Yakitori z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Yakitori z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

89 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

336 osób wydrukowało

Pobierz pdf

573 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

50 mililitrów

100 mililitrów

50 mililitrów

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój dymkę w 2 cm kawałki. Kurczaka oczyścić z przerostów tłuszczy i niepotrzebnych żył czy ścięgien. Pokrój na małe 1 cm kawałki. W misce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem i kurczakiem, odstaw w chłodne miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie mięso ściśle ponadziewaj na drewniane patyki do szaszłyków, na przemian z kawałkami cebuli.

Yakitori z kurczaka - Krok 1

Krok 2

W odpowiednim rondelku wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, mirin i cukier. Całość gotuj 2-3 minuty.

Yakitori z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Sos rozdziel na dwie części, połowę wylej na płaską blaszkę i obtocz w nim szaszłyki.

Yakitori z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Yakitori z kurczaka opiekaj na grillu (najlepiej węglowym), często smarując sosem, przez ok. 7 minut z każdej strony, tak aby mięso w środku było dopieczone.

Yakitori z kurczaka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Marynując mięso, możesz dodać do niego dwie łyżki octu ryżowego – mięso będzie bardziej kruche.

2

Opinie o przepisie

  • Kiki

    Kiki , 22.07.2021

    A w którym momencie dodajemy same?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Yakitori z kurczakaYakitori z kurczaka

Yakitori to pochodzący z kuchni japońskiej specjał – szaszłyk z mięsa drobiowego. Sekretem jego smaku jest sos – w tym przypadku mieszanka sosu sojowego z octem ryżowym, mirinem (słodką przyprawą) oraz cukrem. Obtocz w nim szaszłyki powstałe poprzez naprzemienne nadziewanie na długie wykałaczki kawałków cebuli dymki i udek z kurczaka. Pamiętaj o tym, aby całość wcześniej dobrze zamarynować w przyprawie do grilla wymieszanej z olejem roślinnym, np. rzepakowym. Yakitori najlepiej będzie smakować, jeśli zostanie zgrillowany na węglu drzewnym. Pamiętaj o tym, aby w trakcie smażenia podlewać mięso sosem. Dzięki temu zyska wyrazistszy smak i zapach. Z czym serwować gotowe szaszłyki? Świetnie sprawdzą się pieczone warzywa, np. pomidorki koktajlowe, kawałki cukinii czy bakłażana. Dobrym wyborem będzie też chrupiące pieczywo, takie jak bagietka czosnkowa, oraz prosta sałatka na bazie miksu sałat i świeżych kiełków różnych roślin. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.