Drób na grilla - dania z kurczaka na grilla - przepisy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Drób z grilla

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drób z grillaDrób z grilla

Mięso z kurczaka czy indyka dobrze pasuje do grilla. Jest delikatne, szybko się je przyrządza i nie wymaga długiego trzymania nad żarem ani marynowania.

Dla kogo?

Nasze przepisy na drób z grilla przypadną do gustu wszystkim, którzy szukają inspiracji na wyśmienite potrawy w sezonie grillowym i nie tylko!

Na jaką okazję?

Potrawy drobiowe z grilla to doskonały pomysł na obiad rodzinny lub spotkanie w ogrodzie z bliskimi. Co możesz przyrządzić na tę okazję? Świetną propozycją będzie pierś kurczaka glazurowaną sosem BBQ, którą przygotujesz na wywarze z wędzonki, papryki i suszonych śliwek. Jeśli nie wiesz, jak zamarynować filet z kurczaka na grilla, by osiągnąć nieco orientalny, słodki smak, genialnym wyborem będą filety z indyka marynowane w napoju kokosowym. Wystarczy, że pokroisz je na cienkie, długie paski i upieczesz nadziewane na szpikulce. Polecamy serwować je z dipami i sałatką. Dobrze będą smakowały też na zimno!

Czy wiesz, że?

Jeśli planujesz grillować mięso drobiowe, wybierz porcję z kością i skórą. Kość będzie dodawała mięsu soczystości, a skóra zapobiegnie nadmiernemu wyschnięciu. Decydując się na przyrządzenie fileta, najpierw grilluj go nad mocnym żarem, a następnie nad średnim, dzięki czemu unikniesz przypalenia i wysuszenia mięsa.

Dobrym sposobem jest przygotowanie marynaty lub glazury. Kurczak nie musi się marynować tak długo jak np. karkówka, ponieważ jest miękki. Dodatki sprawią jednak, że nabierze wyrazistego smaku. Jeśli będziesz polewać go w trakcie grillowania, nie tylko dodasz mu wyrazistości, ale także zapewnisz soczystość. W naszych przepisach znajdziesz wiele sposobów na to, jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla.

Dla urozmaicenia:

Grillując pałki, udka i skrzydełka, przygotuj do nich glazurę, którą będziesz polewać mięso w trakcie pieczenia. Jest mnóstwo smaków, które będą pasowały do drobiowego mięsa: teriyaki, paprykowy, słodko-kwaśny. Wszystko zależy od dodatków, jakie planujesz podać. Z kurczaka i indyka możesz zrobić też szaszłyki. By były bardziej wyraziste w smaku, dodaj do nich inne mięso, bardziej wyraziste w smaku, np. pikantną kiełbasę chorizo albo boczek. Składniki przekładaj świeżymi lub marynowanymi warzywami: cebulą, papryką, ogórkami, cukinią. I voilà – wyśmienite danie z grilla gotowe! Smacznego!