Sałatka z serem pleśniowym

i świeżymi figami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

249 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

60 gramów

100 gramów

4 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w cienkie plastry, figi wraz ze skórą pokrój w cząstki, ser pleśniowy w drobną kostkę.

Krok 2

Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą z oliwek oraz sokiem pomarańczowym i polej nim sałatkę.

Krok 3

Przed podaniem udekoruj sałatkę orzechami włoskimi i pomidorkami koktajlowymi.

Krok 4

Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie z roszponką.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z serem pleśniowymSałatka z serem pleśniowym

Wykwintna sałatka ze świeżymi figami, serem pleśniowym i wędzonym kurczakiem będzie znakomitą przystawką do uroczystego posiłku, ale sprawdzi się także jako samodzielne danie na kolację. Jej smak wzbogacisz dodatkiem chrupiących orzechów włoskich oraz dressingu przyrządzonego na bazie soku pomarańczowego. Aby przygotować sałatkę, na początek pierś z kurczaka pokrój w plastry, figi w cząstki, a ser z niebieską pleśnią – gorgonzolę lub roquefort – w drobną kostkę. W salaterce delikatnie wymieszaj wymienione składniki z pomidorkami koktajlowymi i roszponką. Włoską mieszankę ziół połącz z sokiem pomarańczowym oraz oliwą i powstałym w ten sposób sosem obficie polej sałatkę. Na koniec posyp całość pokruszonymi orzechami włoskimi, które warto wcześniej uprażyć na suchej patelni. Do dekoracji wykorzystaj połówki pomidorków i plasterki pomarańczy. Danie podawaj z pieczywem, np. ciabattą lub chrupiącą grzanką. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wyśmienitych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.