
Składniki
2 sztuki
100 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół.

Krok 2
Sos jogurtowy wymieszaj z curry oraz otartą skórką z cytryny i sokiem z cytryny.

Krok 3
Nasmaruj mięso marynatą i odstaw na co najmniej 20 minut.

Krok 4
Mięso grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podawaj samodzielnie lub z grillowanymi warzywami. Pokrojonego kurczak możesz również dodać do sałatek.


Dobra rada:
Do marynaty możesz dodać pęczek posiekanej kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany kurczak w curry
Kurczak jest jednym z najchętniej spożywanych rodzajów mięsa. Jak sprawić, aby jego smak był wyjątkowy i jeszcze lepszy niż zazwyczaj? Można podać go w stylu hawajskim, z ananasem i lekko słodkim curry. Ta orientalna przyprawa jest niezwykle aromatyczna, nadaje również daniom pięknie żółty kolor. Z dodatkiem curry tworzyć można pełne smaku marynaty, które dodadzą potrawom charakteru. Pierś z kurczaka, gdy się odpowiednio zamarynuje, zyska zupełnie nowy charakter. Przygotowanie takiej marynaty jest bardzo proste, wystarczy bowiem połączyć curry, gęsty sos czosnkowy i skórkę oraz wyciśnięty sok z cytryny, które podkręcą smak sosu. W celu uzyskania intensywnego efektu smakowego, warto uzbroić się w cierpliwość, aby pierś z kurczaka jak najdłużej się marynowała. Takiego kurczaka podawać można jako samodzielne danie, lub obiad w towarzystwie frytek lub ziemniaków i surówki oraz w hawajskiej sałatce z ananasem i rodzynkami.