Sałatka z serem pleśniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z serem pleśniowym

i świeżymi figami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
314 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

60 gramów

100 gramów

4 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w cienkie plastry, figi wraz ze skórą pokrój w cząstki, ser pleśniowy w drobną kostkę.

Krok 2

Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą z oliwek oraz sokiem pomarańczowym i polej nim sałatkę.

Krok 3

Przed podaniem udekoruj sałatkę orzechami włoskimi i pomidorkami koktajlowymi.

Krok 4

Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie z roszponką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z serem pleśniowymSałatka z serem pleśniowym

Wykwintna sałatka ze świeżymi figami, serem pleśniowym i wędzonym kurczakiem będzie znakomitą przystawką do uroczystego posiłku, ale sprawdzi się także jako samodzielne danie na kolację. Jej smak wzbogacisz dodatkiem chrupiących orzechów włoskich oraz dressingu przyrządzonego na bazie soku pomarańczowego. Aby przygotować sałatkę, na początek pierś z kurczaka pokrój w plastry, figi w cząstki, a ser z niebieską pleśnią – gorgonzolę lub roquefort – w drobną kostkę. W salaterce delikatnie wymieszaj wymienione składniki z pomidorkami koktajlowymi i roszponką. Włoską mieszankę ziół połącz z sokiem pomarańczowym oraz oliwą i powstałym w ten sposób sosem obficie polej sałatkę. Na koniec posyp całość pokruszonymi orzechami włoskimi, które warto wcześniej uprażyć na suchej patelni. Do dekoracji wykorzystaj połówki pomidorków i plasterki pomarańczy. Danie podawaj z pieczywem, np. ciabattą lub chrupiącą grzanką. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wyśmienitych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.