Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem
łatwe
145 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
0.5 pęczka
1 opakowanie
80 gramów
40 gramów
0.5 opakowania
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka natnij, tworząc kieszeń.

Krok 2
Karczochy i pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z listkami bazylii i tartym parmezanem.

Krok 3
Farsz umieść w piersi kurczaka.

Krok 4
Przyprawę Knorr połącz z olejem, szczyptą startej skórki z cytryny i winem.

Krok 5
Natrzyj przyprawami mięso i umieść w torebce.

Krok 6
Torebki szczelnie zamknij i połóż na patelni grillowej. Smaż przez 8-10 minut z każdej strony.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem
Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub kolację. Przygotowane w ten sposób mięso, dzięki wyrazistej marynacie składającej się z oleju, skórki z cytryny i odpowiednich przypraw, jest wyjątkowo soczyste. Natomiast suszone pomidory, karczochy oraz świeża bazylia, wpływają na aromat potrawy. Danie podasz na wiele sposobów – warto zaserwować je z młodymi ziemniakami, sałatką Cezar, frytkami lub ugotowanym na sypko ryżem basmati. Składniki nadzienia można dowolnie modyfikować – opcjonalnie zamiast parmezanu wykorzystaj mozzarellę lub ser feta. Potrawę warto również urozmaicić dipem czosnkowym, stworzonym na bazie gęstego jogurtu naturalnego. Składniki dipu należy wymieszać i schłodzić przed podaniem. Gotową potrawę udekoruj świeżymi ziołami, np. listkami bazylii. Wypróbuj nasz przepis na grillowanego kurczaka ze śródziemnomorskim nadzieniem! Z czym najczęściej go serwujesz? Podziel się swoimi propozycjami na udane skomponowanie mięsa i dodatków.