Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową
NOWY PRZEPIS
łatwe
123 osoby zapisały
Składniki
ciasto:
5 sztuk
0.75 szklanki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szklanka
2 łyżki
1.5 łyżeczki
2 łyżki
0.5 sztuki
krem budyniowy:
0.75 litra
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
poncz:
1 szklanka
0.5 szklanki
dodatki:
3 sztuki
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i lekko zmiksować. Następnie dodać żółtka, wymieszać końcówkami miksera, a następnie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sok z cytryny i nadal chwilę mieszać mikserem.
Krok 2
Przygotowana masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (20x30 cm lub tortownicę o śr. 26 cm). Piec 35 min. w temperaturze 180 st C.
Krok 3
Budyń ugotować i wystudzić. Masło miękkie ucierać powoli dodając łyżką zimny budyń do uzyskania gładkiej masy.
Krok 4
Poncz: Herbatę wystudzić, dodać wyciśnięty sok z cytryn.
Krok 5
Upieczony spód nasączyć ponczem, przykryć masą budyniową. Na masie poukładać truskawki, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej