Przekąska na piknik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Przekąska na piknik

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w grubą kostkę 2x2 cm.

Krok 2

Na patyki nadziewaj na przemian mięso, pomidorki oraz oliwki. Gotowe szaszłyki skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Chlebki pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3

Serek wymieszaj z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i porem, dopraw do smaku i nakładaj do chlebków pita.

Krok 4

Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 3-4 minuty z obu stron. Gotowe połóż na przygotowanych chlebkach i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przekąska na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przekąska na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przekąska na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przekąska na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przekąska na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przekąska na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przekąska na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Przekąska na piknik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przekąska na piknikPrzekąska na piknik

Szukasz apetycznej alternatywy dla klasycznych kanapek i tartinek? Zależy Ci na pysznym posiłku, który doskonale sprawdzi się w roli efektownej przekąski na piknik? Jeżeli organizujesz przyjęcie na świeżym powietrzu, koniecznie wypróbuj przepis na szaszłyki z kurczakiem i chlebem pita. Przygotowania rozpocznij od mięsa – pokrój je w kostkę i nadziewaj na szaszłyki na zmianę z pomidorkami koktajlowymi oraz czarnymi oliwkami (dobre będą też zielone albo mieszane). Możesz również dodać paprykę, cukinię i inne warzywa. Całość skrop oliwą i posyp aromatyczną przyprawą. Szaszłyki piecz na grillu, pilnując, by nie zarumienić ich zbyt mocno, a w międzyczasie przygotuj serek wiejski z ogórkiem i porem – dopraw go do smaku np. czarnym pieprzem. Gotową masą nadziewaj chlebki pita. Szaszłyki podawaj na pieczywie z serkiem. Ten przepis udowadnia, że szybkie i smaczne przyrządzanie przekąsek na piknik jest możliwe. Zaserwuj szaszłyki również na inną okazję i podziel się z nami opinią w komentarzu powyżej. Życzymy smacznego.