Sałatka z serem pleśniowym

i świeżymi figami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

262 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

60 gramów

100 gramów

4 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w cienkie plastry, figi wraz ze skórą pokrój w cząstki, ser pleśniowy w drobną kostkę.

Krok 2

Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą z oliwek oraz sokiem pomarańczowym i polej nim sałatkę.

Krok 3

Przed podaniem udekoruj sałatkę orzechami włoskimi i pomidorkami koktajlowymi.

Krok 4

Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie z roszponką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pulpety z soczewicy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z serem pleśniowymSałatka z serem pleśniowym

Wykwintna sałatka ze świeżymi figami, serem pleśniowym i wędzonym kurczakiem będzie znakomitą przystawką do uroczystego posiłku, ale sprawdzi się także jako samodzielne danie na kolację. Jej smak wzbogacisz dodatkiem chrupiących orzechów włoskich oraz dressingu przyrządzonego na bazie soku pomarańczowego. Aby przygotować sałatkę, na początek pierś z kurczaka pokrój w plastry, figi w cząstki, a ser z niebieską pleśnią – gorgonzolę lub roquefort – w drobną kostkę. W salaterce delikatnie wymieszaj wymienione składniki z pomidorkami koktajlowymi i roszponką. Włoską mieszankę ziół połącz z sokiem pomarańczowym oraz oliwą i powstałym w ten sposób sosem obficie polej sałatkę. Na koniec posyp całość pokruszonymi orzechami włoskimi, które warto wcześniej uprażyć na suchej patelni. Do dekoracji wykorzystaj połówki pomidorków i plasterki pomarańczy. Danie podawaj z pieczywem, np. ciabattą lub chrupiącą grzanką. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wyśmienitych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.