Sałatka z serem pleśniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z serem pleśniowym

i świeżymi figami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
315 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

349 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

60 gramów

100 gramów

4 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w cienkie plastry, figi wraz ze skórą pokrój w cząstki, ser pleśniowy w drobną kostkę.

Krok 2

Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą z oliwek oraz sokiem pomarańczowym i polej nim sałatkę.

Krok 3

Przed podaniem udekoruj sałatkę orzechami włoskimi i pomidorkami koktajlowymi.

Krok 4

Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie z roszponką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z serem pleśniowymSałatka z serem pleśniowym

Wykwintna sałatka ze świeżymi figami, serem pleśniowym i wędzonym kurczakiem będzie znakomitą przystawką do uroczystego posiłku, ale sprawdzi się także jako samodzielne danie na kolację. Jej smak wzbogacisz dodatkiem chrupiących orzechów włoskich oraz dressingu przyrządzonego na bazie soku pomarańczowego. Aby przygotować sałatkę, na początek pierś z kurczaka pokrój w plastry, figi w cząstki, a ser z niebieską pleśnią – gorgonzolę lub roquefort – w drobną kostkę. W salaterce delikatnie wymieszaj wymienione składniki z pomidorkami koktajlowymi i roszponką. Włoską mieszankę ziół połącz z sokiem pomarańczowym oraz oliwą i powstałym w ten sposób sosem obficie polej sałatkę. Na koniec posyp całość pokruszonymi orzechami włoskimi, które warto wcześniej uprażyć na suchej patelni. Do dekoracji wykorzystaj połówki pomidorków i plasterki pomarańczy. Danie podawaj z pieczywem, np. ciabattą lub chrupiącą grzanką. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wyśmienitych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.