
Składniki
5 sztuk
190 gramów
190 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając.

Krok 2
Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

Krok 3
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160º C przez około 40 minut.

Krok 4
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuść je (w formie) na podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Pozostaw do wystudzenia.


Dobra rada:
Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto biszkoptowe
Na temat biszkoptów powstało mnóstwo kulinarnych opracowań. Co sprawia, że ciasto to, cieszy się tak dużą popularnością? Odpowiedź jest prosta! Uniwersalne, delikatne w smaku i po prostu przepyszne – spróbujcie przyrządzić ciasto biszkoptowe z naszego przepisu. Musi się udać! Ciasto idealnie smakuje samo lub potraktujcie je jako bazę do zrobienia własnej kompozycji deseru np. z owocami czy z bitą śmietaną.
Dla kogo?
Ciasto biszkoptowe to propozycja dla każdego, kto poszukuje sprawdzonej receptury na ten delikatny deser.
Na jaką okazję?
Na każdą, ale przede wszystkim na codzienną porcję pysznych, domowych słodyczy.
Czy wiesz, że?
Ciasta biszkoptowe – według tradycyjnych przepisów – mogą być przygotowywane na zimno lub na ciepło. W metodzie gorącej wszystkie składniki umieszcza się w misce, którą następnie podgrzewa się na parze. Z kolei biszkopt przygotowywany na zimno wymaga oddzielenia białek od żółtek jaj i ubijania ich w temperaturze pokojowej.
Dla urozmaicenia:
Proste ciasto biszkoptowe możesz połączyć z ulubioną masą lub owocami. W wersji okrągłej będzie doskonałą bazą do tortów.