Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

130 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 pęczka

1 opakowanie

80 gramów

40 gramów

0.5 opakowania

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka natnij, tworząc kieszeń.

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - Krok 1

Krok 2

Karczochy i pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z listkami bazylii i tartym parmezanem.

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - Krok 2

Krok 3

Farsz umieść w piersi kurczaka.

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - Krok 3

Krok 4

Przyprawę Knorr połącz z olejem, szczyptą startej skórki z cytryny i winem.

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - Krok 4

Krok 5

Natrzyj przyprawami mięso i umieść w torebce.

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - Krok 5

Krok 6

Torebki szczelnie zamknij i połóż na patelni grillowej. Smaż przez 8-10 minut z każdej strony.

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniemGrillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub kolację. Przygotowane w ten sposób mięso, dzięki wyrazistej marynacie składającej się z oleju, skórki z cytryny i odpowiednich przypraw, jest wyjątkowo soczyste. Natomiast suszone pomidory, karczochy oraz świeża bazylia, wpływają na aromat potrawy. Danie podasz na wiele sposobów – warto zaserwować je z młodymi ziemniakami, sałatką Cezar, frytkami lub ugotowanym na sypko ryżem basmati. Składniki nadzienia można dowolnie modyfikować – opcjonalnie zamiast parmezanu wykorzystaj mozzarellę lub ser feta. Potrawę warto również urozmaicić dipem czosnkowym, stworzonym na bazie gęstego jogurtu naturalnego. Składniki dipu należy wymieszać i schłodzić przed podaniem. Gotową potrawę udekoruj świeżymi ziołami, np. listkami bazylii. Wypróbuj nasz przepis na grillowanego kurczaka ze śródziemnomorskim nadzieniem! Z czym najczęściej go serwujesz? Podziel się swoimi propozycjami na udane skomponowanie mięsa i dodatków.