Sałatka z serem pleśniowym
i świeżymi figami
łatwe
340 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
60 gramów
100 gramów
4 sztuki
5 sztuk
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pierś z kurczaka w cienkie plastry, figi wraz ze skórą pokrój w cząstki, ser pleśniowy w drobną kostkę.
Krok 2
Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą z oliwek oraz sokiem pomarańczowym i polej nim sałatkę.
Krok 3
Przed podaniem udekoruj sałatkę orzechami włoskimi i pomidorkami koktajlowymi.
Krok 4
Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie z roszponką.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z serem pleśniowym
Wykwintna sałatka ze świeżymi figami, serem pleśniowym i wędzonym kurczakiem będzie znakomitą przystawką do uroczystego posiłku, ale sprawdzi się także jako samodzielne danie na kolację. Jej smak wzbogacisz dodatkiem chrupiących orzechów włoskich oraz dressingu przyrządzonego na bazie soku pomarańczowego. Aby przygotować sałatkę, na początek pierś z kurczaka pokrój w plastry, figi w cząstki, a ser z niebieską pleśnią – gorgonzolę lub roquefort – w drobną kostkę. W salaterce delikatnie wymieszaj wymienione składniki z pomidorkami koktajlowymi i roszponką. Włoską mieszankę ziół połącz z sokiem pomarańczowym oraz oliwą i powstałym w ten sposób sosem obficie polej sałatkę. Na koniec posyp całość pokruszonymi orzechami włoskimi, które warto wcześniej uprażyć na suchej patelni. Do dekoracji wykorzystaj połówki pomidorków i plasterki pomarańczy. Danie podawaj z pieczywem, np. ciabattą lub chrupiącą grzanką. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wyśmienitych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.