Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem
łatwe
708 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
50 gramów
100 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraka zawiń folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.
Krok 2
Koper włoski pokrój w cienkie półplastry, pomarańcze obierz i wykrój z nich segmenty, a łososia pokrój w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy porwij na mniejsze części.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
Krok 4
Do sosu dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście szpinaku ułóż na dużym płaskim talerzu, na szpinaku umieść sałatkę, całość udekoruj orzechami i kawałkami sera pleśniowego.
Dobra rada:
Sałatkę z łososiem i pieczonym burakiem podawaj z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy francuski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem
Słodycz pieczonych buraków znakomicie przełamie dodatek wędzonego łososia i kwaskowatych cytrusów. Przed włożeniem buraków do piekarnika, możesz je polać (już umieszczone w folii aluminiowej) odrobiną oliwy oraz kremu balsamicznego – zyskają dzięki temu bardziej wyrazisty smak. Rybę pokrój w paseczki, pomarańcze na cząstki, wystudzone i obrane buraki w plastry, a koper włoski w półplastry. Wszystko dokładnie wymieszaj z dodatkiem sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego z gorczycą. Kiedy już to zrobisz, wyłóż składniki sałatki na liście młodego szpinaki, a następnie posyp całość pokruszonym serem pleśniowym oraz uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem będzie wyśmienita, jeśli podasz ją z czosnkowymi lub ziołowymi grzankami. Ozdób ją na talerzu posiekaną natką pietruszki albo kolendrą. Jeśli szukasz sposobu na apetyczne i pełne koloru drugie śniadanie, dodatek do obiadu lub coś pysznego na piknik, przygotuj potrawę z tego przepisu. Życzymy smacznego!