Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową

Składniki

ciasto:

5 sztuk

0.75 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

1.5 łyżeczki

2 łyżki

0.5 sztuki

krem budyniowy:

0.75 litra

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

poncz:

1 szklanka

0.5 szklanki

dodatki:

3 sztuki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i lekko zmiksować. Następnie dodać żółtka, wymieszać końcówkami miksera, a następnie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sok z cytryny i nadal chwilę mieszać mikserem.

Krok 2

Przygotowana masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (20x30 cm lub tortownicę o śr. 26 cm). Piec 35 min. w temperaturze 180 st C.

Krok 3

Budyń ugotować i wystudzić. Masło miękkie ucierać powoli dodając łyżką zimny budyń do uzyskania gładkiej masy.

Krok 4

Poncz: Herbatę wystudzić, dodać wyciśnięty sok z cytryn.

Krok 5

Upieczony spód nasączyć ponczem, przykryć masą budyniową. Na masie poukładać truskawki, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej