Składniki
ciasto:
5 sztuk
0.75 szklanki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szklanka
2 łyżki
1.5 łyżeczki
2 łyżki
0.5 sztuki
krem budyniowy:
0.75 litra
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
poncz:
1 szklanka
0.5 szklanki
dodatki:
3 sztuki
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i lekko zmiksować. Następnie dodać żółtka, wymieszać końcówkami miksera, a następnie mąki, proszek do pieczenia, kakao, olej oraz sok z cytryny i nadal chwilę mieszać mikserem.
Krok 2
Przygotowana masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (20x30 cm lub tortownicę o śr. 26 cm). Piec 35 min. w temperaturze 180 st C.
Krok 3
Budyń ugotować i wystudzić. Masło miękkie ucierać powoli dodając łyżką zimny budyń do uzyskania gładkiej masy.
Krok 4
Poncz: Herbatę wystudzić, dodać wyciśnięty sok z cytryn.
Krok 5
Upieczony spód nasączyć ponczem, przykryć masą budyniową. Na masie poukładać truskawki, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową
Ciasto z truskawkami, galaretką i budyniem to deser, jakiego nie może zabraknąć na stole w podczas lata. Aromatyczne truskawki nieodłącznie kojarzą się z ciepłem, słońcem i wakacjami, dlatego placek najlepiej przygotować w szczycie truskawkowego sezonu, gdy mamy dostęp do świeżych owoców. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zimą wykorzystać truskawki mrożone – będzie równie pysznie. Co ważne, biszkopt z masą budyniową z truskawkami i galaretką nie wymaga mistrzowskich umiejętności cukierniczych ani wielu godzin, jakie trzeba spędzić w kuchni. Wystarczy pół godziny, aby pyszny placek znalazł się na waszym stole. Nie pozostaje nic innego, jak tylko przygotować niezbędne produkty i rozpocząć pieczenie ciasta z truskawkami i galaretką. Zapewniamy, że będzie pysznie i oryginalnie! Pamiętaj jedynie, żeby masa budyniowa do placka z truskawkami miała odpowiednią konsystencję, co pozwoli na ułożenie na niej owoców.
Dla kogo?
Ciasto z truskawkami i masą budyniową i galaretką to doskonała propozycja dla każdego miłośnika domowych słodkości.
Na jaką okazję?
Biszkopt z truskawkami i budyniem sprawdzi się zawsze – zarówno jako słodka przekąska, jak i jako deser serwowany podczas wizyty niespodziewanych gości.
Czy wiesz, że?
Truskawka to w rzeczywistości poziomka – a właściwie „mieszaniec” dwóch gatunków poziomki. Owoc powstał przypadkiem na początku XVIII wieku, gdy skrzyżowano ze sobą poziomkę wirginijską i chilijską.
Dla urozmaicenia:
Ciasto z truskawkami i galaretką i budyniem doskonale smakuje również zimą. Do jego przygotowania wykorzystaj mrożone owoce. Pamiętaj jednak, aby truskawki odsączyć z nadmiaru wody, zanim ułożysz je na masie budyniowej.