Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem
łatwe
835 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
50 gramów
100 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraka zawiń folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.

Krok 2
Koper włoski pokrój w cienkie półplastry, pomarańcze obierz i wykrój z nich segmenty, a łososia pokrój w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy porwij na mniejsze części.

Krok 3
W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.

Krok 4
Do sosu dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście szpinaku ułóż na dużym płaskim talerzu, na szpinaku umieść sałatkę, całość udekoruj orzechami i kawałkami sera pleśniowego.


Dobra rada:
Sałatkę z łososiem i pieczonym burakiem podawaj z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem
Słodycz pieczonych buraków znakomicie przełamie dodatek wędzonego łososia i kwaskowatych cytrusów. Przed włożeniem buraków do piekarnika, możesz je polać (już umieszczone w folii aluminiowej) odrobiną oliwy oraz kremu balsamicznego – zyskają dzięki temu bardziej wyrazisty smak. Rybę pokrój w paseczki, pomarańcze na cząstki, wystudzone i obrane buraki w plastry, a koper włoski w półplastry. Wszystko dokładnie wymieszaj z dodatkiem sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego z gorczycą. Kiedy już to zrobisz, wyłóż składniki sałatki na liście młodego szpinaki, a następnie posyp całość pokruszonym serem pleśniowym oraz uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem będzie wyśmienita, jeśli podasz ją z czosnkowymi lub ziołowymi grzankami. Ozdób ją na talerzu posiekaną natką pietruszki albo kolendrą. Jeśli szukasz sposobu na apetyczne i pełne koloru drugie śniadanie, dodatek do obiadu lub coś pysznego na piknik, przygotuj potrawę z tego przepisu. Życzymy smacznego!


































