Ciasto biszkoptowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto biszkoptowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

772

1482 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5045 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16937 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

190 gramów

190 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając.

Ciasto biszkoptowe - Krok 1

Krok 2

Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

Ciasto biszkoptowe - Krok 2

Krok 3

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160º C przez około 40 minut.

Ciasto biszkoptowe - Krok 3

Krok 4

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuść je (w formie) na podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Pozostaw do wystudzenia.

Ciasto biszkoptowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto biszkoptoweCiasto biszkoptowe

Na temat biszkoptów powstało mnóstwo kulinarnych opracowań. Co sprawia, że ciasto to, cieszy się tak dużą popularnością? Odpowiedź jest prosta! Uniwersalne, delikatne w smaku i po prostu przepyszne – spróbujcie przyrządzić ciasto biszkoptowe z naszego przepisu. Musi się udać! Ciasto idealnie smakuje samo lub potraktujcie je jako bazę do zrobienia własnej kompozycji deseru np. z owocami czy z bitą śmietaną.

Dla kogo?

Ciasto biszkoptowe to propozycja dla każdego, kto poszukuje sprawdzonej receptury na ten delikatny deser.

Na jaką okazję?

Na każdą, ale przede wszystkim na codzienną porcję pysznych, domowych słodyczy.

Czy wiesz, że?

Ciasta biszkoptowe – według tradycyjnych przepisów – mogą być przygotowywane na zimno lub na ciepło. W metodzie gorącej wszystkie składniki umieszcza się w misce, którą następnie podgrzewa się na parze. Z kolei biszkopt przygotowywany na zimno wymaga oddzielenia białek od żółtek jaj i ubijania ich w temperaturze pokojowej.

Dla urozmaicenia:

Proste ciasto biszkoptowe możesz połączyć z ulubioną masą lub owocami. W wersji okrągłej będzie doskonałą bazą do tortów.