Drób na grilla - dania z kurczaka na grilla - przepisy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Drób z grilla

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drób z grillaDrób z grilla

Mięso z kurczaka czy indyka dobrze pasuje do grilla. Jest delikatne, szybko się je przyrządza i nie wymaga długiego trzymania nad żarem ani marynowania.

Dla kogo?

Nasze przepisy na drób z grilla przypadną do gustu wszystkim, którzy szukają inspiracji na wyśmienite potrawy w sezonie grillowym i nie tylko!

Na jaką okazję?

Potrawy drobiowe z grilla to doskonały pomysł na obiad rodzinny lub spotkanie w ogrodzie z bliskimi. Co możesz przyrządzić na tę okazję? Świetną propozycją będzie pierś kurczaka glazurowaną sosem BBQ, którą przygotujesz na wywarze z wędzonki, papryki i suszonych śliwek. Jeśli nie wiesz, jak zamarynować filet z kurczaka na grilla, by osiągnąć nieco orientalny, słodki smak, genialnym wyborem będą filety z indyka marynowane w napoju kokosowym. Wystarczy, że pokroisz je na cienkie, długie paski i upieczesz nadziewane na szpikulce. Polecamy serwować je z dipami i sałatką. Dobrze będą smakowały też na zimno!

Czy wiesz, że?

Jeśli planujesz grillować mięso drobiowe, wybierz porcję z kością i skórą. Kość będzie dodawała mięsu soczystości, a skóra zapobiegnie nadmiernemu wyschnięciu. Decydując się na przyrządzenie fileta, najpierw grilluj go nad mocnym żarem, a następnie nad średnim, dzięki czemu unikniesz przypalenia i wysuszenia mięsa.

Dobrym sposobem jest przygotowanie marynaty lub glazury. Kurczak nie musi się marynować tak długo jak np. karkówka, ponieważ jest miękki. Dodatki sprawią jednak, że nabierze wyrazistego smaku. Jeśli będziesz polewać go w trakcie grillowania, nie tylko dodasz mu wyrazistości, ale także zapewnisz soczystość. W naszych przepisach znajdziesz wiele sposobów na to, jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla.

Dla urozmaicenia:

Grillując pałki, udka i skrzydełka, przygotuj do nich glazurę, którą będziesz polewać mięso w trakcie pieczenia. Jest mnóstwo smaków, które będą pasowały do drobiowego mięsa: teriyaki, paprykowy, słodko-kwaśny. Wszystko zależy od dodatków, jakie planujesz podać. Z kurczaka i indyka możesz zrobić też szaszłyki. By były bardziej wyraziste w smaku, dodaj do nich inne mięso, bardziej wyraziste w smaku, np. pikantną kiełbasę chorizo albo boczek. Składniki przekładaj świeżymi lub marynowanymi warzywami: cebulą, papryką, ogórkami, cukinią. I voilà – wyśmienite danie z grilla gotowe! Smacznego!