Choć przypominają zgrabne kluseczki, są nazywane także ciasteczkami. Japońskie mochi to jeden z przysmaków, których obowiązkowo trzeba skosztować podczas pobytu w Kraju Kwitnącej Wiśni. Przygotowywane są zwłaszcza w okresie sylwestrowo-noworocznym, bo jak głosi tradycja, zjedzenie ciasteczka ze słodkim nadzieniem ma zapewnić pomyślność w ciągu kolejnych dwunastu miesięcy. O powodzenie można jednak zadbać bez konieczności dalekich podróży. Zrobienie domowych mochi nie jest trudne. Udowodnimy to naszą recepturą!
Mochi – co to takiego?
Wiemy już, że są ważne w kulinarnej tradycji Japonii. Przedstawia się je zazwyczaj jako świąteczny deser, lecz obecnie bez problemu można znaleźć je w sklepach niezależnie od daty w kalendarzu. Podstawą ciasteczek mochi jest mąka ryżowa (zwana mochiko) lub specjalna odmiana ryżu, który pod wpływem gotowania staje się klejący i pozwala na uformowanie niewielkich kształtnych kuleczek.
Kojarzone są przede wszystkim z wariantem słodkim, w którym w nadzieniu umieszcza się pastę z czerwonej fasoli lub truskawki. Co ciekawe, bez tych dodatków mogą być podawane jako uzupełnienie wytrawnego dania głównego. Przygotowanie mochi w Japonii według tradycyjnych receptur urasta do rangi rytuału, podczas którego używany jest specjalny moździerz.
Jak zrobić mochi?
Przekonaj się, że japońskie kulinaria to nie tylko sushi. Dzięki naszym instrukcjom bez trudu przygotujesz sprężyste ciasto, w którego wnętrzu umieścisz słodkie przetwory. Do dzieła!
Potrzebne składniki:
- 200 g mąki ryżowej,
- 80 g białego cukru,
- 80 g mąki ziemniaczanej,
- 300 ml wody,
- 100 g dżemu truskawkowego.
- 0,5 łyżeczki płatków chili.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz mąkę ryżową, cukier oraz płatki chili. Wlej wodę i dokładnie wymieszaj.
- Naczynie z ciastem umieść w kąpieli wodnej na 15 minut. Co jakiś czas mieszaj — do momentu aż uzyskasz gęstą masę.
- Na kuchennym blacie lub stolnicy rozłóż duży kawałek pergaminu i oprósz go mąką ziemniaczaną. Przełóż ciasto, oprósz kolejną porcją mąki, a następnie przykryj drugim płatem pergaminu.
- Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Schładzaj w lodówce przez kolejny kwadrans.
- Z chłodnego ciasta usuń nadmiar mąki przy użyciu pędzelka. Wycinaj okręgi przy pomocy szklanki – podobnie jak w przypadku np. pierogów.
- Na każdym kawałku umieść łyżkę dżemu i zawiń ciasto w kulkę.
Kuchnia japońska bez tajemnic
Wiesz już, co to jest mochi i w jakich okolicznościach najlepiej jest je podawać. Jeśli potrzebujesz jeszcze raz przeanalizować wszystkie kroki, znajdziesz je w naszym przepisie na mochi o cudownym truskawkowym smaku. Zaintrygowały cię japońskie kulinaria? Nic dziwnego! To skarbnica wyśmienitych receptur. Ich poznawanie rozpocznij od nigiri-sushi, którym zaimponujesz wszystkim znajomym. Niech na talerzach nie zabraknie urozmaicenia w postaci maki-sushi - twoja impreza w orientalnym stylu będzie długo wspominana. Yakitori z kurczaka to kolejny prosty, a zarazem bardzo smaczny sposób na poznanie dań z Kraju Kwitnącej Wiśni. Ukoronowaniem tej uczty smaków będzie japońska zupa ramen, która w ostatnich latach zrobiła w Polsce niemałą furorę.
Komentarze (0)