Drób z grilla

79 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drób z grillaDrób z grilla

Mięso z kurczaka czy indyka dobrze pasuje do grilla. Jest delikatne, szybko się je przyrządza i nie wymaga długiego trzymania nad żarem ani marynowania. Jeśli planujesz grillować mięso drobiowe, wybierz porcję z kością i skórą. Kość będzie dodawała mięsu soczystości, a skóra zapobiegnie nadmiernemu wyschnięciu. Decydując się na przyrządzenie fileta, najpierw grilluj go nad mocnym żarem, a następnie nad średnim, dzięki czemu unikniesz przypalenia i wysuszenia mięsa. Dobrym sposobem jest przygotowanie marynaty lub glazury. Kurczak nie musi się marynować tak długo jak np. karkówka, ponieważ jest miękki. Dodatki sprawią jednak, że nabierze wyrazistego smaku. Jeśli będziesz polewać go w trakcie grillowania, nie tylko dodasz mu wyrazistości, ale także zapewnisz soczystość. Przygotuj pierś kurczaka glazurowaną sosem BBQ. Przygotuj go na wywarze z wędzonki, papryki i suszonych śliwek. Filety z indyka zamarynuj w mleczku kokosowym. Pokrój je na cienkie, długie paski i upiecz nadziewane na szpikulce. Podawaj z dipami i sałatką. Dobrze będą smakowały na zimno. Popularnym sposobem na przyrządzenie filetów z grilla jest ich faszerowanie. Mięso przekrój wzdłuż i nadziej suszonymi pomidorami, papryką albo serem. Smaczne będą także na słodko z morelami, śliwkami czy pomarańczami. Grillując pałki, udka i skrzydełka, przygotuj do nich glazurę, którą będziesz polewać mięso w trakcie pieczenia. Jest mnóstwo smaków, które będą pasowały do drobiowego mięsa: teriyaki, paprykowy, słodko-kwaśny. Wszystko zależy od dodatków, jakie planujesz podać. Z kurczaka i indyka zrobisz też szaszłyki. Dodaj do nich inne mięso, bardziej wyraziste w smaku, np. pikantną kiełbasę chorizo albo boczek. Przekładaj ich świeżymi lub marynowanymi warzywami: cebulą, papryką, ogórkami, cukinią. Masz ochotę na burgery? Te przyrządzone na grillu są najlepsze. Zrobisz je także z mielonego mięsa drobiowego. Podpiecz bułkę i wybierz ulubione dodatki. Do grillowanego kurczaka i indyka pasują sałatki z rukoli, jarmużu, świeżych warzyw i ziołowych sosów