Ciasto biszkoptowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

764

1361 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4995 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16787 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

1.5 szklanki

6 sztuk

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię odmierz za pomocą podziałki na opakowaniu. Włóż do rondelka, rozpuść i wystudź.

Ciasto biszkoptowe - Krok 1

Krok 2

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj.

Ciasto biszkoptowe - Krok 2

Krok 3

Jajka ubij dokładnie z cukrem na puch, tak aby ich objętość znacznie wzrosła.

Ciasto biszkoptowe - Krok 3

Krok 4

Do masy jajecznej dodaj, ciągle mieszając, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.

Ciasto biszkoptowe - Krok 4

Krok 5

Do ciasta wlej rozpuszczoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto biszkoptowe - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełóż do formy i od razu włóż do nagrzanego do 180 st C piekarnika. Piecz około 40 minut. Upieczone ciasto zostaw w otwartym piekarniku do wystygnięcia.

Ciasto biszkoptowe - Krok 6
37

Opinie o przepisie

  • tineczka jasinska

    tineczka jasinska

    super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • joanna mrozowicz

    joanna mrozowicz

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Szczurak

    Julita Szczurak

    Prawdziwy biszkopt nie zawiera tłuszczu ani proszku do pieczenia...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Daria Chorużyk

    Violetta Daria Chorużyk

    To nie jest przepis na biszkopt tylko zwykłą babkę. Biszkopt jak sama nazwa wskazuje jest beztłuszczowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Ochnik

    Renata Ochnik

    Z margaryną to nie biszkopt tylko babka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paulina kłapacz

    paulina kłapacz

    ile to jest 0.2 op margaryny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Janosz

    Beata Janosz

    Pyszne pulchniutkie ciasto polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Skrętkowska

    Barbara Skrętkowska

    Ja do biszkopta nigdy nie dodaję tłuszczu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva Sanderson

    Eva Sanderson

    Niestety nie ma odpowiedzi czy kostka ma 200, czy 250 gram. Podanie 0,2 kostki margaryny nie jest pomocna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Czuprynska

    Janina Czuprynska

    3 żółtka, 3/4szkanki cukru pudru, 1 margaryna śniadaniowa,1 kostka masła, olejek ramowy lub arakowy ale tylko na spirytusie 1/2 fiolki. Żółtka z cukrem ubijamy do białosci, dokladamy masło i margarynę dolewamy olejek i robotem ucieramy na puch, krem podwoji swoją objętość. Jeżeli chcemy kakaowy dodajemy 2 łyżki kakao, dzielimy biały krem na pół. Wtedy mamy 2 kremy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Grzybowicz

    Miroslawa Grzybowicz

    A proszę o przepis na krem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Jędras

    Kazimierz Jędras

    Janina Czuprynska dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Jędras Żak

    Anita Jędras Żak

    Właściwie to prawdziwy biszkopt powinien być bez proszku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Sadowska

    Łucja Sadowska

    Drogie panie co powiecie na majonez?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Sadowska

    Łucja Sadowska

    Janina Czuprynska Poproszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Czuprynska

    Janina Czuprynska

    Mogę podac przepis na krem do tortu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Czuprynska

    Janina Czuprynska

    Łyżka czubata mąki ziemniaczanij

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Czuprynska

    Janina Czuprynska

    6 jajek, 1szklanka mąki tortowej, 1-lyzka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, białka ubić nasztywno ze szczyptą soli i powoli dodawać cukier, ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku ciągle ubijac, na koniec obie mąki zamieszać przesiać do piany i delikatnie wymieszać. Piec około 50 minut w temperaturze 165stopni z termoobiegiem, tortownice małą wykladam papierem do pieczenia, nie smaruje bloków tortownicy bo wtedy nigdy nie opadnie biszkopt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Jędras

    Kazimierz Jędras

    poszukuje przepisu na biszkopt bez proszku do pieczenia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Piwowar

    Jolanta Piwowar

    Tak niestety tluszcz tez

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Sobota

    Barbara Sobota

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Piwowar

    Jolanta Piwowar

    Nic podobnego pani Bozeno proszek do pieczenia to podstawa chyba pani nie piekla nigdy placka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sem Ma Rii

    Sem Ma Rii

    z olejem tez git;) i proponuje pokrojone jabłuszko dodac;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alexandra Wollnik

    Alexandra Wollnik

    dokładnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gozdalik

    Teresa Gozdalik

    Ja robiłam z margaryną i jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Rybkowska

    Halina Rybkowska

    Ale macie problem ! Każdy przepis wnosi coś nowego. Jak mi nie odpowiada, nie piekę !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bartoszek

    Irena Bartoszek

    To nie upiekę,po co się tuczyć?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kucharczuk

    Krystyna Kucharczuk

    Po co się opychac?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Klimiuk

    Mirosław Klimiuk

    Powinna go przekroić ,i pokazać go w środku ,może [zakalec].!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Monix Jaksik

    Monika Monix Jaksik

    Ja tam widzę mąkę na liście składników.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto biszkoptoweCiasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe to jeden z podstawowych wypieków, który może stać się punktem wyjścia do wielu pysznych deserów i słodkich przekąsek. Puszysty, pachnący, rozpływający się w ustach biszkopt pozwala też tworzyć efektowne i wyśmienite torty na różne okazje. Do jego przyrządzenia potrzebujesz m.in. kostki do pieczenia, jajek, mąki, cukru i proszku do pieczenia. Margarynę rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Natomiast jajka ubij z cukrem. Powstała masa powinna być puszysta i gładka. Na koniec dodaj do niej jeszcze mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem wlej rozpuszczoną kostkę do pieczenia. Gotowy wypiek powinien mieć jasny, złoty kolor. Kiedy biszkopt już ostygnie, przełóż go bitą śmietaną, gęstym kremem z dodatkiem bakalii lub owoców albo masą kajmakową. Sprawdzą się też konfitury. Dodatkowo możesz ułożyć na wierzchu  owoce i zalać je galaretką. Do ozdoby wypieku z kremem wykorzystaj wiórki kokosowe, cukrowe perełki lub pistacje. Ciasto biszkoptowe daje Ci wiele smacznych możliwości! Przygotuj je na podstawie tego przepisu!