Grillowany kurczak w curry

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

162 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół.

Grillowany kurczak w curry  - Krok 1

Krok 2

Sos jogurtowy wymieszaj z curry oraz otartą skórką z cytryny i sokiem z cytryny.

Grillowany kurczak w curry  - Krok 2

Krok 3

Nasmaruj mięso marynatą i odstaw na co najmniej 20 minut.

Grillowany kurczak w curry  - Krok 3

Krok 4

Mięso grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podawaj samodzielnie lub z grillowanymi warzywami. Pokrojonego kurczak możesz również dodać do sałatek.

Grillowany kurczak w curry  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do marynaty możesz dodać pęczek posiekanej kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak w curry Grillowany kurczak w curry

Kurczak jest jednym z najchętniej spożywanych rodzajów mięsa. Jak sprawić, aby jego smak był wyjątkowy i jeszcze lepszy niż zazwyczaj? Można podać go w stylu hawajskim, z ananasem i lekko słodkim curry. Ta orientalna przyprawa jest niezwykle aromatyczna, nadaje również daniom pięknie żółty kolor. Z dodatkiem curry tworzyć można pełne smaku marynaty, które dodadzą potrawom charakteru. Pierś z kurczaka, gdy się odpowiednio zamarynuje, zyska zupełnie nowy charakter. Przygotowanie takiej marynaty jest bardzo proste, wystarczy bowiem połączyć curry, gęsty sos czosnkowy i skórkę oraz wyciśnięty sok z cytryny, które podkręcą smak sosu. W celu uzyskania intensywnego efektu smakowego, warto uzbroić się w cierpliwość, aby pierś z kurczaka jak najdłużej się marynowała. Takiego kurczaka podawać można jako samodzielne danie, lub obiad w towarzystwie frytek lub ziemniaków i surówki oraz w hawajskiej sałatce z ananasem i rodzynkami.