodaj do nich ziemniaki, podduś aż zmiękną. Dodaj wtedy pomidory pokrojone w kostkę i ugotowaną soczewicę. Dodaj kostkę rosołową, posiekane chili, zioła prowansalskie. Wszystko razem duś pod przykryciem około 15 minut.

Dobra rada:
Do gulaszu z soczewicy idealnie pasuje łyżka mielonego kminu rzymskiego - nada on potrawie odpowiedniego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jesienny gulasz z soczewicy
Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do przygotowywania popularnych specjałów, w których zazwyczaj zastępuje mięso. Jedną z takich potraw jest gulasz z soczewicy. Przepis na to proste w wykonaniu danie jednogarnkowe można przyrządzić w wielu wariantach. W naszej wersji jesiennego gulaszu z soczewicy nie zabraknie także papryki, marchwi, pomidorów i aromatycznych przypraw.
Dla kogo?
Wegetarianie i weganie zapewne z dużą radością zacierają już ręce na myśl o wyśmienitym gulaszu z soczewicą. Potrawa jest jednak na tyle zachęcająca, że na dokładkę skuszą się także najwierniejsi zwolennicy mięsnych dań. Sprawdzony gulasz z soczewicy zielonej każdego zachęci do dalszych eksperymentów kulinarnych.
Na jaką okazję?
Wypróbuj w najbliższym czasie na wegański obiad! Samo zrobienie gulaszu z soczewicy nie jest skomplikowane. Dania jednogarnkowe mają ten plus, że nawet po podgrzaniu smakują wyśmienicie. Jesienny gulasz z soczewicy sprawdzi się doskonale na przyjęciach jako nietuzinkowy poczęstunek serwowany na gorąco.
Czy wiesz, że?
Do przyrządzenia dania najlepiej nadaje się odmiana o twardych ziarnach, na przykład zielona. Podczas przygotowania gulaszu warzywnego z soczewicą nie można zapomnieć o właściwym podejściu do strączków. Soczewicę opłucz i namocz w wodzie (nie musisz robić tego długo, wystarczy godzina). Następnie wymień wodę i ugotuj ziarna do miękkości, a w tym czasie przygotuj pozostałe składniki na gulasz z soczewicy. Podsmaż je, aż zmiękną. Dodaj do nich pomidory i soczewicę – także duś je przez chwilę.
Dla urozmaicenia:
Przepis na gulasz z soczewicą możesz zmodyfikować i wedle upodobań za każdym razem przyrządzać nieco inaczej. Zamiast zielonej soczewicy użyj np. czarnej lub brązowej – pamiętaj jednak, by namoczyć ją nieco dłużej. Gulasz z soczewicy i papryki będzie dobrze smakował, kiedy dodasz do niego jarmuż. Najlepszy okaże się dzień po przygotowaniu.



































