Ciasto z truskawkami, galaretką i budyniem: z masą | Przepisy.pl pixel

Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

152 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij
Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową

Składniki

ciasto:

5 sztuk

0.75 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

1.5 łyżeczki

2 łyżki

0.5 sztuki

krem budyniowy:

0.75 litra

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

poncz:

1 szklanka

0.5 szklanki

dodatki:

3 sztuki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i lekko zmiksować. Następnie dodać żółtka, wymieszać końcówkami miksera, a następnie mąki, proszek do pieczenia, kakao, olej oraz sok z cytryny i nadal chwilę mieszać mikserem.

Krok 2

Przygotowana masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (20x30 cm lub tortownicę o śr. 26 cm). Piec 35 min. w temperaturze 180 st C.

Krok 3

Budyń ugotować i wystudzić. Masło miękkie ucierać powoli dodając łyżką zimny budyń do uzyskania gładkiej masy.

Krok 4

Poncz: Herbatę wystudzić, dodać wyciśnięty sok z cytryn.

Krok 5

Upieczony spód nasączyć ponczem, przykryć masą budyniową. Na masie poukładać truskawki, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

1

Opinie o przepisie

  • Ula

    Ula , 15.06.2022

    Wszystkim bardzo smakowało. Spód wyszedł idealnie puszysty. Następnym razem zrobię z malinami. Pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniowąCiasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową

Ciasto z truskawkami, galaretką i budyniem to deser, jakiego nie może zabraknąć na stole w podczas lata. Aromatyczne truskawki nieodłącznie kojarzą się z ciepłem, słońcem i wakacjami, dlatego placek najlepiej przygotować w szczycie truskawkowego sezonu, gdy mamy dostęp do świeżych owoców. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zimą wykorzystać truskawki mrożone – będzie równie pysznie. Co ważne, biszkopt z masą budyniową z truskawkami i galaretką nie wymaga mistrzowskich umiejętności cukierniczych ani wielu godzin, jakie trzeba spędzić w kuchni. Wystarczy pół godziny, aby pyszny placek znalazł się na waszym stole. Nie pozostaje nic innego, jak tylko przygotować niezbędne produkty i rozpocząć pieczenie ciasta z truskawkami i galaretką. Zapewniamy, że będzie pysznie i oryginalnie! Pamiętaj jedynie, żeby masa budyniowa do placka z truskawkami miała odpowiednią konsystencję, co pozwoli na ułożenie na niej owoców.

Dla kogo?

Ciasto z truskawkami i masą budyniową i galaretką to doskonała propozycja dla każdego miłośnika domowych słodkości.

Na jaką okazję?

Biszkopt z truskawkami i budyniem sprawdzi się zawsze – zarówno jako słodka przekąska, jak i jako deser serwowany podczas wizyty niespodziewanych gości.

Czy wiesz, że?

Truskawka to w rzeczywistości poziomka – a właściwie „mieszaniec” dwóch gatunków poziomki. Owoc powstał przypadkiem na początku XVIII wieku, gdy skrzyżowano ze sobą poziomkę wirginijską i chilijską.

Dla urozmaicenia:

Ciasto z truskawkami i galaretką i budyniem doskonale smakuje również zimą. Do jego przygotowania wykorzystaj mrożone owoce. Pamiętaj jednak, aby truskawki odsączyć z nadmiaru wody, zanim ułożysz je na masie budyniowej.