Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem
łatwe
149 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
0.5 pęczka
1 opakowanie
80 gramów
40 gramów
0.5 opakowania
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka natnij, tworząc kieszeń.

Krok 2
Karczochy i pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z listkami bazylii i tartym parmezanem.

Krok 3
Farsz umieść w piersi kurczaka.

Krok 4
Przyprawę Knorr połącz z olejem, szczyptą startej skórki z cytryny i winem.

Krok 5
Natrzyj przyprawami mięso i umieść w torebce.

Krok 6
Torebki szczelnie zamknij i połóż na patelni grillowej. Smaż przez 8-10 minut z każdej strony.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem
Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub kolację. Przygotowane w ten sposób mięso, dzięki wyrazistej marynacie składającej się z oleju, skórki z cytryny i odpowiednich przypraw, jest wyjątkowo soczyste. Natomiast suszone pomidory, karczochy oraz świeża bazylia, wpływają na aromat potrawy. Danie podasz na wiele sposobów – warto zaserwować je z młodymi ziemniakami, sałatką Cezar, frytkami lub ugotowanym na sypko ryżem basmati. Składniki nadzienia można dowolnie modyfikować – opcjonalnie zamiast parmezanu wykorzystaj mozzarellę lub ser feta. Potrawę warto również urozmaicić dipem czosnkowym, stworzonym na bazie gęstego jogurtu naturalnego. Składniki dipu należy wymieszać i schłodzić przed podaniem. Gotową potrawę udekoruj świeżymi ziołami, np. listkami bazylii. Wypróbuj nasz przepis na grillowanego kurczaka ze śródziemnomorskim nadzieniem! Z czym najczęściej go serwujesz? Podziel się swoimi propozycjami na udane skomponowanie mięsa i dodatków.