Kurczak curry na grilla – przepis na pierś z marynatą | Przepisy.pl pixel

Grillowany kurczak w curry

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

350 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół.

Grillowany kurczak w curry  - Krok 1

Krok 2

Sos jogurtowy wymieszaj z curry oraz otartą skórką z cytryny i sokiem z cytryny.

Grillowany kurczak w curry  - Krok 2

Krok 3

Nasmaruj mięso marynatą i odstaw na co najmniej 20 minut.

Grillowany kurczak w curry  - Krok 3

Krok 4

Mięso grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podawaj samodzielnie lub z grillowanymi warzywami. Pokrojonego kurczak możesz również dodać do sałatek.

Grillowany kurczak w curry  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do marynaty możesz dodać pęczek posiekanej kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak w curry Grillowany kurczak w curry

Kurczak jest jednym z najchętniej spożywanych rodzajów mięsa. Jak sprawić, aby jego smak był wyjątkowy i jeszcze lepszy niż zazwyczaj? Można podać go w stylu hawajskim, z ananasem i lekko słodkim curry. Ta orientalna przyprawa jest niezwykle aromatyczna, nadaje również daniom pięknie żółty kolor. Z dodatkiem curry tworzyć można pełne smaku marynaty, które dodadzą potrawom charakteru. Pierś z kurczaka, gdy się odpowiednio zamarynuje, zyska zupełnie nowy charakter. Przygotowanie takiej marynaty jest bardzo proste, wystarczy bowiem połączyć curry, gęsty sos czosnkowy i skórkę oraz wyciśnięty sok z cytryny, które podkręcą smak sosu. W celu uzyskania intensywnego efektu smakowego, warto uzbroić się w cierpliwość, aby pierś z kurczaka jak najdłużej się marynowała. Takiego kurczaka podawać można jako samodzielne danie, lub obiad w towarzystwie frytek lub ziemniaków i surówki oraz w hawajskiej sałatce z ananasem i rodzynkami.