Sałatka z serem pleśniowym
i świeżymi figami
łatwe
335 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
60 gramów
100 gramów
4 sztuki
5 sztuk
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pierś z kurczaka w cienkie plastry, figi wraz ze skórą pokrój w cząstki, ser pleśniowy w drobną kostkę.
Krok 2
Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą z oliwek oraz sokiem pomarańczowym i polej nim sałatkę.
Krok 3
Przed podaniem udekoruj sałatkę orzechami włoskimi i pomidorkami koktajlowymi.
Krok 4
Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie z roszponką.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z serem pleśniowym
Wykwintna sałatka ze świeżymi figami, serem pleśniowym i wędzonym kurczakiem będzie znakomitą przystawką do uroczystego posiłku, ale sprawdzi się także jako samodzielne danie na kolację. Jej smak wzbogacisz dodatkiem chrupiących orzechów włoskich oraz dressingu przyrządzonego na bazie soku pomarańczowego. Aby przygotować sałatkę, na początek pierś z kurczaka pokrój w plastry, figi w cząstki, a ser z niebieską pleśnią – gorgonzolę lub roquefort – w drobną kostkę. W salaterce delikatnie wymieszaj wymienione składniki z pomidorkami koktajlowymi i roszponką. Włoską mieszankę ziół połącz z sokiem pomarańczowym oraz oliwą i powstałym w ten sposób sosem obficie polej sałatkę. Na koniec posyp całość pokruszonymi orzechami włoskimi, które warto wcześniej uprażyć na suchej patelni. Do dekoracji wykorzystaj połówki pomidorków i plasterki pomarańczy. Danie podawaj z pieczywem, np. ciabattą lub chrupiącą grzanką. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wyśmienitych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.