Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

308 osób wydrukowało

Pobierz pdf

375 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym niewielkim nożem natnij skórę wokół kostki.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr połącz z olejem i wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka, cytrynę w plastry, zioła porwij w ręku.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - Krok 2

Krok 3

Pałki natrzyj w naczyniu przygotowaną marynatą, dodaj pokrojoną cebulę, plastry cytryny oraz zioła. Wszystko razem wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie pałki oczyść z cebuli i ziół, następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 25 minut, obracając je co kilka minut.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić aromat kurczaka, a tym samym jego smak, możesz wykorzystać specjalne metalowe pudełko do wędzenia na grillu. Do jego wnętrza wkładamy namoczone w wodzie drewniane wiórki i układamy je pod rusztem – na palenisku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki z kurczaka w ziołach z cytrynąPałki z kurczaka w ziołach z cytryną

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną to świetny sposób na danie z grilla. Kurczak to mięso delikatne i soczyste, które przyrządzisz bardzo szybko – będzie więc świetną alternatywą dla bardziej czasochłonnych potraw, np. karkówki. Umyj pałki z kurczaka i natnij ich skórkę, żeby marynata znalazła się we włóknach mięsa i nadała im wyrazistego aromatu. Nie zdejmuj jednak skórek całkowicie, aby nie wysuszyć mięsa. Z przypraw, oleju i cytryny przygotuj marynatę. Do cytrusów doskonale pasować będzie tymianek oraz rozmaryn – jeśli masz taką możliwość, użyj świeżych ziół. Rozetrzyj je w dłoniach, by uwolnić ich cały smak i zapach. Następnie połącz je z resztą składników, zanurz mięso w marynacie, odczekaj chwilę i kładź kawałki kurczaka na rozgrzanym ruszcie grilla. Pamiętaj jednak, by wcześniej oczyścić je z cebuli i ziół z marynaty, ponieważ łatwo je przypalić. Opiekaj na złocisty kolor, a po upieczeniu serwuj z dowolną sałatką i pieczywem albo pieczonymi ziemniakami. Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną smaczne będą także w wersji na zimno, podane z czosnkowym sosem. Spróbuj!