Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem
łatwe
115 osób zapisało
Składniki
5 sztuk
0.5 pęczka
1 opakowanie
80 gramów
40 gramów
0.5 opakowania
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka natnij, tworząc kieszeń.
Krok 2
Karczochy i pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z listkami bazylii i tartym parmezanem.
Krok 3
Farsz umieść w piersi kurczaka.
Krok 4
Przyprawę Knorr połącz z olejem, szczyptą startej skórki z cytryny i winem.
Krok 5
Natrzyj przyprawami mięso i umieść w torebce.
Krok 6
Torebki szczelnie zamknij i połóż na patelni grillowej. Smaż przez 8-10 minut z każdej strony.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem
Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub kolację. Przygotowane w ten sposób mięso, dzięki wyrazistej marynacie składającej się z oleju, skórki z cytryny i odpowiednich przypraw, jest wyjątkowo soczyste. Natomiast suszone pomidory, karczochy oraz świeża bazylia, wpływają na aromat potrawy. Danie podasz na wiele sposobów – warto zaserwować je z młodymi ziemniakami, sałatką Cezar, frytkami lub ugotowanym na sypko ryżem basmati. Składniki nadzienia można dowolnie modyfikować – opcjonalnie zamiast parmezanu wykorzystaj mozzarellę lub ser feta. Potrawę warto również urozmaicić dipem czosnkowym, stworzonym na bazie gęstego jogurtu naturalnego. Składniki dipu należy wymieszać i schłodzić przed podaniem. Gotową potrawę udekoruj świeżymi ziołami, np. listkami bazylii. Wypróbuj nasz przepis na grillowanego kurczaka ze śródziemnomorskim nadzieniem! Z czym najczęściej go serwujesz? Podziel się swoimi propozycjami na udane skomponowanie mięsa i dodatków.