Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

111 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

276 osób wydrukowało

Pobierz pdf

325 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym niewielkim nożem natnij skórę wokół kostki.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr połącz z olejem i wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka, cytrynę w plastry, zioła porwij w ręku.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - Krok 2

Krok 3

Pałki natrzyj w naczyniu przygotowaną marynatą, dodaj pokrojoną cebulę, plastry cytryny oraz zioła. Wszystko razem wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie pałki oczyść z cebuli i ziół, następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 25 minut, obracając je co kilka minut.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić aromat kurczaka, a tym samym jego smak, możesz wykorzystać specjalne metalowe pudełko do wędzenia na grillu. Do jego wnętrza wkładamy namoczone w wodzie drewniane wiórki i układamy je pod rusztem – na palenisku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki z kurczaka w ziołach z cytrynąPałki z kurczaka w ziołach z cytryną

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną to świetny sposób na danie z grilla. Kurczak to mięso delikatne i soczyste, które przyrządzisz bardzo szybko – będzie więc świetną alternatywą dla bardziej czasochłonnych potraw, np. karkówki. Umyj pałki z kurczaka i natnij ich skórkę, żeby marynata znalazła się we włóknach mięsa i nadała im wyrazistego aromatu. Nie zdejmuj jednak skórek całkowicie, aby nie wysuszyć mięsa. Z przypraw, oleju i cytryny przygotuj marynatę. Do cytrusów doskonale pasować będzie tymianek oraz rozmaryn – jeśli masz taką możliwość, użyj świeżych ziół. Rozetrzyj je w dłoniach, by uwolnić ich cały smak i zapach. Następnie połącz je z resztą składników, zanurz mięso w marynacie, odczekaj chwilę i kładź kawałki kurczaka na rozgrzanym ruszcie grilla. Pamiętaj jednak, by wcześniej oczyścić je z cebuli i ziół z marynaty, ponieważ łatwo je przypalić. Opiekaj na złocisty kolor, a po upieczeniu serwuj z dowolną sałatką i pieczywem albo pieczonymi ziemniakami. Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną smaczne będą także w wersji na zimno, podane z czosnkowym sosem. Spróbuj!