Istnieje wiele kuchennych trików, które są genialne w swej prostocie. Zapewne każdy miłośnik gotowania ma ich kilka w zanadrzu. Jednym z najciekawszych i zarazem najbardziej kontrowersyjnych jest rzucanie biszkoptem po wyjęciu gotowego ciasta z piekarnika. Brzmi brutalnie? Być może, ale znawcy biszkoptowych ciast nie wyobrażają sobie pieczenia bez tej czynności, która przynosi bardzo dobre efekty. Po co rzucać biszkoptem? Wyjaśniamy, dlaczego nie warto pomijać zaskakującego manewru.

Biszkopt rzucany – o co w tym chodzi?

Puszyste ciasto jest podstawą wielu znakomitych deserów, w tym efektownych tortów, którymi uczcić można dowolną uroczystość – nie tylko przyjęcie urodzinowe. Każdy etap jest ważny: od wyboru składników, poprzez ich właściwe przygotowanie, umiejętne mieszanie, aż do ustawienia odpowiedniej temperatury.

W przypadku biszkoptu koniec pieczenia nie oznacza czasu wolnego dla kucharza. Ciasto w tortownicy należy wyjąć z pieca, gdy jest jeszcze ciepłe i zrzucić na podłogę lub kuchenny blat z wysokości około 30-40 centymetrów. Po co rzucać biszkoptem? Celem jest uniknięcie opadania ciasta. Mogłoby to zniweczyć cały wysiłek włożony w jego przygotowanie, zwłaszcza gdy zależy nam na nienagannej prezencji wypieku. To szczególnie ważne, gdy przygotowujemy biszkopt rzucany o podłogę bez proszku do pieczenia.

Dlaczego rzucanie biszkoptem działa?

Choć może brzmieć odrobinę podejrzanie, rzucanie biszkoptem nie jest kwestią zabobonów czy nieuzasadnionych zwyczajów przekazywanych z pokolenia na pokolenie w rodzinnym gronie. Z biszkoptu rzucanego na podłogę błyskawicznie pozbędziemy się nadmiaru pary wodnej. Inaczej będzie ona gromadzić się w cieście i skraplać, co doprowadzi do tego, że wymarzony biszkopt stanie się wilgotny i ku naszemu rozczarowaniu opadnie.

Jak studzić biszkopt?

Sprawa może wydawać się prosta, ale nawet najmniejsze zaniedbanie też może doprowadzić do tego, że biszkopt nie będzie wyglądać tak, jak obiecywał to przepis. Po ostrożnym rzuceniu biszkoptem, należy ponownie wstawić go do piekarnika i zostawić minimalnie uchylone drzwiczki. Powolne studzenie sprzyja zachowaniu wymarzonej konsystencji i kształtu wypieku. Pamiętajmy, że biszkopt, rzucany o podłogę bądź nie, można kroić dopiero w momencie, gdy będzie całkiem zimny.

Pieczenie biszkoptu – najlepsze przepisy

Do tej pory jeszcze nie mierzyłeś się z samodzielnym przygotowaniem ciasta? Sprawę ułatwi przepis na ciasto biszkoptowe, do którego wybrać możesz wszystkie ulubione dodatki. Zwróć uwagę, że w recepturze uwzględniliśmy też zabieg rzucania biszkoptem o podłogę. Patent przyda się do zrobienia szarlotki biszkoptowej. To ciasto skradnie serca twoich domowników! Na specjalną okazję przygotuj tort szwarcwaldzki – nadaje się nawet na największe święta i uroczystości. Spróbuj ananasowca, gdy chcesz podać tort w nieco odświeżonym i tropikalnym wydaniu. Bardzo prosty placek z galaretką będzie pasować idealnie do leniwego popołudnia. Do zrobienia biszkoptu z masą jogurtową potrzebujesz kilku podstawowych składników, więc też nie wymaga dużego skupienia.