Yakitori z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Yakitori z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

477 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

50 mililitrów

100 mililitrów

50 mililitrów

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój dymkę w 2 cm kawałki. Kurczaka oczyścić z przerostów tłuszczy i niepotrzebnych żył czy ścięgien. Pokrój na małe 1 cm kawałki. W misce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem i kurczakiem, odstaw w chłodne miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie mięso ściśle ponadziewaj na drewniane patyki do szaszłyków, na przemian z kawałkami cebuli.

Yakitori z kurczaka - Krok 1

Krok 2

W odpowiednim rondelku wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, mirin i cukier. Całość gotuj 2-3 minuty.

Yakitori z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Sos rozdziel na dwie części, połowę wylej na płaską blaszkę i obtocz w nim szaszłyki.

Yakitori z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Yakitori z kurczaka opiekaj na grillu (najlepiej węglowym), często smarując sosem, przez ok. 7 minut z każdej strony, tak aby mięso w środku było dopieczone.

Yakitori z kurczaka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Marynując mięso, możesz dodać do niego dwie łyżki octu ryżowego – mięso będzie bardziej kruche.

2

Opinie o przepisie

  • Kiki

    Kiki , 22.07.2021

    A w którym momencie dodajemy same?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Yakitori z kurczakaYakitori z kurczaka

Yakitori to pochodzący z kuchni japońskiej specjał – szaszłyk z mięsa drobiowego. Sekretem jego smaku jest sos – w tym przypadku mieszanka sosu sojowego z octem ryżowym, mirinem (słodką przyprawą) oraz cukrem. Obtocz w nim szaszłyki powstałe poprzez naprzemienne nadziewanie na długie wykałaczki kawałków cebuli dymki i udek z kurczaka. Pamiętaj o tym, aby całość wcześniej dobrze zamarynować w przyprawie do grilla wymieszanej z olejem roślinnym, np. rzepakowym. Yakitori najlepiej będzie smakować, jeśli zostanie zgrillowany na węglu drzewnym. Pamiętaj o tym, aby w trakcie smażenia podlewać mięso sosem. Dzięki temu zyska wyrazistszy smak i zapach. Z czym serwować gotowe szaszłyki? Świetnie sprawdzą się pieczone warzywa, np. pomidorki koktajlowe, kawałki cukinii czy bakłażana. Dobrym wyborem będzie też chrupiące pieczywo, takie jak bagietka czosnkowa, oraz prosta sałatka na bazie miksu sałat i świeżych kiełków różnych roślin. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.