Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem
łatwe
824 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
50 gramów
100 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraka zawiń folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.

Krok 2
Koper włoski pokrój w cienkie półplastry, pomarańcze obierz i wykrój z nich segmenty, a łososia pokrój w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy porwij na mniejsze części.

Krok 3
W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.

Krok 4
Do sosu dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście szpinaku ułóż na dużym płaskim talerzu, na szpinaku umieść sałatkę, całość udekoruj orzechami i kawałkami sera pleśniowego.


Dobra rada:
Sałatkę z łososiem i pieczonym burakiem podawaj z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem
Słodycz pieczonych buraków znakomicie przełamie dodatek wędzonego łososia i kwaskowatych cytrusów. Przed włożeniem buraków do piekarnika, możesz je polać (już umieszczone w folii aluminiowej) odrobiną oliwy oraz kremu balsamicznego – zyskają dzięki temu bardziej wyrazisty smak. Rybę pokrój w paseczki, pomarańcze na cząstki, wystudzone i obrane buraki w plastry, a koper włoski w półplastry. Wszystko dokładnie wymieszaj z dodatkiem sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego z gorczycą. Kiedy już to zrobisz, wyłóż składniki sałatki na liście młodego szpinaki, a następnie posyp całość pokruszonym serem pleśniowym oraz uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem będzie wyśmienita, jeśli podasz ją z czosnkowymi lub ziołowymi grzankami. Ozdób ją na talerzu posiekaną natką pietruszki albo kolendrą. Jeśli szukasz sposobu na apetyczne i pełne koloru drugie śniadanie, dodatek do obiadu lub coś pysznego na piknik, przygotuj potrawę z tego przepisu. Życzymy smacznego!