Gulasz z soczewicy zielonej - przepis jesienny wege | Przepisy.pl pixel

Jesienny gulasz z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

126

413 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1670 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2200 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 łyżka

1 sztuka

600 gramów

3 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie, przełóż do garnka i zalej wodą. Następnie ugotuj do miękkości.

Krok 2

Cebulę, pora, paprykę, marchew i ziemniaki pokrój w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm.

Krok 3

W odpowiednim garnku, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i warzywa. Smaż, aż będą miękkie i lekko brązowe, dodaj do nich ziemniaki, podduś aż zmiękną. Dodaj wtedy pomidory pokrojone w kostkę i ugotowaną soczewicę. Dodaj kostkę rosołową, posiekane chili, zioła prowansalskie. Wszystko razem duś pod przykryciem około 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do gulaszu z soczewicy idealnie pasuje łyżka mielonego kminu rzymskiego - nada on potrawie odpowiedniego smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Hanka1964

    Hanka1964 , 18.09.2023

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bącek

    Bącek , 09.01.2023

    Rewelacja zrobiłem dzisiaj przepyszne tylko zamiast ziemniaka dodałem seler w korzeniu pokrojony w kostkę Super jedzenie i fajne ostre bo dałem cała papryczkę chili Naprawdę polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienny gulasz z soczewicyJesienny gulasz z soczewicy

Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do przygotowywania popularnych specjałów, w których zazwyczaj zastępuje mięso. Jedną z takich potraw jest gulasz z soczewicy. Przepis na to proste w wykonaniu danie jednogarnkowe można przyrządzić w wielu wariantach. W naszej wersji jesiennego gulaszu z soczewicy nie zabraknie także papryki, marchwi, pomidorów i aromatycznych przypraw.

Dla kogo?

Wegetarianie i weganie zapewne z dużą radością zacierają już ręce na myśl o wyśmienitym gulaszu z soczewicą. Potrawa jest jednak na tyle zachęcająca, że na dokładkę skuszą się także najwierniejsi zwolennicy mięsnych dań. Sprawdzony gulasz z soczewicy zielonej każdego zachęci do dalszych eksperymentów kulinarnych.

Na jaką okazję?

Wypróbuj w najbliższym czasie na wegański obiad! Samo zrobienie gulaszu z soczewicy nie jest skomplikowane. Dania jednogarnkowe mają ten plus, że nawet po podgrzaniu smakują wyśmienicie. Jesienny gulasz z soczewicy sprawdzi się doskonale na przyjęciach jako nietuzinkowy poczęstunek serwowany na gorąco.

Czy wiesz, że?

Do przyrządzenia dania najlepiej nadaje się odmiana o twardych ziarnach, na przykład zielona. Podczas przygotowania gulaszu warzywnego z soczewicą nie można zapomnieć o właściwym podejściu do strączków. Soczewicę opłucz i namocz w wodzie (nie musisz robić tego długo, wystarczy godzina). Następnie wymień wodę i ugotuj ziarna do miękkości, a w tym czasie przygotuj pozostałe składniki na gulasz z soczewicy. Podsmaż je, aż zmiękną. Dodaj do nich pomidory i soczewicę – także duś je przez chwilę.

Dla urozmaicenia:

Przepis na gulasz z soczewicą możesz zmodyfikować i wedle upodobań za każdym razem przyrządzać nieco inaczej. Zamiast zielonej soczewicy użyj np. czarnej lub brązowej – pamiętaj jednak, by namoczyć ją nieco dłużej. Gulasz z soczewicy i papryki będzie dobrze smakował, kiedy dodasz do niego jarmuż. Najlepszy okaże się dzień po przygotowaniu.