Jesienny gulasz z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

81

169 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

600 gramów

3 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie, przełóż do garnka i zalej wodą. Następnie ugotuj do miękkości.

Krok 2

Cebulę, pora, paprykę, marchew i ziemniaki pokrój w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm.

Krok 3

W odpowiednim garnku, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i warzywa. Smaż, aż będą miękkie i lekko brązowe, dodaj do nich ziemniaki, podduś aż zmiękną. Dodaj wtedy pomidory pokrojone w kostkę i ugotowaną soczewicę. Dodaj kostkę rosołową, posiekane chili, zioła prowansalskie. Wszystko razem duś pod przykryciem około 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do gulaszu z soczewicy idealnie pasuje łyżka mielonego kminu rzymskiego - nada on potrawie odpowiedniego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienny gulasz z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienny gulasz z soczewicyJesienny gulasz z soczewicy

Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do przygotowywania popularnych dań, w których zazwyczaj zastępuje mięso. Jedną z takich potraw jest gulasz z soczewicy. Najlepiej sprawdzi się w nim odmiana o twardych ziarnach, na przykład zielona. To proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które przygotować można w wielu wariantach. Soczewicę opłucz i namocz w wodzie (nie musisz robić tego długo, wystarczy godzina). Następnie wymień wodę i ugotuj ziarna do miękkości, a w tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Podsmaż je, aż zmiękną. Dodaj do nich pomidory i soczewicę – także duś je przez chwilę. Danie możesz zmodyfikować i wedle upodobań za każdym razem przyrządzać nieco inaczej. Zamiast zielonej soczewicy użyj np. czarnej lub brązowej – pamiętaj jednak, by namoczyć ją nieco dłużej. Gulasz będzie dobrze smakował, kiedy dodasz do niego jarmuż. Najlepszy będzie dzień po przygotowaniu. Wypróbuj w najbliższym czasie na wegański obiad!