Sałatka z serem pleśniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z serem pleśniowym

i świeżymi figami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

311 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

330 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

60 gramów

100 gramów

4 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w cienkie plastry, figi wraz ze skórą pokrój w cząstki, ser pleśniowy w drobną kostkę.

Krok 2

Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą z oliwek oraz sokiem pomarańczowym i polej nim sałatkę.

Krok 3

Przed podaniem udekoruj sałatkę orzechami włoskimi i pomidorkami koktajlowymi.

Krok 4

Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie z roszponką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z serem pleśniowymSałatka z serem pleśniowym

Wykwintna sałatka ze świeżymi figami, serem pleśniowym i wędzonym kurczakiem będzie znakomitą przystawką do uroczystego posiłku, ale sprawdzi się także jako samodzielne danie na kolację. Jej smak wzbogacisz dodatkiem chrupiących orzechów włoskich oraz dressingu przyrządzonego na bazie soku pomarańczowego. Aby przygotować sałatkę, na początek pierś z kurczaka pokrój w plastry, figi w cząstki, a ser z niebieską pleśnią – gorgonzolę lub roquefort – w drobną kostkę. W salaterce delikatnie wymieszaj wymienione składniki z pomidorkami koktajlowymi i roszponką. Włoską mieszankę ziół połącz z sokiem pomarańczowym oraz oliwą i powstałym w ten sposób sosem obficie polej sałatkę. Na koniec posyp całość pokruszonymi orzechami włoskimi, które warto wcześniej uprażyć na suchej patelni. Do dekoracji wykorzystaj połówki pomidorków i plasterki pomarańczy. Danie podawaj z pieczywem, np. ciabattą lub chrupiącą grzanką. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wyśmienitych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.