Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

135 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową

Składniki

ciasto:

5 sztuk

0.75 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

1.5 łyżeczki

2 łyżki

0.5 sztuki

krem budyniowy:

0.75 litra

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

poncz:

1 szklanka

0.5 szklanki

dodatki:

3 sztuki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i lekko zmiksować. Następnie dodać żółtka, wymieszać końcówkami miksera, a następnie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sok z cytryny i nadal chwilę mieszać mikserem.

Krok 2

Przygotowana masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (20x30 cm lub tortownicę o śr. 26 cm). Piec 35 min. w temperaturze 180 st C.

Krok 3

Budyń ugotować i wystudzić. Masło miękkie ucierać powoli dodając łyżką zimny budyń do uzyskania gładkiej masy.

Krok 4

Poncz: Herbatę wystudzić, dodać wyciśnięty sok z cytryn.

Krok 5

Upieczony spód nasączyć ponczem, przykryć masą budyniową. Na masie poukładać truskawki, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek z rabarbarem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej