
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym niewielkim nożem natnij skórę wokół kostki.

Krok 2
Przyprawę Knorr połącz z olejem i wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka, cytrynę w plastry, zioła porwij w ręku.

Krok 3
Pałki natrzyj w naczyniu przygotowaną marynatą, dodaj pokrojoną cebulę, plastry cytryny oraz zioła. Wszystko razem wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 4
Po tym czasie pałki oczyść z cebuli i ziół, następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 25 minut, obracając je co kilka minut.


Dobra rada:
Aby urozmaicić aromat kurczaka, a tym samym jego smak, możesz wykorzystać specjalne metalowe pudełko do wędzenia na grillu. Do jego wnętrza wkładamy namoczone w wodzie drewniane wiórki i układamy je pod rusztem – na palenisku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną
Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną to świetny sposób na danie z grilla. Kurczak to mięso delikatne i soczyste, które przyrządzisz bardzo szybko – będzie więc świetną alternatywą dla bardziej czasochłonnych potraw, np. karkówki. Umyj pałki z kurczaka i natnij ich skórkę, żeby marynata znalazła się we włóknach mięsa i nadała im wyrazistego aromatu. Nie zdejmuj jednak skórek całkowicie, aby nie wysuszyć mięsa. Z przypraw, oleju i cytryny przygotuj marynatę. Do cytrusów doskonale pasować będzie tymianek oraz rozmaryn – jeśli masz taką możliwość, użyj świeżych ziół. Rozetrzyj je w dłoniach, by uwolnić ich cały smak i zapach. Następnie połącz je z resztą składników, zanurz mięso w marynacie, odczekaj chwilę i kładź kawałki kurczaka na rozgrzanym ruszcie grilla. Pamiętaj jednak, by wcześniej oczyścić je z cebuli i ziół z marynaty, ponieważ łatwo je przypalić. Opiekaj na złocisty kolor, a po upieczeniu serwuj z dowolną sałatką i pieczywem albo pieczonymi ziemniakami. Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną smaczne będą także w wersji na zimno, podane z czosnkowym sosem. Spróbuj!