Yakitori z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Yakitori z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
89 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

336 osób wydrukowało

Pobierz pdf

576 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

50 mililitrów

100 mililitrów

50 mililitrów

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój dymkę w 2 cm kawałki. Kurczaka oczyścić z przerostów tłuszczy i niepotrzebnych żył czy ścięgien. Pokrój na małe 1 cm kawałki. W misce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem i kurczakiem, odstaw w chłodne miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie mięso ściśle ponadziewaj na drewniane patyki do szaszłyków, na przemian z kawałkami cebuli.

Yakitori z kurczaka - Krok 1

Krok 2

W odpowiednim rondelku wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, mirin i cukier. Całość gotuj 2-3 minuty.

Yakitori z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Sos rozdziel na dwie części, połowę wylej na płaską blaszkę i obtocz w nim szaszłyki.

Yakitori z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Yakitori z kurczaka opiekaj na grillu (najlepiej węglowym), często smarując sosem, przez ok. 7 minut z każdej strony, tak aby mięso w środku było dopieczone.

Yakitori z kurczaka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Marynując mięso, możesz dodać do niego dwie łyżki octu ryżowego – mięso będzie bardziej kruche.

2

Opinie o przepisie

  • Kiki

    Kiki , 22.07.2021

    A w którym momencie dodajemy same?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Yakitori z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Yakitori z kurczakaYakitori z kurczaka

Yakitori to pochodzący z kuchni japońskiej specjał – szaszłyk z mięsa drobiowego. Sekretem jego smaku jest sos – w tym przypadku mieszanka sosu sojowego z octem ryżowym, mirinem (słodką przyprawą) oraz cukrem. Obtocz w nim szaszłyki powstałe poprzez naprzemienne nadziewanie na długie wykałaczki kawałków cebuli dymki i udek z kurczaka. Pamiętaj o tym, aby całość wcześniej dobrze zamarynować w przyprawie do grilla wymieszanej z olejem roślinnym, np. rzepakowym. Yakitori najlepiej będzie smakować, jeśli zostanie zgrillowany na węglu drzewnym. Pamiętaj o tym, aby w trakcie smażenia podlewać mięso sosem. Dzięki temu zyska wyrazistszy smak i zapach. Z czym serwować gotowe szaszłyki? Świetnie sprawdzą się pieczone warzywa, np. pomidorki koktajlowe, kawałki cukinii czy bakłażana. Dobrym wyborem będzie też chrupiące pieczywo, takie jak bagietka czosnkowa, oraz prosta sałatka na bazie miksu sałat i świeżych kiełków różnych roślin. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.